» Η μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης είχε κατά παράδοση μεγάλο ενδιαφέρον κι ήταν πάντα αρκετά μπροστά σε σχέση με άλλων ελληνικών πόλεων, μια επαλήθευση του κλισαρισμένου «ελληνικού Μadchester», χωρίς όμως την υποδομή για να ανθίσει και να αποκτήσει δύναμη. Οι χώροι για live είναι ελάχιστοι, της λείπουν μουσικά έντυπα -ευτυχώς που υπάρχει και το ίντερνετ και το μεράκι κάποιων ανθρώπων που επιμένουν να κυκλοφορούν τη δουλειά τους, κόντρα σε κάθε κανόνα εμπορικότητας (αυτούς τους κανόνες ακριβώς που έχουν καταστρέψει την ελληνική μουσική). Τα τελευταία δυο χρόνια οι ανεξάρτητες εταιρείες εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα απ’ της Αθήνας, οι homemade παραγωγές είναι τόσες που δύσκολα μπορείς να τις παρακολουθήσεις, τα μουσικά μπλογκ είναι απ’ τα καλύτερα ελληνικά, «νέο αίμα» προκύπτει ασταμάτητα. Μια «βόλτα» στο MySpace αρκεί να σε πείσει για το πάθος όλων αυτών των ρομαντικών που επιμένουν να σχεδιάζουν το μέλλον της ελληνικής μουσικής. Σε γκρουπ ή κατά μόνας, με ακουστικά όργανα ή στο πρόγραμμα του υπολογιστή, τα περισσότερα ονόματα που δημιουργούν τον ήχο του παρόντος θα μπορούσαν να σταθούν δίπλα σε οποιοδήποτε αντίστοιχο του εξωτερικού. Ο Πέτρος Νικόλτσος των LBO εκφράζει μια αντίθετη άποψη, πιο ρεαλιστική: «Προερχόμαστε από το κρατίδιο της Βαρδαλίας, όπου τα πάντα είναι πολύ μικρά και κορεσμένα. Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα περιθώρια για εκκεντρικότητες, πειραματισμούς ή επαναδιατυπώσεις, αλλά σπάνια οι ελληνικές μπάντες (ακόμη και οι αγγλόφωνες) ηχούν αρκετά ενδιαφέρουσες, πιασάρικες ή παραπάνω από μέτριες στα αυτιά των ξένων», ενώ οι οpora προσθέτουν: «Υπάρχει μία υπόγεια κινητικότητα και είναι ακόμα νωρίς να μιλάμε για το αν θα “φτάσει” κάπου. Το βασικό και το όμορφο είναι όλο και περισσότερος κόσμος να εκφράζεται μέσω της μουσικής και να έχει τη δυνατότητα να την παρουσιάζει»…

JAH SMILEY

«Η Θεσσαλονίκη είναι η ρεγγούπολη και το ξέρεις. Γιατί εδώ έχουν βγει πολλά ονόματα και εδώ κινείται η κατάσταση». Το επόμενο live του στις 15 Δεκέμβρη στο An Club στην Αθήνα.
www.myspace.com/jahsmileysoulfire

LOILOK

«Disco-punk, electro-disco. Μοιράζουμε τις κυκλοφορίες μας εντελώς δωρεάν hand by hand ή τις στέλνουμε ταχυδρομικά. Μέχρι τώρα έχουμε βγάλει ένα EP, το The Young Adults, και το LP Extra Version». Οι Loilok είναι οι Νίκος Στράντζιας και Κωστής Τσοκανταρίδης.
www.myspace.com/loilok

ΔΙΛΗΜΜΑ

«Πολλά πράματα γύρω από τη ζωή μάς φέρνουν στα όριά μας, στο να διαλέξουμε πώς και κάτω από ποιο πλαίσιο θα κινηθούμε». Οι Δίλημμα είναι ο Χρήστος Τσανάκας a.k.a Ονειρευτής και η Ελένη Φυτσιλή a.k.a Φλόγα.
www.pandomima.com, www.lowbap.com

