EΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Nάνος Βαλαωρίτης
Ο θησαυρός του Ξέρξη

Εκδόσεις Άγκυρα

Με ένα μυθιστόρημα που περιγράφει ως «πολυεδρικό αφήγημα» επιστρέφει ο Νάνος Βαλαωρίτης. Η αναζήτηση ενός θησαυρού του βασιλιάΞέρξη στους λόφους δυτικά της Αθήνας είχε απασχολήσει και τα πρόσωπα του προηγούμενου μυθιστορήματός του, τουΑπ' τα κόκαλα βγαλμένη, όπου τα κόκαλα ήταν τα ρητά των Αθηναίων που προκαλούσαν την αφήγηση. Τώρα, στο Θησαυρό του Ξέρξη, η διήγηση προκαλείται από τα ιστορικά γεγονότα ως παρακείμενο και υποφώσκουν οι διάφορες φάσεις της αλχημείας. Στο τελευταίο τμήμα τα πρόσωπα, όπως και στα αλχημικά δοχεία, ανακυκλώνονται σε ένα ανθρωποφαγικό διονυσιακό συμπόσιο, όπου ο πρωταγωνιστής και ο συγγραφέας καταβροχθίζονται από τα πρόσωπα.

Bασίλης Βασιλικός
Γλαύκος Θρασάκης

Eκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Πρόκειται για επανέκδοση της μυθιστορηματικής βιογραφίας του Βασίλη Βασιλικού. Ο Θρασάκης φέρει έντονα στοιχεία του Βασίλη Βασιλικού (προφανώς ο συγγραφέας δεν θα καταλήξει να κατασπαράζεται στηΝέα Γουϊνέα από κανίβαλους όπως ο ήρωάς του). Το βιβλίο, πέρα από το γεγονός ότι καθόρισε την παρουσία του Βασίλη Βασιλικού στην ελληνική λογοτεχνία, έχει και διεθνή καριέρα με καλές κριτικές από εφημερίδες όπως οι «Times»του Λονδίνου. Η επανέκδοση κυκλοφορεί με εισαγωγή του νεοελληνιστή Αριστοτέλη Σαΐνη.

Γιώργος Βέλτσος
Οutre Tombe. Aλληλογραφία με τον Γιώργο Χειμωνά
Eκδόσεις Πατάκης
Δύο χρόνια πριν, κάναμε σπίτι του μια συνέντευξη για τη LifΟ. Ο Γιώργος Βέλτσος μoυ έδειξε τότε χειρόγραφα και επιστολές, με σημειώσεις και κολλημένα χαρτάκια, εξηγώντας μου πως είναι η αλληλογραφία που είχε επί 20 χρόνια με τον Γιώργο Χειμωνά. Ένιωθε πως είχε πλησίαζε ο καιρός για να την εκδώσει. Η ώρα αυτή είναι τώρα, και το βιβλίο με τίτλο Outre Tombe (Πέραν του Τάφου) κυκλοφορεί ως μαρτυρία μιας φιλίας ως «δυνατότητας επιβίωσης». Μένει στον αναγνώστη να κρίνει αν η επιβίωση «στο άλλο όνομα του πένθους» του ενός μπορεί να αποτελέσει το πρόσχημα γι' αυτήν τη δημοσίευση.

Γιάννης Μαρούδας
Η μυστική διαθήκη της Πηνελόπης Γκαβογιάννη
Εκδόσεις Ωκεανίδα

Ακούω τους ανθρώπους στην Ωκεανίδα να μιλούν με θέρμη, σχεδόν με ενθουσιασμό για το πρώτο του μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρούδα (κι αυτό αρκεί για να κινήσει το ενδιαφέρον). Ο σεναριογράφος και διδάσκων στο Τμήμα Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γράφει για την αλαζονική συνύπαρξη της φιέστας των Ολυμπιακών Αγώνων με την καθημερινότητα και την ασφυκτική πίεση των συμφερόντων. Στην Αθήνα το χειμώνα του 2003 ένα ποιητικό περιοδικό των Εξαρχείων, η «Κιβωτός», οδηγείται σε άδοξο κλείσιμο. Ένας νεαρός ποιητής πηδάει στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας του. Η απελπισία μετατρέπεται σε οργή και ξεσπάει μανιασμένα. Μόνο ένα θαύμα θα μπορούσε να τους σώσει ή, αλλιώς, η δύναμη της αγάπης. Και τα αλλόκοτα παιχνίδια αρχίζουν.

