Το Κορίτσι μπήκε στην σάλα  ολίγον πολιτικώς ζαλισμένη καθώς μια μπάντα ντυμένη Laliotis παιάνιζε κάπου στο βάθος και τριγύρω  ολούθε στοιβαγμένοι μεσόκοποι Δεν Ξεχνούσαν, εθελόκλητοι και εθελόδουλοι δικαιολογούσαν την  μοιραία τους  έλξη και το κακαριστό μακιγιάζ τους καθώς φιλούσαν τον βαρύτιμο καρπό του Συζύγου και αυτή αφού κατέβηκε από το τρένο (προσωρινά;) σαν αν(να)έτοιμη από καιρό ελάλησε τον κάτωθι σκοπό

(σε άψογη  δραχμική νταλαρικήν)

 

 

Μας βαραίνει όλους η ευθύνη για τις επιλογές που θα κάνουμε

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι

 

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια από τις πιο καθοριστικές καμπές της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Μας βαραίνει όλους η ευθύνη για τις επιλογές που θα κάνουμε, για τα «ναι και τα οχι», που θα πούμε, τις αποφάσεις που θα πάρουμε για να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια έξω από τους κλυδωνισμούς που προκαλεί η οικονομική κρίση.

 

 

Αναμφισβήτητα χρόνος πλέον δεν υπάρχει. Αδράνειες δε συγχωρούνται. Κι αυτό γιατί όλα κρέμονται σε μία κλωστή. Οποιαδήποτε αστοχία μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία, που σίγουρα θα οδηγήσει σε καταστάσεις πολύ πιο δυσάρεστες από αυτές που ζούμε σήμερα, ιδιαίτερα για τους μη προνομιούχους, για να θυμηθούμε και τις αρχετυπικές μας ρήσεις, που ίσως ξεχνάμε τελευταία…

 

 

Και το τονίζω αυτό μια και συχνά ακούω για χρεοκοπία ή επιστροφή στη δραχμή κι άλλα σχετικά. Μα είναι ξεκάθαρο ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει με τον πιο έντονο τρόπο την πιο βίαιη αναδιανομή εισοδήματος για τους πλέον ισχυρούς εντός και εκτός Ελλάδος. Το 2011 δεν είναι 1932 όταν τότε οδηγηθήκαμε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο εκτός του χρυσού κανόνα και στην στάση πληρωμών.

Γι΄ αυτό με κάθε τρόπο πρέπει να πείσουμε την κοινωνία ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε, αλλά και την Ευρώπη ότι πρέπει να ξυπνήσει από τον αυτιστικό λήθαργό της.

 

 

Οι πολίτες ωστόσο είναι οι τελευταίοι που φταίνε. Για χρόνια τους χαϊδεύαμε τα αυτιά. Την ίδια ώρα το πολιτικό σύστημα έχει από πολλές δεκαετίες «αποικισθεί» από «διαπλεκόμενα συμφέροντα», τα οποία, στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν είναι αναπτυγμένα εκτός Δημόσιας σφαίρας και επιχειρούν να την καθορίσουν, αλλά είναι σύμφυτα με αυτήν.

 

 

Όλο αυτό το σχέδιο θα έχει ενδιάμεσους συγκεκριμένους σταθμούς και στόχους, η επίτευξη των οποίων θα ανταμείβει την κοινωνία, τους εργαζόμενους κλπ. Πρέπει όλοι να βλέπουν ένα ορατό μέλλον, μία προοπτική, για να συμβάλουν με όρεξη και να γνωρίζουν με ποιο αντίκρισμα θυσιάζουν όσα θυσιάζουν. Βήμα  - βήμα λοιπόν μπορούμε να προχωρήσουμε κάνοντας υλοποιώντας δράσεις που θα είναι καθημερινά ορατές και θα αποκαθιστούν κλίμα εμπιστοσύνης στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ιστορικού χαρακτήρα η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για σειρά αλλαγών στο σύνταγμα. Βέβαια δεν πρέπει να μείνουμε μόνο εκεί.

 

 

Πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για δίκαιη κατανομή των βαρών και πάταξη της φοροδιαφυγής,. Αυτό θα είναι ένα εχέγγυο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, απτό, κατανοητό μακριά από θεωρητικά σχήματα, που αποφασίζονται και δεν εφαρμόζονται υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια γι ό,τι καλό…

Παράλληλα σε ευρωπαϊκό επίπεδο οφείλουμε να διαπραγματευτούμε σκληρά. Τα πράγματα δεν είναι στατικά. Σε μια αδύναμη πολιτικά Ευρώπη αν έχουμε συγκροτημένο και τεκμηριωμένο λόγο μπορούμε να συμβάλλουμε σε αλλαγή πορείας.

Γι΄ αυτό ας εξηγήσουμε

  • ότι υπέρμετρη επιβάρυνση των ίδιων κοινωνικών στρωμάτων είναι αδιέξοδη
  • ότι στη συγκυρία η υλοποίηση της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ μπορεί να γίνει χωρίς Εθνική Συμμετοχή. Κάτι που πρότεινε μόλις χθες ο κος Γιούνκερ
  • ότι η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων πρέπει να γίνει άμεσα για να δοθούν πόροι για αναπτυξιακά έργα. Προτάσεις υπάρχουν κι από τα δικά μσς κόμματα κι από ειδικούς στην Ευρώπη. Ας τις υλοποιήσουμε….
  • ότι η συνολική διευθέτηση χρέους πρέπει να γίνει όχι μόνο για να σωθούν οι τράπεζες αλλά οι ευρωπαίοι πολίτες
  • ότι η συναρμογή ενιαίας πολιτικής είναι απαραίτητο να γίνει σύντομα με τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση

Φίλες και φίλοι

Η ανάγκη να κρατηθούμε ζωντανοί, έστω στην εντατική, είναι αδήριτη. Και αυτό μπορεί αν γίνει μόνο αν πείσουμε εντός κι εκτός ότι μπορούμε. Δυστυχώς τα τελευταία γεγονότα έδειξαν τρανταχτές αδυναμίες του πολιτικού συστήματος. Έστω και αυτήν την ύστατη ώρα ας δώσουμε ελπίδα στην κοινωνία και ρότα στην Ευρώπη. Γι αυτό θα στηρίξω τη νέα κυβέρνηση καλώντας για τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση.

Άμεσα λοιπόν ας δείξουμε ότι ακούμε τους πολίτες, που αγανακτούν… ο πολιτικός χρόνος κινείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς αλλάζοντας μέρα τη μέρα τα δεδομένα…τίποτα δεν είναι όπως παλιά,

ούτε θα είναι…

ούτε θα είναι…

ούτε θα είναι…

ούτε θα είναι…