ΚΑΙΡΟΣ

Gallery walk - summer edition

Gallery walk - summer edition Facebook Twitter
0
Gallery walk - summer edition Facebook Twitter
Σοφία Βάρη, Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος

Σοφία Βάρη

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο φιλοξενεί μια έκθεση-αφιέρωμα στην ελληνικής καταγωγής, αλλά με πολυπολιτισμική εικαστική παιδεία και διεθνή παρουσία ζωγράφο και γλύπτρια Σοφία Βάρη. Βασικός άξονας της έκθεσης είναι τα περίφημα γλυπτά της (όλων των κατηγοριών και μεγεθών), τα οποία πλαισιώνονται από σχέδια, ακουαρέλες, ελαιογραφίες, ανάγλυφα, κολάζ αλλά και αντικείμενα μικρογλυπτικής που δημιούργησε η ίδια κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της πορείας.
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος, έως 28/9. Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ. 11.00-15.00 & 18.00-21.00, Δευτ. 11.00-15.00, Τρ. κλειστά. www.moca-andros.gr

Το μυστικό του δίσκου της Φαιστού

Gallery walk - summer edition Facebook Twitter
Pawel Althamer, Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Σφαγεία Ύδρας

Ο εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα Σφαγεία της Ύδρας παρουσιάζει μια ιδιομορφία, αφού όλες οι εκθέσεις που φιλοξενούνται εκεί σχεδιάζονται με βάση τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου χώρου. Αυτό ισχύει και για την έκθεση του Πολωνού καλλιτέχνη Pawel Althamer. Τι ακριβώς είναι η έκθεση; Ένα διαδραστικό έργο που συνδυάζει τη γλυπτική με την περφόρμανς και μια σειρά πειραματικούς τρόπους κοινωνικής συνεργασίας και δημιουργικότητας. Πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη αποτελούν ο Δίσκος της Φαιστού, το παλαιότερο γνωστό δείγμα τυπογραφίας και κωδικοποιημένης πληροφορίας (17ος αι. π.Χ.), και ο Σμαραγδένιος Πίνακας, ένα κείμενο που θέτει τις βάσεις της αλχημικής θεωρίας και πράξης και αποδίδεται σε ένα πρόσωπο των ελληνιστικών χρόνων, γνωστό με το όνομα «Ερμής Τρισμέγιστος».
Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Σφαγεία Ύδρας, έως 29/9. Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 11.00-13.00 & 19.00-22.00, Τρίτη κλειστά. www.hydra.gr

Αegeanale 2014
Η διεθνής πλατφόρμα τέχνης και πολιτισμού δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια με κύριο στόχο να αναδείξει το Αιγαίο ως περιοχή έμπνευσης, δημιουργίας και διαπολιτισμικού διαλόγου. Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνει καλλιτεχνικές δράσεις από όλα τα πεδία της σύγχρονης τέχνης. Τρεις από τις κυριότερες δράσεις είναι οι εξής:

Αurora Βorealis ΙΙ

Gallery walk - summer edition Facebook Twitter
Hydra Darling, Εκθεσιακός χώρος «Μελίνα Μερκούρη» - Λιμάνι Ύδρας

Ο τίτλος της νέας ατομικής έκθεσης της Μιλένας Δημητροκάλλη είναι η λατινική ονομασία για το Βόρειο Σέλας. Ένα φωτεινό, ουράνιο φαινόμενο που απαντά κυρίως τη νύχτα στον Αρκτικό Κύκλο και ντύνει τον ουρανό με συναρπαστικά χρώματα και σχήματα. Τα έργα της Ελληνίδας ζωγράφου χαρακτηρίζονται από αφηρημένα σχήματα και ελεύθερες γραμμές που σχεδιάζονται με έντονα και ζωηρά χρώματα, εκφράζοντας έτσι το πάθος, την κίνηση και τη ζωή.
Σχολή Ουρσουλίνων - Κάστρο Νάξου, 14-31/8. Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ. 10.00-13.00 & 19.00-22.00.

Hydra Darling

Gallery walk - summer edition Facebook Twitter
Hydra Darling, Εκθεσιακός χώρος «Μελίνα Μερκούρη» - Λιμάνι Ύδρας

Δύο εικαστικοί καλλιτέχνες, ο Νίκος Ράκκας και η Nicky Bee, παρουσιάζουν στο νησί της Ύδρας μια διπλή έκθεση με κοινό άξονα το χιούμορ και την ποπ διάθεση. Ο Νίκος Ράκκας εμπνέεται από την κοσμοπολίτικη ιστορία του νησιού και τις ταινίες που γυρίστηκαν εκεί και φωτογραφίζει χρησιμοποιώντας ως μοντέλα φιγούρες Playmobil, τις οποίες παρουσιάζει ως κοινούς ανθρώπους σε μια καθημερινή και φυσική ρουτίνα. Aπό την άλλη, η Nicky Bee, με σημείο εκκίνησης το ιδιαίτερο τοπίο της Ύδρας, δημιουργεί πολύχρωμες, τρισδιάστατες κατασκευές και κολάζ από υφάσματα γαζωμένα σε ζωγραφισμένο χαρτί ακουαρέλας. Για τις κατασκευές της χρησιμοποιεί κυρίως ανακυκλωμένα υλικά όπως σύρματα, εφημερίδες, ρητίνη και μάρμαρο.
Εκθεσιακός χώρος «Μελίνα Μερκούρη» - Λιμάνι Ύδρας, 9-17/8

Kivotos Art Projects 2014

Gallery walk - summer edition Facebook Twitter
Kivotos Art Projects 2014, Kivotos Hotel, Ορνός, Μύκονος