Αργύρης Παυλιώτης
Παράξενοι Ελκυστές

Eκδόσεις Πατάκης

Ο γνωστός ποινικολόγος της Θεσσαλονίκης Ανδρέας Αναγνώστου επιστρέφει για να εξιχνιάσει το θάνατο του ανιψιού του. Ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Aργύρης Παυλιώτης μας έχει συνηθίσει στο σασπένς, το χιούμορ, τη διακριτική ειρωνεία και τις αναφορές στον Γιάννη Μαρή και στην Άγκαθα Κρίστι. Στο νέο του βιβλίο περιμένουμε να δούμε πώς θα αποδείξει ότι ο ανιψιός του δεν αυτοκτόνησε εισπνέοντας υδροκυάνιο. Θα βρει βοήθεια από έναν αναχωρητή, που τον μυεί στη θεωρία του Χάους και τους Παράξενους Ελκυστές...

Σταυρούλα Σκαλίδη
Προδοσία και εγκατάλειψη
Eκδόσεις Πόλις
Ένα μίνι αστικό θρίλερ της σύγχρονης αθηναϊκής καθημερινότητας υπόσχεται η Σταυρούλα Σκαλίδη (γεννημένη το 1978) στο πρώτο της βιβλίο. Διαβάζουμε στη σύνοψη: «Στην Αθήνα, ένας νέος άντρας, μόνος. Ακόμη πιο μόνη από εκείνον, μια ηλικιωμένη συγγραφέας. Η μοιραία συνάντησή τους. Ξηλωμένα πεζοδρόμια, γραμμένοι τοίχοι, αποτσίγαρα, σκιές μεταναστών, φοιτητές, πρεζόνια και γέροι. Σε μια ταράτσα ένα σαπισμένο πτώμα. Τέσσερις χειρόγραφες επιστολές και ένα βιβλίο αποκαλύπτουν την αλήθεια. Ποιος προδίδει; Και ποιος εγκαταλείπεται στη στενή καρδιά των δρόμων της πόλης;».

Μιχάλης Φακίνος
Αναμνήσεις ενός λωτοφάγου
Eκδόσεις Καστανιώτη
Αν μπορείς να χαρακτηρίσεις εύκολα ένα μυθιστόρημα αλληγορικό, τότε αυτό σίγουρα θα είναι το νέο μυθιστόρημα τουΜιχάλη Φακίνου. Ό,τι πιο σουρεαλιστικό και ρεαλιστικό, συνυπάρχει στη μεγάλη κολυμπήθρα που λέγεται μνήμη του ανθρώπου. Ανατρέχουμε στη σύνοψη του βιβλίου: «Μια υπέροχη δύση, ένα σεξουαλικό σημάδι εξ ουρανού (;), μια θαμμένη βάρκα στα έγκατα της γης, δύο κοράκια που μιλούν ανθρώπινα, ένας Άγγελος με λέπια ψαριού, άψυχοι και έμψυχοι ήρωες...».

ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΙΣΤΟΡΙΑ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ

Ρεζά Ασλάν
Ένας είναι ο κύριος ο θεός μου
Eκδόσεις Κέδρος
Ο Ιρανός συγγραφέας και θρησκειολόγος επιχειρεί να αναπαραστήσει τις ρίζες και την εξέλιξη του Ισλάμ μετά την 11ηΣεπτεμβρίου και τη βαθιά ριζωμένη αντίληψη της σύγκρουσης των πολιτισμών ή της σύγκρουσης των μονοθεϊσμών.

