Το design ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη. Πέρα από τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και τον Βαρδάρη, που της προσδίδουν έναν αέρα κλασικότητας και αρχοντιάς, η πόλη δείχνει να ’χει μια σχεδόν φετιχιστική σχέση με το design - τον γραφιστικό σχεδιασμό της μορφής και του περιεχομένου ενός οπτικού μηνύματος, αναλυτικότερα και επί το ελληνικότερον. Από τις ταμπέλες των καταστημάτων μέχρι τα τραπεζοκαθίσματα της Αριστοτέλους και τα outfits της περατζάδας, όλα αποτελούν ένα καλοσχεδιασμένο οπτικό μήνυμα. Η «σκηνή των γραφικών τεχνών» της συμπρωτεύουσας είναι πλέον γεγονός και προσελκύει όλο και περισσότερο νεαρόκοσμο. Τα δημιουργικά της γραφεία αυξάνονται και πληθύνονται, σαρώνουν ελληνικά και διεθνή βραβεία και προσθέτουν στην πόλη στοιχεία σύγχρονης αισθητικής. Η Θεσσαλονίκη εξάλλου διαθέτει, εδώ και 13 ολόκληρα χρόνια, Μουσείο Design. Άστεγο (ακόμα) μεν, πλουσιότατο δε: με 90 εκθέσεις στο ενεργητικό του (του Βρετανού Alan Fletcher, για τα Helvetica κ.λπ.) και 3.500 αντικείμενα της παγκόσμιας ιστορίας του design καθώς και 6.000 βιβλία, καταλόγους και μονογραφίες στη συλλογή του. Επιπλέον, δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι για τρίτη φορά φιλοξένησε φέτος το καλοκαίρι το Παγκόσμιο Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας, τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη διεθνή συνάντηση στο χώρο του τυπογραφικού σχεδιασμού και της οπτικής επικοινωνίας, που, αν και πέρασε στα… ψιλά των μη ειδικών εντύπων, της έχει ούτως ή άλλως εξασφαλίσει πλέον μια θέση στον παγκόσμιο τυπογραφικό χάρτη.

REDFISH

H Redfish ιδρύθηκε πριν από 14 χρόνια. Ασχολείται με την οπτική επικοινωνία σε όλες της σχεδόν τις μορφές, τυπογραφικές ή ηλεκτρονικές. Παρακολουθεί τις τάσεις και τα σύγχρονα κινήματα, ενώ ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πελατών σε όλη τη δημιουργική διαδικασία, ισορροπώντας την καλλιτεχνία με την εμπορικότητα, την επικοινωνία με τη στρατηγική...
www.redfish.gr

DESIGNERS UNITED

Οι designersunited.gr ιδρύθηκαν το 2005. Έχουν βραβευθεί 32 φορές με ΕΒΓΕ και άλλες 3 με τα European Design Awards. Έχουν σχεδιάσει για το 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Final Four της Ευρωλίγκα στην Αθήνα, την 1η Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, την Art Athina, τα καταστήματα fenafresh, έχουν επανασχεδιάσει το «Ε» της Ελευθεροτυπίας, και πρόσφατα την εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».
www.designersunited.gr

ALTER VISION

Η alterVision γεννήθηκε από διαφορετικούς ανθρώπους, με βασικό κοινό στοιχείο το πάθος τους για τον τυπογραφικό σχεδιασμό και την οπτική επικοινωνία. Αναπτύχθηκε χωρίς τη βοήθεια φωτοσύνθεσης, απελευθερώνοντας ωστόσο «ικανές ποσότητες οξυγόνου στο μουντό τυπογραφικό τοπίο της χώρας». Καλύπτει ένα τόσο ευρύ φάσμα του χώρου της τυπογραφίας-επικοινωνίας όσο καμιά άλλη εταιρεία στην Ελλάδα.
www.altervision.gr

RED CREATIVE

Η Red Creative είναι δημιουργικό γραφείο που παρέχει συνολικές υπηρεσίες σχεδιασμού έντυπης οπτικής επικοινωνίας εταιρειών, προϊόντων και υπηρεσιών. Έχει βραβευθεί αλλεπάλληλες χρονιές με βραβεία ΕΒΓΕ, ενώ στους συνεργάτες της συγκαταλέγονται πολιτιστικοί φορείς, εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα και δισκογραφικές εταιρείες.
www.redcreative.gr

BEETROOT

H Beetroot ιδρύθηκε το 2000 και έχει ως αντικείμενο το graphic design, τα new media, τη φωτογραφία και το marketing. Tο πελατολόγιό της περιλαμβάνει επιχειρήσεις και οργανισμούς από τη Θεσσαλονίκη, την Aθήνα, αλλά και το εξωτερικό. Έχει αποσπάσει διακρίσεις και στις 5 διοργανώσεις των EBΓE (μεταξύ των οποίων το Μέγα ΕΒΓΕ 2006), στα EPICA European creative awards 2004, στα ErmisAwards 2005 και στα Εuropean Design Awards 2007.
www.beetroot.gr