Σε συνέχεια του περσινού, αντίστοιχου πρότζεκτ, το ξενοδοχείο Kivotos Hotel στη Μύκονο φιλοξενεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης με έργα από 23 καταξιωμένους καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν διαφορετικά μέσα, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, η φωτογραφία, το βίντεο, τα πολυμέσα και οι εγκαταστάσεις. Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στη δρ. Σωζήτα Γκουντούνα.
Kivotos Hotel, Ορνός, Μύκονος, έως 1/10. Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ. 11.00-24.00

Κωνσταντίνος Ξενάκης

Gallery walk - summer edition Facebook Twitter
Κωνσταντίνος Ξενάκης, «Ελλάδα 28/12/31»γκαλερί Citronne, Πόρος

Γεννημένος στο Κάιρο το 1931, επηρεάστηκε αρχικά από τη λυρική αφαίρεση και το informel. Πριν από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 ξεκίνησε και την ενασχόλησή του με το κατεξοχήν χαρακτηριστικό θέμα της ώριμης δουλειάς του, τους κώδικες, τα σημεία και τα σύμβολα που μεταφέρουν μηνύματα και ορίζουν τρόπους επικοινωνίας. Στην έκθεσή του, που φιλοξενείται από τις 2/8 στην γκαλερί CITRONne, θα παρουσιαστούν 20 έργα (λάδια, κολάζ, χάρτες, βιβλία-αντικείμενα), 20 εικαστικά «αδιέξοδα-σχόλια» του καλλιτέχνη που απορρέουν από τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα.
Γκαλερί CITRONne, παραλία, Πόρος, 22980 22401, 2/8-15/9. Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ. 11.00-13.00 & 19.00-23.00, www.citronne.com

Βorderline

Gallery walk - summer edition Facebook Twitter
Βorderline, Art Space Pythagorion, Λιμάνι του Πυθαγορείου, Σάμος

Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της, η ατομική έκθεση της Τουρκάλας καλλιτέχνιδας Nevin Aladag πραγματεύεται το θέμα των συνόρων. Σύνορα γεωγραφικά και πολιτιστικά, κοινωνικά, πολιτικά
και ιδεολογικά. Σύνορα νοητά ή οριοθετημένα μέσω εμποδίων και σημείων ελέγχου. H Aladag χρησιμοποιεί διαφορετικά μέσα έκφρασης για να δημιουργήσει αντικείμενα και ταινίες που δίνουν στο θέμα της διέλευσης των συνόρων μια ποιητική, δημιουργική σημασία. Η έκθεση, που αποτελεί και την παρθενική της στην Ελλάδα, περιλαμβάνει επτά δημιουργίες βίντεο, ένα ηχητικό έργο και μια εγκατάσταση.
Art Space Pythagorion, Λιμάνι του Πυθαγορείου, Σάμος, έως 10/10. Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ. 10.00-13.00 & 19:00-24:0, www.schwarzfoundation.com

Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης

Gallery walk - summer edition Facebook Twitter
Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης

Στη θέση του παλιού εργοστασίου «Δ.Νομικός», στη Βλυχάδα, εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες το Santorini Arts Factory (SAF), ένας πολυχώρος τέχνης και πολιτισμού που φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε μία από τις βασικές εστίες πολιτιστικής δράσης στο νησί της Σαντορίνης αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου. Το SAF έχει οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να φιλοξενεί εκθέσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την αρχαία και τη νεότερη ιστορία του νησιού. Τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη το SAF έχει προγραμματίσει μια σειρά από εκδηλώσεις, όπως εικαστικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων εικαστικών, μουσικά δρώμενα, παραστάσεις χορού και θεάτρου κ.ά.
Για το πλήρες πρόγραμμα μπορείτε να ενημερώνεστε από το site του SAF, www.santoriniartsfactory.gr.

Υπερ-σώματα

Gallery walk - summer edition Facebook Twitter
Υπερ-σώματα, Σαχτούρειο Γυμνάσιο Ύδρας

Για 15η συνεχή χρονιά ο Δημήτρης Αντωνίτσης και το Hydra School Projects παρουσιάζουν στο χώρο του Σαχτουρείου, του ιστορικού γυμνασίου της Ύδρας, την ομαδική έκθεση «Über-Bodies», χωρισμένη σε δύο ενότητες, στη βασική και την εορταστική υποενότητα με τίτλο «Spirits of Ηydra». Στην έκθεση, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των Μιαουλείων 2014, συμμετέχουν δώδεκα συνολικά καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σαχτούρειο Γυμνάσιο Ύδρας, έως 29/9, www.neon.gr

Ιt's all, oh so souvenir to me! vol.2!

Gallery walk - summer edition Facebook Twitter
Ιt's all, oh so souvenir to me! vol.2!, Cayenne Art Gallery, Απολλωνία, Σίφνος

To δεύτερο μέρος της γνωστής πλέον έκθεσης με τις προτάσεις περισσότερων από 70 δημιουργών από τον χώρο του ντιζάιν (αρχιτέκτονες, product designers, σχεδιαστές μόδας και αξεσουάρ, φωτογράφοι, visual artists, κεραμίστες, graphic designers, στυλίστες κ.ά.) πάνω σε αντικείμενα με ποικίλες χρηστικές αξίες και ιδιότητες που επιχειρούν να επαναπροσδιορίσουν και να επανασχεδιάσουν το ελληνικό σουβενίρ συνεχίζεται στον χώρο της Matalou at Home (Ηπίτου 5 & Βουλής). Παράλληλα, όμως, με την έκθεση στην Αθήνα, ένα μέρος της θα ταξιδέψει στο νησί της Σίφνου, προκειμένου να παρουσιαστεί στο Cayenne Art Gallery.
Cayenne Art Gallery, Απολλωνία, Σίφνος, έως 10/8. Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ. 19.00-01.00.

0

ΚΑΙΡΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