Kunsthale Athena

Kunsthale Athena Facebook Twitter
0

ΤΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ «ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ» είναι μια έκθεση-παράσταση-πείραμα στην οποία καλούνται 10 ηθοποιοί να συνεργαστούν με 10 εικαστικούς, προκειμένου να παράξουν έναν αριθμό περφόρμανς, ζωντανά έργα, με θεματικό πλαίσιο την αίσθηση του αποχαιρετισμού. Ο «αποχαιρετισμός» στη συγκεκριμένη περίπτωση αντιμετωπίζεται στην πιο διευρυμένη, εννοιολογικώς, εκδοχή του. Τα δίπολα χαράς και πίκρας, ελευθερίας και χωρισμού, λύτρωσης και φόβου, αναμονής και νοσταλγίας, ελπίδας και απογοήτευσης, συνήθειας και αλλαγής, παλιού και καινούργιου κόσμου (όχι χρονικά ορισμένου, αλλά σε ατέρμονη λούπα), ζωής και θανάτου, μοιάζει να εμπεριέχονται στην αρχετυπική «χειρονομία» του αποχαιρετισμού, στην αίσθηση του «αποχωρίζομαι». Στόχος είναι τα «έργα» να ερμηνεύουν τόσο τις συναισθηματικές όσο και τις κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις του αποχαιρετισμού. Ο θάνατος, οι ερωτικές σχέσεις, οι οικογενειακές σχέσεις, το έγκλημα, οι πολιτικές και κοινωνικοπολιτικές αναταράξεις, το πέρασμα του χρόνου, η μετανάστευση, ο βίαιος εκτοπισμός, η περιήγηση, το ταξίδι, ο περίπατος, η επίσκεψη, οι τάσεις φυγής, είναι ορισμένες από τις εικόνες που πιθανόν να βρεθούν στο επίκεντρο των τελικών «δημιουργιών» που θα παρουσιάζονται ζωντανά στον χώρο για δύο συνεχόμενες ημέρες και για πέντε ώρες κάθε μέρα. Οι καλλιτέχνες βρίσκονται για πρώτη φορά όλοι μαζί στον χώρο της έκθεσης-παράστασης και διαλέγουν μόνοι τους τους συνεργάτες τους μέσα από τις παρουσιάσεις, τις συζητήσεις, την κυριολεκτική επαφή. Μπορεί να υπάρξουν ομάδες δύο ή περισσοτέρων ατόμων, τα μόνα δεδομένα όμως είναι η συνεργασία με κάποιον δημιουργό από διαφορετικό εκφραστικό τομέα, το θεματικό πλαίσιο και ο χώρος, ένα μισο- εγκαταλελειμμένο νεοκλασικό, το οποίο φέρει έντονα τα σημάδια της ιστορίας του. Δεν υπάρχουν προσχεδιασμένες ομάδες ή ζευγάρια από κάποιον τρίτο σκηνοθέτη ή επιμελητή. Ο ρόλοι αυτοί υιοθετούνται από τους ίδιους τους δημιουργούς, υπό τον συντονισμό της επιμελητικής ομάδας. Η έκθεση είναι βασισμένη σε μια ιδέα της Θέμιδας Μπαζάκα, ενώ η επιμέλεια είναι της ίδιας και της Μαρίνας Φωκίδη. Χ.Γ.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