Χρήστος Κορτζίδης

Δήμαρχος Ελληνικού

Είναι ο δήμαρχος του Ελληνικού που φέτος το καλοκαίρι «άνοιξε το δρόμο» των Αθηναίων προς τη θάλασσα. Μετά από 20 ημέρες απεργία πείνας και μήνες άκαρπων διαβουλεύσεων, στις 10 Ιουνίου δήμαρχος και δημότες μετέτρεψαν την ιδιωτική πλαζ του Αγίου Κοσμά σε ελεύθερη δημοτική ακτή. «Νιώθουμε ικανοποίηση αλλά και ευθύνη για να κρατήσουμε και να μεγαλώσουμε αυτό που έγινε πραγματικότητα με τις κινητοποιήσεις του περσινού Μαΐου για την παραλία. Τη μετατροπή μιας ιδιωτικής παραλίας σε ελεύθερη δημοτική ακτή κολύμβησης για όλους τους πολίτες» δηλώνει σήμερα ο κ. Κορτζίδης. «Όσες αντιδράσεις και κωλύματα και εάν προβληθούν από την πλευρά όσων θέλουν να παραμείνει το καθεστώς της κερδοσκοπικής εκμετάλλευσής της, ο δρόμος άνοιξε και δεν ξανακλείνει».
Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλος αριθμός μηνύσεων σε βάρος εκπροσώπων και υπαλλήλων του δήμου, καθώς και πολιτών που υπερασπίστηκαν την ελεύθερη παραλία. Επιπλέον, οι συμβάσεις για την παραχώρηση της παραλίας για εμπορική εκμετάλλευση βρίσκονται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενώ από το καλοκαίρι βρίσκεται σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα σχετικά με τις παραλίες της Αττικής εν γένει, η οποία ξεκίνησε από το Ελληνικό.

Πάντως «εκτός από τη νομική διάσταση που αναμφισβήτητα έχει η υπόθεση της παραλίας», συνεχίζει ο κ. Κορτζίδης, «το πρόβλημα είναι πολιτικό και αφορά τις επιλογές της κυβέρνησης για τις παραλίες. Εμείς λέμε ότι οι παραλίες είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να είναι ελεύθερες για τους πολίτες, όχι μόνο στο Ελληνικό αλλά και παντού». 

Αυτή την περίοδο ο Δήμος Ελληνικού βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας για την υπόθεση του μητροπολιτικού πάρκου. «Νιώθουμε και εδώ την ευθύνη να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε όσες περισσότερες δυνάμεις γίνεται, σε μια προσπάθεια να αποκρούσουμε την τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση 1.000 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου και τη δημιουργία μιας νέας πόλης μέσα στο χώρο αυτό». 

Γιάννης Ραγκούσης

Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ 

Ο Γιάννης Ραγκούσης προβλήθηκε ως το άφθαρτο νέο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. Ένας τέτοιος χαρακτηρισμός έχει δυο όψεις: του άμωμου αλλά και του άπειρου. Η τύχη τον έφερε αμέσως αντιμέτωπο με τα δύσκολα: φωτιές, εκλογές. Δεν πήρε ρίσκα, διαβάζοντας μέσα από χαρτί ακόμη και τις πιο σύντομες ανακοινώσεις. Στις δύσκολες μέρες μετά τις εκλογές ο Γιάννης Ραγκούσης παρανόησε το ρόλο του. Έπαψε να είναι εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και έγινε επίσημος συνοδός του Γιωργάκη Παπανδρέου. Παρά την αδιαμφισβήτητη εντιμότητα που του αποδίδουν, ο Γιάννης Ραγκούσης επιμένει να συσχετίζει ανόμοια πράγματα και να κάνει μάλλον άστοχες δηλώσεις.

Αλέκος Αλαβάνος

Πρόεδρος ΣΥΝ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προεδρική παράταξη αλλά όσο να' ναι ο Αλέκος Αλαβάνος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση του 5%. Με χαμηλούς τόνους, ήταν από τους ελάχιστους υποψήφιους που χρησιμοποίησαν κανονικά την ελληνική γλώσσα, χωρίς να περιορίζουν το λόγο σε τηλεοπτικές ατάκες. Αντιμετώπισε με περιφρόνηση τα διαρκή ψεύδη του ΚΚΕ, για δήθεν μετεκλογικές συνεργασίες, απάντησε με χιούμορ σε όσους του καταλόγισαν ότι είναι υποκινητής κάθε βίαιης διαδήλωσης και έδειξε θάρρος βάζοντας υποψηφιότητα στην Κρήτη και όχι κάπου στα σίγουρα. Η αποχώρησή του από την πολιτική δημιουργεί, αν μη τι άλλο, αισθήματα χαρμολύπης: φεύγει, αλλά το κάνει για καλό.

Αλέξης Τσίπρας

Δημοτικός σύμβουλος Αθηνών, υποψήφιος πρόεδρος ΣΥΝ 

«Νέος» δεν είναι συνώνυμο του «ικανός». Ούτε όμως και η περασμένη ηλικία μπορεί να εγγυηθεί κάτι. Η εμπειρία ενίοτε είναι και κακός οδηγός, πόσω μάλλον στους κόλπους της ανανεωτικής Αριστεράς, όπου επί σαράντα χρόνια τρώνε τα μουστάκια τους. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κέρδισε τον κόσμο με τη χρονολογία γέννησής του, αν και το 1974 θα μπορούσε να πάρει ακόμη και συμβολική διάσταση. Έχει αναδειχτεί από μια γενιά που δεν ευνοήθηκε από τις ιστορικές συγκυρίες για ηρωισμούς. Εντούτοις δεν είναι κομήτης στην πολιτική, αφού από τα μαθητικά χρόνια ήταν οργανωμένος στην Αριστερά. Ήταν προς τιμήν του το ότι αρνήθηκε να αφήσει το δημοτικό συμβούλιο για να κατέβει στις εθνικές εκλογές, και αυτό καλό θα ήταν να το σκέφτονται εκείνοι που λένε ότι ο νέος πρόεδρος του Συνασπισμού πρέπει οπωσδήποτε να είναι βουλευτής.