Μέριλιν Γιάλομ
Η ιστορία της βασίλισσας του σκακιού
Eκδόσεις Άγρα
Η σύζυγος του σουπερστάρ λογοτέχνη-ψυχαναλυτήΊρβιν Γιάλομ, επιστρέφει στα συγγράματά της για το γυναικείο φύλο, μετά την άκρως επιτυχημένη Ιστορία του Γυναικείου Στήθους. Αυτήν τη φορά γράφει για τη μορφή της βασίλισσας του σκακιού, τις αντανακλάσεις της γυναικείας βασιλείας αλλά και της βασιλικής εξουσίας πάνω στο σημαντικό πιόνι. Η έκδοση συνοδεύεται από 90 ασπρόμαυρες εικόνες. Χρήσιμη πληροφορία: Η βασίλισσα ήταν από τα πλέον ανίσχυρα πιόνια στο σκάκι μέχρι το τέλος του 15ουαιώνα.

Λέοναρντ Κοέν
Το βιβλίο του Πόθου
Eκδόσεις Ιανός
«I know she is coming I know she will look And that is the longing And this is the book». Βίβλος και ταυτόχρονα κιβωτός είναι για τους θαυμαστές του λυρικού ποιητή και συνθέτη αυτό το βιβλίο, το πρώτο που εκδίδει μετά από 20 χρόνια. Στην ουσία πρόκειται για το ημερολόγιο όπου κατέγραφε σκέψεις, στίχους, ιστορίες αλλά και σκίτσα.

Δρ. Ανίτα Η. Κλέιτον
Ικανοποίηση. Γυναίκες, σεξ και η αναζήτηση της επαφής
Εκδόσεις Ωκεανίδα
Χωρίς σχόλια: «Γιατί τόσες πολλές γυναίκες είναι δυσαρεστημένες από τη σεξουαλική τους ζωή; Σ' αυτό το βιβλίο η Δρ. Κλέιτον, καθηγήτρια ψυχιατρικής, κλινικής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, αποκαλύπτει κρυφές πτυχές της γυναικείας σεξουαλικότητας που βρίσκονται ριζωμένες στον γυναικείο ψυχισμό και μπορούν να εκτοξεύσουν μια γυναίκα είτε στην ερωτική έκσταση είτε στην απογοήτευση μιας ακόμη αποτυχημένης σχέσης».

Ζαν Λουί Μαρζοράτι
Ο Μάης του '68 στη Γαλλία και τον κόσμο
Eκδόσεις Μεταίχμιο
140 φωτογραφίες-ντοκουμέντα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων αφηγούνται την ιστορία του κινήματος εργαζομένων και της νεολαίας που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Η ιστορική μορφή του Μάη του ‘68 και δημιουργός της «Liberation»Serge Julyγράφει την εισαγωγή, ενώ την επιμέλεια της έκδοσης έχει ο δημοσιογράφος Ζαν Λουί Μαρζοράτι.

Ούλριχ Μπέερ
H σοφία του Ρίλκε, Ο οδηγός του ποιητή για τη ζωή

Eκδόσεις Πατάκης
Η ποίηση και η αισθητική του Ράινερ Μαρία Ρίλκε δεν παύει ποτέ να ενδιαφέρει, ενίοτε να συναρπάζει. Νέες πτυχές της ζωής και του έργου του θα ανακαλύψουμε μέσα από αυτό το βιβλίο. Ο Μπέερ συγκέντρωσε μέσα από χιλιάδες σελίδες αμετάφραστης αλληλογραφίας τα καλύτερα κομμάτια και τις πιο εύστοχες φιλοσοφικές παρατηρήσεις του Ρίλκε. Στο βιβλίο οι σκέψεις του σημαντικού ποιητή του 20ούαιώνα παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες: από το μεθύσι της αγάπης στο σκληρό βίωμα της απώλειας, την προσωπική τυραννία, την έμπνευση. Ουσιαστικά διαβάζουμε ένα σχεδιάγραμμα οδηγιών του Ρίλκε για το πώς πρέπει να ζούμε τη ζωή μας για να έχει νόημα.

