Η ιδιαιτερότητα του φετινού, τέταρτου Synch Festival είναι η μεταφορά του από το Λαύριο στο κέντρο της πόλης. «Από τη στιγμή που πλέον το Synch ανήκει στο Φεστιβάλ Αθηνών, εννοείται ότι θα έπρεπε να μεταφερθεί σε χώρο που είτε να του ανήκει είτε να του έχει παραχωρηθεί« λέει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης. «Αυτό είναι πάγια πρακτική. Αν συνδυαστεί με το γεγονός πως, παρ' όλο που ο χώρος του Λαυρίου ήταν ο φυσικός μας χώρος, πάντα λέγαμε πως θα θέλαμε να είμαστε ένα φεστιβάλ της πόλης, και αυτό μας οδήγησε στην «Τεχνόπολι» και στο Μουσείο Μπενάκη. Φυσικά τίποτα δεν θα γινόταν αν δεν είχε εγκαινιαστεί η συνεργασία μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Φεστιβάλ Αθηνών». Το Synch είναι μια περισσότερο εναλλακτική πλευρά των μουσικών εκδηλώσεων που συμβαίνουν το καλοκαίρι στην Αθήνα. Τα ονόματα που συμμετέχουν μπορεί να μην είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, είναι ωστόσο μια ευκαιρία να έρθει κάποιος σε επαφή με τα καινούρια πράγματα και να παρακολουθήσει το νέο αίμα των ονομάτων της ελληνικής σκηνής, που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος. «Εναλλακτικό φεστιβάλ λόγω της διαφοροποίησής του σε σχέση με άλλα δρώμενα μπορώ να το δεχτώ, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι το Synch είναι πειραματικό» λέει ο Δημήτρης. «Αντιπροσωπεύουμε καλλιτεχνικά την πειραματική μουσική, όπως και πολλά είδη νεωτεριστικών μουσικών. Το Synch θα συνεχίζει να συγχρονίζεται, όπως συμβαίνει άλλωστε τα τελευταία 4 χρόνια, με όλο και περισσότερο κόσμο. Ο στόχος του φεστιβάλ είναι να παρουσιάζει στο ελληνικό -και όχι μόνο- κοινό ένα μείγμα καλλιτεχνών που αντιπροσωπεύουν με τον καλύτερο τρόπο την οπτικοακουστική πραγματικότητα της σύγχρονης έκφρασης. Αυτό είναι το κύριο συστατικό του Synch.

Το πρόγραμμα μπορεί να ξεκίνησε ως ένα αμιγώς μουσικό φεστιβάλ, στην πορεία όμως προστέθηκαν νέοι συνεργάτες και αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις, καταλήγοντας στο φετινό εμπλουτισμένο φεστιβάλ εικόνας και ήχου. «Όσο αφορά το κομμάτι New Media, έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε τη μεγαλύτερη έκθεση που θα μπορούσαμε να έχουμε ως Synch, και στην οποία θα παρουσιαστούν εγκαταστάσεις, προβολές, κατασκευές από τους: Daan Roosegaarde, Nathalie Bruys, Floris Kaayk, Andessa Templin, Donna Conlon, Guy Van Belle αλλά και τους δικούς μας Δημήτρη Φούρη και Άννα Τουλούφη. Επιπλέον αίσθηση θα κάνει η παρουσία του Graffity Research Lab και οι δράσεις που θα κάνουν μαζί με το πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιάσει το oneminute.org.

»Το Τμήμα Κινούμενης Εικόνας του Synch είναι αφιερωμένο στον ψηφιακό κινηματογράφο (3D modelling). Θα παρουσιαστούν ταινίες μικρού μήκους, ειδικά αφιερώματα, ενώ θα είναι παρών ένας από τους "μετρ" του είδους, ο Tim Baier, βασικός συντελεστής της ομάδας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, που θα κάνει και δύο παρουσιάσεις πάνω στο αντικείμενο του 3D modelling, καθώς και στον στεροσκοπικό κινηματογράφο. Με έδρα το αμφιθέατρο, το φουαγιέ και το καφέ του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, το Synch παρουσιάζει μία σειρά από εκπαιδευτικά εργαστήρια και διαλέξεις, και τις 3 ημέρες του φεστιβάλ, από πανεπιστημιακούς και επαγγελματίες. Για το περιεχόμενο των παράπλευρων εκδηλώσεων καθώς και για πληροφορίες σχετικά με την συμμετοχή, απλά κάντε ένα click στο www.synch.gr

Το εισιτήριο κάθε μέρας είναι σε αρκετά λογική τιμή σε σχέση με τις άλλες εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού· πόσο δύσκολο ήταν να το καταφέρετε αυτό;
Η τιμολογιακή πολιτική εννοείται πως είναι θέμα του Φεστιβάλ Αθηνών. Από τη στιγμή που είναι ένας φορέας με κρατική υποστήριξη, λογικό είναι να έχει τη δυνατότητα να χειρίζεται το θέμα των εισιτηρίων με διαφορετική νοοτροπία. Από την πλευρά μας ζητήσαμε -και εισακούστηκε πλήρως- να μπει ένα εισιτήριο το οποίο να προτρέψει τον κόσμο να παρακολουθήσει το Synch. Πιστεύουμε πως αυτό θα χρεωθεί και ως ένα από τα θετικά στοιχεία του νέου status κάτω από το οποίο λειτουργούμε.

Πες μου πέντε ονόματα που δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να χάσει κάποιος από όσα εμφανίζονται...
Πέντε είναι δύσκολο γιατί θα αδικούσα πολλούς, αλλά δέκα ονόματα που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε είναι τα εξής: !!!, Front 242, Method Of Defiance (Bill Laswell, Bernie Worrell, Guy Licata, Dr Israel, Toshinori Kondo), Múm, Loka, Mark Ernestus (Rhythm & Sound) feat. Tikiman, Bonobo (live band), Signal (Frank Βretschneider, Αlva Νoto and Βender), Dr Walker vs. Toktok, Post Industrial Boys, καθώς και το performance-σεμινάριο της Pamelia Kurstin - ίσως της καλύτερης theremin-ίστριας στον κόσμο.

ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ:

22/7

!!!, Fischerspooner, Anna Mystic, Bonobo, DJ Moss, Mark Ernestus (Rhythm & Sound) feat. Tikiman, Pridon, Liberto, Tokyo Mask, Olga Kouklaki, Château Flight, Qebo vs. Threepixels, Scratch Massive, Wighnomy Brothers, Spyweirdos, Floridis & Mourjopoulos, Guillaume & The Coutu Dumonts, Mutek_Rec, Aza, Deadbeat, Toktok vs. Dr Walker, Leafcutter John, Francisco López.

23/5

Bugge Wesseltoft feat. The Mungolian Jetset, Bauchklang, Front 242, Blend Sextet, Cayetano, Disphonia, Harris, Phace & Misanthrop, Basement Freaks, Peaknick, Moxie Paul, Prins Thomas, Beppe Loda, Keene, Neon, Dani Joss, FM3, Alexander Hacke, Signal.

24/5

Loka, Μúm, Method Of Defiance, Lo-Fi, Absent Without Leave, Dread Astaire, Biomass, DAT Politics, Post Industrial Boys, Max Ernst, GE, Thomas Brinkmann, Ralph Lawson, Stephan Bodzin, Οnur Özer, Pamelia Kurstin & Theremin Workshop, Eos, AGF, Larry Gus, The Prefabricated Quartet.

Τιμές Εισητηρίων:

Μονοήμερο €35
Διήμερο €50
Τριήμερο €70
Μονοήμερο εισιτήριο στο ταμείο €45