Οι παρακάτω φωτογραφίες παιδιών που καπνίζουν δεν αποτελούν μέρος κάποιας σχεδιασμένης αντικαπνιστικής εκστρατείας.

 

Άλλωστε παραείναι σουρεαλιστικές, θεατρικά φτιαγμένες και με μια συγκεκριμένη μελαγχολική διάθεση αν τις παρατηρήσεις πιο προσεχτικά.

 

Πρόκειται για το πρότζεκτ με τίτλο “The beauty of an ugly addiction” της φωτογράφου Frieke Janssens ο οποίος με αφορμή την ιστορία του μικρού παιδιού από την Ινδονησία

 

 

με τον εθισμό στο τσιγάρο που πέρσι είχε γίνει viral φαινόμενο (και συνεχίζει) συνέλαβε την κεντρική ιδεά του πρότζεκτ της.

 

 

Την απεικόνιση δηλαδή διαφόρων παιδιών ηλικίας από 4 μέχρι 9 ετών επιμελώς φωτογραφημένα ως μεγαλύτεροι, να  υποδύονται ουσιαστικά όλη την ενήλικη "ιεροτελεστία" του τι σημαίνει να είσαι καπνιστής είτε ως εικόνα είτε ως διάθεση (τα "τσιγάρα" δεν είναι αληθινά).

 

Όπως έχει αναφέρει η ίδια ήθελε να καταδείξει την σουρεάλ αντίθεση που βιώνει ο καπνιστής σε σχέση με τον εθισμό του, πως δηλαδή μεταβάλλεται σε παιδί υιοθετώντας παρόμοιες συμπεριφορές προσπαθώντας να δικαιολογήσει αυτό ακριβώς που τον κρατάει δέσμιο του καπνίσματος. 

 

Παρ' όλο που μπορεί αυτές οι φωτογραφίες να προκαλέσουν μερικούς έχω τη αίσθηση πως ως σύλληψη και εκτέλεση είναι πετυχημένες. Κριτικάρουν εύστοχα τα αντίστοιχα ενήλικα στερεότυπα που τις ενέπνευσαν, χωρίς συντηρητισμό και υποκρισία αποδεικνύοντας πως όχι μόνο το κάπνισμα άλλα όλοι οι εθισμοί έχουν στην βάση τους κρυμμένο ένα ανικανοποίητο παιδί που πασχίζει νευρωτικά να ανταπεξέλθει στα εξωτερικά ερεθίσματα και στριφογυρνάει αέναα γύρω από το ίδιο σημείο.

 

 

Την τόνωση της αυτοεικόνας του.

 

Θεματολογικά βέβαια δεν είναι ή πρώτη φορά που αυτή η παιδενήλικη αντιμετάθεση έχει εμπνεύσει καλλιτέχνες. Ο ισραηλινός εικαστικός Nir Hod στο πρότζεκτ του Genius είχε ζωγραφίσει κι αυτός παιδιά με ενήλικη αύρα που κάπνιζαν. 

 


Πάντως πριν σπεύσουμε να τοποθετηθούμε αρνητικά ή να απορρίψουμε ας αναλογιστούμε πως μια από τις λειτουργίες της τέχνης είναι να θέτει ερωτήματα ασχέτως του προβοκαρίσματος που καμιά φορά εκλύεται από όλο αυτό.

 

Ο πολιτισμός μας άλλωστε είναι είναι ένας πολιτισμός του εθισμού σε πολλές από τις εκφάνσεις του. Το κάπνισμα είναι από τους πιο εμβληματικούς του. Και η τέχνη ανέκαθεν τροφοδοτείται από αυτούς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bonustrack


To making of του πρότζεκτ