Σίλια Μπερτέν
Μαρία Βοναπάρτη - Η ζωή της
Eκδόσεις Ποταμός
Μια χρήσιμη βιογραφία για τη ζωή της τελευταίας απογόνου της οικογένειας Βοναπάρτη και πιστής ακολούθου τουΦρόιντ. Η Μπερτέν χρησιμοποίησε την αλληλογραφία, τις σημειώσεις, τις ιστορίες και τα απομνημονεύματα της αριστοκράτισσας ψυχαναλύτριας. Αν και προέρχεται από μια οικογένεια καθοριστική για την ιστορία της Γαλλίας και παντρεύτηκε μέλος ευρωπαϊκής βασιλικής οικογένειας, η Βοναπάρτη δεν γνώρισε στη ζωή της στοργή και αληθινή αγάπη.

Μισέλ Μποντ
Η ιστορία του καπιταλισμού
Eκδόσεις Ηλέκτρα
Με αρκούντως επεξηγηματική γλώσσα και ακολουθώντας αυστηρή χρονολογική σειρά από το 1500 ως το 2000, ο Μποντ περιγράφει την ιδεολογική και ματεριαλιστική πλευρά της εξέλιξης του καπιταλιστικού συστήματος. Το βιβλίο αυτό αποτελεί τη νέα αναθεωρημένη έκδοση του 1981 και περιλαμβάνει ρεαλιστικά και αναλυτικά παραδείγματα της εξέλιξης του καπιταλισμού την τελευταία εικοσαετία. Συμπεριλαμβάνονται η παγκοσμιοποίηση, η επιταχυνόμενη μεταφορά κεφαλαίου και φυσικά η κατάρρευσητων σοβιετικών αγορών.

Κριστιάν Ντελακαμπανί
Συζητήσεις με φιλοσόφους
Mετάφραση Κωστής Παπαγιώργης
Eκδόσεις Μελάνι
Στον παρόντα τόμο ο Κριστιάν Ντελακαμπανί, με σπουδές φιλοσοφίας και ο ίδιος, γνωστός συγγραφέας και αρθρογράφος της «Le Monde», παρουσιάζει 21 γνωστούς φιλοσόφους, δίνοντάς τους το λόγο, ώστε να εκφραστούν με σαφήνεια, να εκθέσουν τις σημαντικότερες ιδέες τους, να παρουσιάσουν το έργο τους και να αναπτύξουν τους συλλογισμούς τους σχετικά με τον κόσμο του σήμερα.

Γιώργος Παπασωτηρίου
Homo Americanus - Τα χαρακτηριστικά της αμερικανικής ιδαιτερότητας
Eκδόσεις Καστανιώτη
Το δοκίμιο αυτό αναλύει τον αμερικανικό τρόπο σκέψης αλλά και αντίληψης της Ιστορίας. Ταυτόχρονα παρουσιάζει τις ιδεολογικές, πολιτικές και φιλοσοφικές συνισταμένες που διαμόρφωσαν τον αμερικανικό τρόπο ζωής και σκέψης αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε όλοι οι υπόλοιποι τους Αμερικανούς.

