«Relax, take it easy» μου λέει ο Δημήτριος Κυριακούλης, δίνοντάς μου tips για ένα σύγχρονο υγιεινό lifestyle. «Το clean είναι πια τρόπος ζωής για πολύ κόσμο και όχι απλά ένα άλλοθι». Κάθεται σταυροπόδι, ημίγυμνος, σ' ένα βράχο κάτω απ' την Ακρόπολη, κι απλώνει τα χέρια του στον ήλιο για να μαζέψει ενέργεια. Μου θυμίζει σκηνή απ' το βίντεο για το καινούργιο κομμάτι των Sigur Ros, όπου τα μέλη του συγκροτήματος τρέχουν σαν τους πρωτόπλαστους στα δάση της Ισλανδίας, απολαμβάνοντας την επαφή με τη φύση. Ο Δημήτριος είναι από τους οπαδούς του healthy lifestyle που η εμφάνισή τους δεν προδίδει την ιδεολογία τους. Δεν έχουν κάποιο χαρακτηριστικό που να τους κάνει ιδιαίτερους, δεν έχουν σχέση με τους νεοχίπις και τους new age travelers που απασχολούσαν τα μέσα πριν από μερικά χρόνια, δεν μπορείς να τους αναγνωρίσεις στο δρόμο. Κάποιοι μπορεί να έχουν «σκληρή» εμφάνιση, τατουάζ, ή να παρουσιάζονται σε κάποιες περιπτώσεις αρκετά ακραίοι, αυτό όμως δεν είναι κανόνας, οι περισσότεροι είναι άνθρωποι που βλέπεις στο μπαρ δίπλα σου να πίνουν χυμό, ή με ένα μπουκαλάκι νερό στο χέρι στις συναυλίες και στα πάρτι.

«Από τα 19 έως τα 22 έζησα μια περίοδο πολύ έντονων και πολυποίκιλων χημικών και φυσικών καταχρήσεων, οι οποίες συνεχίστηκαν έως τον περασμένο χρόνο» λέει ο Δημήτριος (ή rawboy, myspace.com/dimitrios_love), καθηγητής φυσικής αγωγής, ο οποίος ξαφνικά ανακάλυψε την ωμοφαγία και άλλαξε τα πάντα στη ζωή του. «Σε κάποιο συνέδριο συνειδητοποίησα με τη βοήθεια της σοφής ρήσης "Είμαστε ό,τι τρώμε" πως όσο πιο ζωντανές, φρέσκιες και οικολογικές είναι οι τροφές που βάζουμε στο σώμα μας τόσο πιο ζωντανοί, γεμάτοι ενέργεια και υγιείς θα είμαστε και εμείς. Επίσης έμαθα με ποιο τρόπο κάθε μία από τις μέχρι τότε καθημερινές μου διατροφικές συνήθειες (ψωμί, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά κ.ά.) μπορεί να επιδράσει επιβαρυντικά στα ανθρώπινα όργανα και κυρίως στο έντερο, αλλά και πως οι μαγειρεμένες (φτωχές σε θρεπτικά συστατικά) τροφές μπορούν να μας κλέψουν ενέργεια. Το σημαντικό είναι πως από τότε αποφάσισα να μην τρώω ζωικές τροφές». «Επαφή με τη φύση=επαφή με την ίδια μας τη φύση» προσθέτει. «Αυτό που έχω να πω σαν συμβουλή είναι "πάρτε τα βουνά"»!

Ο Διονύσης Ξένος -ο ιδιοκτήτης του Berlin Tattoo στην Αγία Παρασκευή- εξηγεί πώς ξεκίνησε ξαφνικά παρόμοιο lifestyle: «Έκανα καταχρήσεις την εποχή που ψάχνεσαι, όταν θέλεις κι εσύ να ζήσεις τη διαφορετικότητα. Φτάνεις σε ένα σημείο και μετά αναγκαστικά αρχίζεις να ανεβαίνεις. Τα τελευταία τρία χρόνια δεν πίνω, δεν καπνίζω, δεν έχω τηλεόραση, δεν τρώω κρέας, αθλούμαι -τρέχω υπερ-αποστάσεις 60 και 80 χιλιομέτρων- κοιμάμαι στις 11 και ξυπνάω στις 6 το πρωί. Μου αρέσει να ζω αληθινά και γνήσια, δεν θέλω να ακολουθώ τη μάζα, το σύνολο. Όλοι παίρνουν ναρκωτικά, κόκες, η εύκολη λύση είναι τα ναρκωτικά, σημασία έχει να μπορείς να αντιστέκεσαι σε όλα αυτά».

«Από την εφηβεία και μετά συνήθως επαναστατούμε και προκαλούμε το σώμα μας να μας δείξει μέχρι πού αντέχει μέσα από καταχρήσεις, υιοθέτηση συνηθειών όπως το κάπνισμα, αλλά αργά ή γρήγορα γίνεται η συνειδητοποίηση ότι και οι αντοχές μας μειώνονται, και it doesn't feel right - σωματικά και ψυχικά» προσθέτει η Θ., η οποία ασχολείται επαγγελματικά με το pilates. «Σε άλλη περίπτωση, εάν δηλαδή κάποιος το δει σαν trend και το ακολουθήσει, το πιθανότερο είναι να το υιοθετήσει for life, γιατί απλά θα νιώθει καλύτερα, είτε κάνοντας γυμναστική (και κατά τη διάρκεια και βλέποντας τα αποτελέσματα στο σώμα του) είτε κάνοντας υγιεινή διατροφή, εννοείται με δυνατότητα παρέκκλισης - ο καταναγκασμός έρχεται σε αντίθεση με τον υγιεινό τρόπο ζωής!».

«Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο για να κινείται» εξηγεί ο Δημήτριος. «Η άσκηση πρέπει να μας δίνει αυτό που λείπει από την καθημερινή μας κίνηση και να εξισορροπεί αυτό που υπάρχει σε υπερβολή. Αν έχουμε στρες (ψυχικό ή σωματικό) χρειαζόμαστε ασκήσεις χαλάρωσης, ευλυγισίας και ήπιες ασκήσεις ενδυνάμωσης (yoga, pilates), όχι τρέξιμο και βάρη. Η υγεία των νεύρων είναι απαραίτητη για τη σωστή-φυσιολογική λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού. Αυτό που χρειάζεσαι όμως περισσότερο απ' όλα είναι η αγάπη. Αν κάποιος μάθει να αγαπάει τον εαυτό του, τότε θα ενδιαφερθεί να ερευνήσει τι είναι το καλύτερο γι' αυτόν, τότε θα μπορέσει να προσφέρει αγάπη και στους άλλους»....