Ο Βοτανικός Κήπος Ι. και Α. Ν. Διομήδους ήταν το προσωπικό όραμα του Αλέξανδρου Διομήδους. Το 1950, μετά το θάνατό του, κληροδότησε μέρος της περιουσίας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών γι' αυτό το σκοπό και το 1975 το όραμα απέκτησε σάρκα και οστά όταν ο κήπος άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά στο κοινό. Είναι ένα υπερσύγχρονο ίδρυμα προστασίας της χλωρίδας και της πανίδας και αποτελεί ένα οικοσύστημα στο οποίο συμβιώνουν και μεγαλώνουν αυτοφυή δασικά και καλλιεργούμενα είδη, ιδιομορφία που τον καθιστά μια από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις παγκοσμίως.

Ο κήπος καλύπτει συνολική δασική έκταση περίπου 1.869 στρεμμάτων και περιλαμβάνει περίπου 500 είδη φυσικής βλάστησης από όλες τις ηπείρους. Συνολικά φιλοξενεί πολύ περισσότερα, μιας και στη Φυτοθήκη του διατηρούνται 10.000 αποξηραμένα δείγματα φυτών, ενώ η Τράπεζα Γενετικού Υλικού περιλαμβάνει σπέρματα περίπου 700 ειδών. Στο μοναδικό Τμήμα Ιστορικών Φυτών στον κόσμο φιλοξενούνται είδη από τους αρχαίους καιρούς που αναφέρονται στην αρχαία ελληνική μυθολογία όπως ο νάρθηκας, η μυρτιά και η άκανθος. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα θαύματα της φύσης που μπορούμε να συναντήσουμε εκεί.

Για περισσότερα μπορούμε να τον επισκεφτούμε για να αναπνεύσουμε οξυγόνο και να χαρεί το μάτι μας πράσινο αλλά και για εκπαιδευτικούς σκοπούς καθημερινά από τις 8 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 π.μ. ως τις 3 μ.μ. Ο κήπος είναι κλειστός την Καθαρά Δευτέρα και την Πρωτομαγιά. Το καλοκαίρι κάνει διακοπές από τις 15 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου. Βρίσκεται στην Ιερά Οδό 401, στο Χαϊδάρι και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 210 5811557 και 210 5813049.