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Βιρτζίνια Γουλφ
Ανάμεσα στις πράξεις
Eκδόσεις Μεταίχμιο
H τελευταία νουβέλα της Βιρτζίνια Γουλφ(εκδόθηκε το 1941, λίγο μετά το θάνατό της) εξελίσσεται κατά τη διάρκεια μιας παράστασης στο θεατρικό φεστιβάλ ενός μικρού χωριού στη βρετανική επαρχία, λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι σκέψεις και οι αντιδράσεις των παρευρισκόμενων, μπροστά στην απειλητική έλευση του πολέμου, αποτελούν τον κεντρικό καμβά της νουβέλας, που μεταφράζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Εντί Καντούρ
Βάλντεμπεργκ
Eκδόσεις Πατάκης
Όταν κυκλοφόρησε το Βάλντεμπεργκ το 2005, κέρδισε το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος και χαρακτηρίστηκε ολιστικό μυθιστόρημα. Μια ολόκληρη μυθολογία δημιουργήθηκε γύρω από το πρώτο μυθιστόρημα του Εντί Καντούρ, η οποία οδήγησε δύο χρόνια αργότερα στην έκδοση ενός συλλογικού έργου για τη σημασία και την επιρροή του Βάλντεμπεργκστα γαλλικά γράμματα. Διαβάζουμε στη σύνοψη «πέντε Ευρωπαίοι, όλοι μελαγχολικοί, διασταυρώνονται σε αναμενόμενους ή ανύποπτους χωροχρόνους. Όλων η μοίρα σφραγίζεται από τη "δυο φορές μεγαλύτερη δύναμη" μιας πλειάδας γυναικών, απρόσβλητων από την αντρική μελαγχολία».

Ναγκίμπ Μαχφούζ
Καφενείο Καρνάκ
Eκδόσεις Κέδρος
Η ιστορία του νομπελίστα Μαχφούζ εξελίσσεται στο καφενείο Al Karnac, και αναφέρεται σαφώς στον πόλεμο του 1967. Γράφτηκε αμέσως μετά το θάνατο τουΝάσερ. Η αίσθηση του κειμένου είναι γλυκόπικρη: το γοητευτικό Κάιρο του Μαχφούζ και η κυνική του γραφή για την πολιτική κατάσταση της χώρας. Διαβάζουμε στη σύνοψη: «Τρεις από τους νεότερους θαμώνες του καφενείου Καρνάκ αρχίζουν να εξαφανίζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όταν επιστρέφουν, αφηγούνται φρικιαστικές ιστορίες ανακρίσεων και βασανιστηρίων στα χέρια της μυστικής αστυνομίας. Μετά την ταπεινωτική ήττα στον Πόλεμο των Έξι Ημερών τον Ιούνιο του 1967, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στο καφενείο Καρνάκ».

Φιλίπ Ντουμάνκ
Ποιος σκότωσε την Έμα Μποβαρί
Eκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
Όλα τα μυστικά μιας εκδοτικής επιτυχίας είναι μαζεμένα εδώ. Ο Ντουμάνκ, που βραβεύτηκε με το Ρενοντό, δεν γράφει μόνο ένα αστυνομικό μυθιστόρημα γρήγορης πλοκής, αλλά συνομιλεί ταυτόχρονα με το κλασικό έργο του Φλωμπέρ και αμφισβητεί τον μεγάλο συγγραφέα. Ο Ντουμάνκ θεωρεί πως ο Φλωμπέρ σφάλει: H Μποβαρί δεν ήταν τόσο αδύναμος χαρακτήρας ώστε να αυτοκτονήσει. Στην πραγματικότητα, κάποιος τη δολοφόνησε. Ο Ντουμάνκ τολμά ένα επικίνδυνο εκδοτικό εγχείρημα, που όμως χαρακτηρίστηκε από τον γαλλικό Τύπο ως εξαιρετικά επιτυχημένη περίπτωση ανανέωσης της κλασικής λογοτεχνίας.

