Aστικοί Μύθοι

To Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς της Βαβέλ, η πρώτη και καθιερωμένη γιορτή του είδους στην Αθήνα, φτάνει σχεδόν σε εφηβική ηλικία - γίνεται 12 χρονών και συνεχίζει το ίδιο δυναμικά, με την ίδια διάθεση, στο Γκάζι από τις 14 μέχρι τις 16 Ιουνίου, τρεις μήνες νωρίτερα από το φθινοπωρινό ραντεβού. To φετινό αφιέρωμα έχει τίτλο «Αστικοί Μύθοι» και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Μεγάλη έκθεση του Philip Druillet, ενός από τους σημαντικότερους και γνωστότερους δημιουργούς κόμικς και «ειρηνοποιούς» στον κόσμο. Εκτός από τα πρωτότυπα κόμικς του θα παρουσιάσει αντιπροσωπευτικά δείγματα από το σύνολο της δουλειάς του: ζωγραφικά έργα, έπιπλα design, ψηφιακές επεξεργασίες και σκηνικά από τις ταινίες The Ring, Star Wars, Το Όνομα του Ρόδου κ.ά.

2. Ατομική έκθεση του ούγγρου εικονογράφου Ferenc Pintér. Γνωστός περισσότερο για τα περίφημα εξώφυλλα βιβλίων που σχεδίαζε για μεγάλους εκδοτικούς οίκους, τα οποία εκτίθενται πια ως έργα τέχνης σε αίθουσες τέχνης σε ολόκληρο τον κόσμο.

3. Ατομική έκθεση του δημιουργού κόμικς από την Κροατία Danijel Zezelj, ο οποίος θα παρουσιάσει στις 14 και 15/06 εικαστική και μουσική performance, μαζί με την τζαζ σαξοφωνίστρια και τραγουδίστρια Jessica Lurie.

4. Έκθεση του ισπανού κομίστα Raul.

5. Έκθεση του Ιταλού Paolo Cossi.

6. Θεματική έκθεση ελλήνων δημιουργών κόμικς, με 35 έλληνες σχεδιαστές να εκθέτουν πρωτότυπα κόμικς πάνω στο θέμα των Αστικών Μύθων. Νέοι και παλιότεροι δημιουργοί, γνωστοί και λιγότερο γνωστοί, δίνουν το χαρακτήρα στη γιορτή: Σπύρος Δερβενιώτης, Ηλίας Κυριαζής, Φώτης Πεχλιβανίδης, Soloup, Ταξής και άλλοι 30...

7. Οι γείτονες γελάνε. Η σάτιρα στην Τουρκία, με έργα τεσσάρων τούρκων σχεδιαστών (Ramize Erer, Güneri Içoglu, Tuncay Akgün, Mehmet Çagçag).

8. Έκθεση του Ιταλού underground σχεδιαστή Paper Resistance.

9. Graffiti από την ομάδα Carpe Diem, μικρό φεστιβάλ βραβευμένων πρωτοποριακών ταινιών, ημερίδες για την τέχνη των κόμικς.

10. Συναυλίες: 14/06 Te Mire Dhe Te Keqinj, 15/06 Radical Gee, Happy Dog Project, 16/06 Zebra Tracks, Dread Astaire, 17/06 Under V Covers, Down & Out.

Unreal, Extending Comic Culture

«Τίποτα δεν είναι αληθινό, όλα επιτρέπονται» είχε πει ο William Burroughs και με το μότο αυτό ως αφορμή η ομάδα δράσης UNREAL ταξιδεύει στον κόσμο του φανταστικού, προχωρώντας ένα βήμα μπροστά από τον κόσμο των κόμικς. Παράλληλα με το φεστιβάλ κόμικς της Βαβέλ στη Τεχνόπολη, το Bios εξερευνά την μη πραγματική διάσταση διοργανώνοντας ένα σύνολο δράσεων που περιλαμβάνει προβολές, εκθέσεις, Dj sets και οπτικοακουστικά δρώμενα γύρω από τον κόσμο των κόμικς και το φανταστικό. Το πρόγραμμα είναι χωρισμένο σε εφτά ενότητες και περιλαμβάνει:

1. Εκθέσεις με διαφορετικές εικαστικές εκδοχές ανθρωπόμορφων χαρακτήρων. Έργα των Αθηναίων Busy Bee, των Γερμανών Pictoplasma, παρουσίαση της δουλειάς ανερχόμενης Μένης Τζήμα (Yupyland) και τέλος το Intron Depot, εικόνες των βασικών χαρακτήρων στις ταινίες του Masamune Shirow. 14-20/06, καθημερινά από 12 μ. μέχρι αργά.

2. Fake Wars. Προβολές ταινιών εμπνευσμένων από το έργο του George Lucas, με αφορμή τα 20 χρόνια από την προβολή του πρώτου «Star Wars». Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις ταινίες Dünyayi Kurtan Adam (την trash τούρκικη απάντηση στο Star Wars), Star Wars: Revelations, Once Upon a Jedi, George Lucas In Love και Troops. Επίσης, οι μικρού μήκους Escape from Tatooine, Stars Gangsta Rap, Trooper Clerks και άλλες. 14&15/06 στο Main του Bios.

3. Experiments in Image. Αφιερώματα στους Winson McCay (τον πρώτο δημιουργό κινουμένων σχεδίων), Norman McLaren (από τους σημαντικότερους πειραματιστές του film, με προβολές σημαντικού μέρους της δουλειάς του, συμπεριλαμβανομένων των ταινιών Neighbors, Lines Vertical, Lines Horizontal και Mosaic] και Oskar Fischinger (προάγγελο των αφηρημένων κινουμένων σχεδίων, της op art, της ψυχεδελικής τέχνης, των laser shows). 14-16/06, από τις 19:30 στο bar του Bios.

4. Features Artists. Περιλαμβάνει έργα των Masamune Shirow, Mamoru Oshi (τα δύο Ghost in the Shell), και Michel Gondry. 16&17/06, από τις 21:30 στο Main.

5. Japan AV. Συνδυασμένα οπτικοακουστικά δρώμενα από την Ιαπωνία με προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ καθώς και dj sets. Περιλαμβάνει την προβολή του Calamari Wrestler του Minoru Kawasaki, Ghiblies 1&2, γιαπωνέζικες διαφημίσεις από τη δεκαετία του '70, ιαπωνική μουσική, βίντεο και άλλα πολλά. 18-20/06, από τις 21:30 στο Main.

6. Extreme Cult. Μεταμεσονύχτικες προβολές cult ταινιών. Θα προβληθούν το The Lost Paradise του Akita Masami (γνωστός με το ψευδώνυμο Merbow), το The Nial Gun Massacre των Bill Leslie - Terie Lofton, το Deathless Devil του Yilmaz Atadeniz, το Virgins From Hell του Ackyl Anwary και το Seytan - The Turkish Εxorcist του Metin Erksan. 14-18/06, 01:00 στο Main.

7. Djs με live visuals. Στις 15/06 2 designers play surreal AV και στις 16/06 Τhe BEASTIE n the BOY, μια βραδιά εμπνευσμένη από το συγκρότημα. Από τις 23:00 στο Main.