Surfing μέσα στα τσιμέντα

Surfing μέσα στα τσιμέντα Facebook Twitter
0

Surfing μέσα στα τσιμέντα Facebook Twitter

Η πιο ξεχωριστή και σίγουρα παράτολμη κοινότητα surfers του κόσμου δεν βρίσκεται σε κάποια εξωτική παραλία της Χαβάης ή έστω της Αυστραλίας, αλλά στο τσιμεντένιο κέντρο του Μονάχου στη Γερμανία. Κι όμως, είναι αλήθεια.


Η ιστορία ξεκινά γύρω στα τέλη των '60s, όταν μια παρέα Γερμανών surfers ξεκίνησε να συναντιέται γύρω από τις ρηχές όχθες ενός μικρού και παγωμένου ποταμού που διαπερνά ένα τοπικό πάρκο στο κέντρο του Μονάχου. Mία πόλη περισσότερο γνωστή για την άφθονη κατανάλωση μπύρας, για τα πρέτσελ, και εδώ σε εμάς για τα μεγάλα κύματα ελλήνων μεταναστών της δεκαετίας του '50 και '60.


Πλέον, το Μόναχο είναι γνωστό στους φίλους των κυμάτων διεθνώς και ως η Μέκκα του (απρόβλεπτου) αστικού surf – το οποίο ναι, υπάρχει και μοιάζει να μην υπολείπεται σε αδρεναλίνη από το αντίστοιχο των ωκεανών.


Στο Μόναχο τα κύματα του ωκεανού αντικαθιστώνται από αυτά του ποταμού Eisbach, ενός τεχνητού καναλιού μήκους δύο χιλιομέτρων που πηγάζει από τον Ποταμό Ίζαρ και ρέει ανάμεσα στο πάρκο Englischer Garten και περνάει μπροστά από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Haus der Kunst όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη γέφυρά του.

Το surfing μέσα στην πόλη του Μονάχου, που ξεκίνησε αρχικά ως ένα καλά κρυμμένο urban μυστικό μίας παράτολμης ομάδας, προσελκύει σήμερα ουρές από surfers χειμώνα καλοκαίρι


Στο κανάλι σχηματίζεται επί 24ώρου βάσεως ένα στάσιμο κύμα ύψους ενός περίπου μέτρου-τουλάχιστον- που μπορεί να"καβαληθεί"για όσο διάστημα μπορεί κανείς να κρατήσει την ισορροπία του.


Το surfing μέσα στην πόλη του Μονάχου, που ξεκίνησε αρχικά ως ένα καλά κρυμμένο urban μυστικό μίας παράτολμης ομάδας, προσελκύει σήμερα ουρές από surfers χειμώνα καλοκαίρι.


Για δεκαετίες όμως η πολιτεία είχε απαγορέψει αυτή τη δραστηριότητα στο κανάλι του πάρκου, μιας που ο κίνδυνος να γκρεμοτσακιστεί στην ουσία κάποιος ανά πάσα στιγμή στα τσιμέντα ήταν παραπάνω από υπαρκτός.


Τελικά, πριν πέντε χρόνια (2010) το surfing στο ποτάμι του πάρκου επιτράπηκε ξανά , και η πολιτεία έδωσε την άτυπη άδεια της για ελεύθερο καβάλημα των κυμάτων του μόνο στους πιο εξειδικευμένους και έμπειρους αναβάτες, οι οποίοι υποχρεούνται να καταθέσουν ειδική αίτηση για να έχουν πρόσβαση στο κανάλι πριν ξεχυθούν στο κύμα. Σημειωτέον, ο παγωμένος Eisbach ρέει σε ρυθμό 20 τόνων ανά δευτερόλεπτο!


Στην "νομιμοποίησή" του αστικού surfing ενδέχεται να έπαιξε ρόλο και το ντοκιμαντέρ "Keep Surfing" που έκανε το κρυφό αυτό αστικό surf spot σε ολόκληρο τον κόσμο και τράβηξε την προσοχή της κοινότητας.


Σήμερα στο πάρκο διοργανώνονται ακόμα και surfing διαγωνισμοί και σχετικές διοργανώσεις, ενώ διεθνώς αναγνωρισμένοι riders όπως o Kelly Slater έχουν δώσει το παρόν στο πιο παράδοξο surfing spot του κόσμου.


Ο βετεράνος surfer Dieter, a.k.a "The Eater" ήταν ένας από τους πρώτους ιδρυτές του κινήματος του αστικού surfing στο Μόναχο. Σήμερα επισκέπτεται ακόμα συχνά το σημείο όπου επιμένει ακόμα να ξεχύνεται στα κύματα παρέα πλέον με τις δύο μεγάλες του κόρες.

Μόναχο Surf City!

Surfing μέσα στα τσιμέντα Facebook Twitter
Ο βετεράνος surfer Dieter, a.k.a "The Eater" ήταν ένας από τους πρώτους ιδρυτές του κινήματος του αστικού surfing στο Μόναχο. Σήμερα επισκέπτεται ακόμα το σημείο και ξεχύνεται στα κύματα παρέα με τις δύο μεγάλες του κόρες.

Surfing μέσα στα τσιμέντα Facebook Twitter

Surfing μέσα στα τσιμέντα Facebook Twitter

Surfing μέσα στα τσιμέντα Facebook Twitter

Surfing μέσα στα τσιμέντα Facebook Twitter

Surfing μέσα στα τσιμέντα Facebook Twitter

Surfing μέσα στα τσιμέντα Facebook Twitter

Surfing μέσα στα τσιμέντα Facebook Twitter

Surfing μέσα στα τσιμέντα Facebook Twitter

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