Χαρούκι Μουρακάμι
Σπούτνικ αγαπημένη
Eκδόσεις Ωκεανίδα
Με τη γνωστή γραφή της ονειρικής λογικής, ο κορυφαίος σύγχρονος Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι γράφει για τον έρωτα, την απώλειά του και την προσφορά. «Ήταν άνοιξη όταν η Σουμίρε, στα είκοσι δύο της χρόνια, ερωτεύτηκε για πρώτη φορά. Και ήταν μια αγάπη δυνατή, ένας πραγματικός τυφώνας. Η ένταση του τυφώνα δεν μειώθηκε καθόλου καθώς διέσχιζε τον ωκεανό, έκανε στάχτη τοΆνγκορ Βατ, κατάκαψε μια ινδική ζούγκλα, μαζί με τις τίγρεις και τα άλλα ζώα, για να μετατραπεί σε αμμοθύελλα στην περσική έρημο θάβοντας ένα εξωτικό φρούριο κάτω από μια θάλασσα άμμου. Με άλλα λόγια, ήταν ένας έρωτας τεραστίων διαστάσεων. Το αντικείμενο του έρωτά της έτυχε να είναι δεκαεφτά χρόνια μεγαλύτερό της και παντρεμένο. Και το σημαντικότερο: Ήταν γένους θηλυκού. Απ' αυτό ξεκίνησαν όλα και σ' αυτό κατέληξαν. Σχεδόν».

Άμος Οζ
Ριμάροντας τη ζωή και το θάνατο
Εκδόσεις Καστανιώτης
«Γιατί γράφω και σε ποιους απευθύνομαι» είναι το βασικό ερώτημα που φαίνεται να απασχολεί τον Οζ στο τελευταίο του ολιγοσέλιδο βιβλίο. Ήρωας του βιβλίου είναι ένας συγγραφέας (χωρίς όνομα) που παραβρίσκεται σε μια λογοτεχνική βραδιά προς τιμήν του στο Τελ Αβίβ, στα μέσα της δεκαετίας του '80. Οι παρευρισκόμενοι του αφηγούνται διάφορες ιστορίες και μέσα από αυτό το ανεκδοτολογικό υλικό ο ήρωας ανιχνεύει την περιπέτεια και την ιστορία της γραφής. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2007.

Τζόις Κάρολ Όουτς
Sexy
Eκδόσεις Άγκυρα
Ίσως η πιο συγκλονιστική -πέρα από τον χαρακτηρισμό ιδιοσυγκρασιακή- νέα Αμερικανίδα συγγραφέας, που αγαπούν να αποθεώνουν οι Αμερικανοί κριτικοί των πλέον επιδραστικών περιοδικών σε θέματα κουλτούρας. Οι πολλοί Έλληνες αναγνώστες της θα παραλάβουν σύντομα το Sexy, στο οποίο η Όουτς ερευνά τις δυνάμεις που σπρώχνουν έναν έφηβο να ψάξει την ταυτότητά του σε έναν κόσμο απατηλό, όπου οι απαντήσεις κρύβονται σε απρόσμενα μέρη. «Ο Ντάρελ Φλιν είχε μια τέλεια ζωή - ως εκείνη τη μέρα του Νοέμβρη» και θέλεις ήδη να διαβάσεις τη συνέχεια.

Φίλιπ Ροθ
Αντιζωή
Eκδόσεις Πόλις
Και αυτό το βιβλίο του Φίλιπ Ροθ φέρει τις γνωστές του πρώτες ύλες: την πουριτανική υστερία που αντιμετωπίζει ένα άθεος Εβραίος, την κρίση ενός ζευγαριού, την Ιστορία που εξακολουθεί να πάλλεται. Η Αντιζωή κινείται στις γραμμές μεταξύ ρεπορτάζ και μυθιστορήματος και αφηγείται με τον γνωστό τρόπο του Ροθ ένα ταξίδι στο Ισραήλ και το χρονικό της εβραϊκής κατάστασης επί προεδρίαςΡέιγκαν.

