Η άλλοτε αγχωτική διαδικασία του να βρεις τραπέζι και να σφηνωθείς ανάμεσα σε δεκάδες Αθηναίους για να πιεις έναν καφέ στο κέντρο δεν ισχύει για το μήνα αυτό. Λιγότερος κόσμος, πιο ήρεμος, καλύτερο σέρβις. Και ενώ οι άλλοι θα στριμώχνονται δέκα δέκα κάτω από μια καλαμωτή και ιδρωμένοι θα προσποιούνται πως απολαμβάνουν μια ψητή τσιπούρα από το Μαρόκο, εσείς θα απολαμβάνετε τα καλύτερα μέρη μιας πολύ όμορφης Αθήνας.

Η τελετουργία «πρωινός καφές και εφημερίδες» είναι μια απόλαυση. Διασχίζοντας το κέντρο, οι σάλες των μεγάλων καφενείων είναι ημιάδειες. Ηλικιωμένοι που τα ταξίδια γι’ αυτούς είναι παρελθόν, κάποιοι τουρίστες που έχασαν το καράβι για Σαντορίνη και θα μείνουν εδώ αναγκαστικά μέχρι το Σάββατο, μερικοί όμοιοι με ‘σένα, θα συναντιέστε αμίλητοι κάθε πρωί στα μεγάλα καφέ του κέντρου. Καφές, κρουασάν, κλιματιστικό και ένα μεγάλο μυθιστόρημα θα είναι η παρέα του πρωινού. Το Zonar’s στη Σταδίου, ο Χατζής στη Μητροπόλεως, τα καφέ του Ιανού και του Ελευθερουδάκη μέσα στα βιβλιοπωλεία είναι τα βασικά, αλλά όχι τα μόνα. Ο κανόνας είναι: σκιά-κλιματιστικό-καλός καφές-ησυχία.

Αυτή η περίοδος είναι ιδανική για νοικιάσει κανείς ένα μηχανάκι. Οι άδειοι δρόμοι, η stress free οδήγηση από τους λίγους οδηγούς κάνουν την οδήγηση με μηχανάκι ένα παιχνίδι. Σαν να οδηγείς σε ένα μεγάλο νησί. Προτείνω παραλία. Από νωρίς το απόγευμα. Οδηγήστε μέχρι το Σούνιο και πάρτε όσο χρόνο χρειάζεται για να βρείτε το κατάλληλο κομμάτι παραλίας, που δεν θα είναι crowded. Η διαδρομή κέντρο-Σούνιο γίνεται σε μισή ώρα, με ελάχιστα εμπόδια. Δεν είναι κανείς εδώ, και όλη η παραλιακή σας ανήκει. Ακόμα και τα πιο in μέρη κοντά στη θάλασσα, αυτές τις μέρες λειτουργούν με άλλους ρυθμούς. Ο κόσμος θέλει να συμπεριφέρεται σαν να είναι σε διακοπές, γιατί είναι Αύγουστος και τον Άυγουστο έτσι είναι τα πράγματα. Θα συναντήσετε λιγότερη πόζα λοιπόν και περισσότερα χαμόγελα. Τα βράδια, οι γνωστές «νυχτερινές» περιοχές πάλι θα βράζουν από κόσμο. Όσοι έμειναν, κατευθύνονται για φαγητό σε ένα από τα εστιατόρια της παραλιακής. Είμαι σχεδόν σίγουρος πως σπανίως θα χρειαστείτε να κάνετε κράτηση σε ένα από τα hip μέρη, που άλλοτε η λίστα αναμονής είναι αρκετά μεγάλη. Στο Γκάζι τίποτα δεν κλείνει και απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα τα πλήθη των όμορφων Αθηναίων θα είναι και πάλι εκεί. Λίγο πιο μαυρισμένοι, λίγο πιο χαλαροί όλοι. Περίπου όπως στο νησί.