THE 22 PUPPIES

«Indie/alternative/garage. Έχουμε κυκλοφορήσει ένα demo το οποίο διανέμουμε δωρεάν σε μεγάλες ποσότητες χέρι με χέρι». Οι 22puppies είναι οι Πέτρος Αναγνωστόπουλος, Αριστοτέλης Παυλίδης, Οδυσσέας Παυλίδης και Γιώργος Μελετίου.
www.myspace.com/the22puppies

LOVE BOAT ORCHESTRA

«Στις αρχικές μας πρόβες ακουγόμασταν χειρότερα και από μπάντα κρουαζιερόπλοιου, ίσως και να μην το ξεπεράσουμε ποτέ αυτό. Εμπλουτίζουμε τα κομμάτια μας με βιολί, θέρεμιν, drum machines, μαστίγια, farfisa, κλαρίνο, λογισμικό της Apple και οτιδήποτε άλλο δεν βαριόμαστε να κουβαλήσουμε στα live, που συνήθως γίνονται σε βιβλιοπωλεία και ψιλικατζίδικα». Συμμετέχουν στη συλλογή Yurovision 2006. Οι LBO είναι οι: Dayna Varda, All Gibson, Peter Nikoltsos και May Roosevelt. Στις 16/11 εμφανίζονται στο Vinyl Microstore, στα Yuria 2007.
www.myspace.com/loveboatorchestra

ΦREON / OPORA

«Φreon ονομάζουμε το ηχητικό κομμάτι της οpora. Δεν επιδιώκουμε την αυτόνομη προβολή της μουσικής μας. Την αντιλαμβανόμαστε ως ένα από τα εκφραστικά μέσα που χρησιμοποιούμε». Κυκλοφορούν homemade CD και συμμετείχαν στη συλλογή Non Linear Views.
myspace.com/opora

VOKAL IDIOT

«Η μουσική μας είναι ένα είδος αυτοσχεδιασμού, αρκετά διαδραστικού, όπου ο καθένας παραθέτει ήχους και μελωδίες. Το πρώτο άλμπουμ μας αναμένεται από τη θεσ/τικη gracetone εντός του μήνα». Οι Vokal Idiot είναι ο Τάσος, ο Χάρης και ο Σπύρος.
Δεν έχουν MySpace.

MARY'S FLOWER SUPERHEAD

«Ιndie rock με disco bits, groovy bass lines και p(f)unk κιθάρες. Την άνοιξη θα κυκλοφορήσουμε ένα mini album. To επόμενο live μας είναι στις 20/12 στη Θεσσαλονίκη». Οι M.F.S. είναι ο Ηλίας, ο Θάνος και ο Νίκος.
www.myspace.com/marysflowersuperhead

FALL IN PARTS

«Εναλλακτικό ροκ με γυναικεία φωνητικά και αγγλικό στίχο». Επόμενα live: 9/12 στο Μύλο, και στην Αθήνα στις 22/12 στο Μικρό Μουσικό Θέατρο. Οι F.I.P. είναι οι Ολυμπία Κάπου, Γιάννης Γερόπουλος, Νίκος Κίσσας, Αντώνης Πεκόπουλος και Σπύρος Θωμαΐδης.
www.myspace.com/fallinparts

2L8

«2L8 = λακκούβα θανάτου στους εφιάλτες των καταδικασμένων στα όνειρα». To πρώτο άλμπουμ τους Armed Angels, Frustrated Youth, The Art of Self-Deceit and Music Industry κυκλοφόρησε το 2005 από την Poeta Negra. Το νέο άλμπουμ τους He&She κυκλοφορεί σύντομα.
www.2l8.gr

EPAVLIS PAVLAKIS

«Η μουσική μου; Τελευταία μέρα του δωδέκατου μήνα και πρώτη του πρώτου, μια κοπέλα με λουσμένα μαλλιά, σχέσεις ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα. Το επόμενο live μου είναι στο Μικρό Μουσικό Θέατρο στις 28/11».
www.myspace.com/epavlispavlakissecurity

LEAF

«Ένα συνονθύλευμα έθνικ, ηλεκτρονικής, ηλεκτροακουστικής και πειραματικής μουσικής. Αν έπρεπε να βάλω μια ταμπέλα στη μουσική μου, θα έβαζα αυτή της πειραματικής μουσικής, αν και πολλοί με έχουν χαρακτηρίσει IDM μουσικό».
www.myspace.com/anastasiospapalias