Μαίρη Σέλλεϋ
Ο τελευταίος άνθρωπος
Eκδόσεις Ηλέκτρα
Πρώιμο, αποκαλυπτικό έργο επιστημονικής φαντασίας, που φέρει την υπογραφή της γυναίκας η οποία έδωσε στην παγκόσμια λογοτεχνία έναν Φρανκεστάιν. Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1826 και γράφτηκε κάτω από το βάρος του θανάτου του συζύγου της Σέλλεϋ. Διαδραματίζεται στα Βαλκάνια, το 2097, όταν ξεσπά μια φονική επιδημία. Το βιβλίο άρχισε πρόσφατα να απασχολεί τους ειδικούς που το κατέταξαν τελικά στην κατηγορία roman a clef, αφού οι ήρωές του παραπέμπουν σε πραγματικές προσωπικότητες: ο Andrianείναι ο νεκρός άντρας της Σέλλεϋ, οRaymondείναι ο Λόρδος Βύρων και ο αφηγητήςLionelείναι η ίδια η συγγραφέας.

Κάρλος Φουέντες
Κονστάνσια και άλλες ιστορίες για παρθένους
Eκδόσεις Άγρα
Μια συλλογή από νουβέλες του μεγάλου Μεξικανού συγγραφέα Κάρλος Φουέντες, που τις συνδέει με παιγνιώδη τρόπο το θέμα της παρθενίας. Το βιβλίο αποτελείται από πέντε νουβέλες, μέσα από τις οποίες ο Φουέντες κατορθώνει, παρά το ανάλαφρο του θέματος, να κάνει πολιτικό σχολιασμό και να ασκήσει κριτική. Για παράδειγμα, στην ιστορία «Λογικοί άνθρωποι», δύο αδέλφια αρχιτέκτονες επιβλέπουν τη δημιουργία ενός πάρκου για να αντιμετωπιστεί η ρύπανση στην Πόλη του Μεξικού. Ο καθηγητής τους λέει: «Το Μεξικό έχει ερείπια, οι ΗΠΑ έχει σκουπίδια». Μέσα από αυτή την ιστορία ο Φουέντες αναλύει ξανά τις απόψεις του για τη θρησκεία και το ρόλο της Εκκλησίας.

Σεμπάστιαν Φωκς
Χορεύοντας με το διάβολο
Eκδόσεις Ωκεανίδα
Suspens is killing us, καθώς ως τις 28 Μαΐου ισχύει το διεθνές εμπάργκο προδημοσίευσης του Penguin με τις νέες περιπέτειες του Τζέιμς Μποντ. Ο Βρετανός συγγραφέας Σεμπάστιαν Φωκς έγραψε το βιβλίο κατά παραγγελία του ιδρύματος Φλέμινγκ, και συνεχίζει από το σημείο όπου σταμάτησε ο Ίαν Φλέμινγκ πριν από 43 χρόνια. Η περιπέτεια εκτυλίσσεται στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και πρωταγωνιστούν όλοι οι γνωστοί ήρωες, π.χ. ο Felix Leiterκαι η Miss Moneypenny. Είναι το 15 βιβλίο με πρωταγωνιστή τον θρυλικό πράκτορα 007.

Καλέντ Χοσεϊνί
Τhousand splendid suns
Eκδόσεις Ψυχογιός
Ο Χοσεϊνί γράφει ξανά (μετά το Κite Runner) για το Αφγανιστάν και συγκινεί ξανά, τόσο με τη μυθοπλασία του όσο και με την αφήγηση της ιστορίας της χώρας. Μια αφήγηση που δεν ανατρέπει τις Δυτικές δοξασίες για τη χώρα, αλλά την κάνει πιο κατανοητή και ανθρώπινη μέσα από τη διαμόρφωση των ηρώων του. Η αφήγηση ξεκινά από τη δεκαπεντάχρονη Μύριαμπου ζει σε μια σκηνή στο Αφγανιστάν, απλώνεται σε πολλούς ήρωες και ταυτόχρονα αφηγείται την πορεία της χώρας από την απομάκρυνση του βασιλιά της το 1973 ως τις μέρες μας.