Ένα αφιέρωμα στην πόλη που έχει αναδειχθεί σε γενέτειρα των νέων καλλιτεχνικών τάσεων της Ευρώπης ή απλώς στην πόλη με το μεγαλύτερο buzz, το Βερολίνο δηλαδή, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε χάρη στις Ημέρες Γερμανικού Πολιτισμού που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Γκαίτε και η γερμανική πρεσβεία. Από το Σεπτέμβριο που άρχισαν οι Ημέρες Γερμανικού Πολιτισμού έχουμε, μεταξύ άλλων, δει το Berlin Alexanderplatz του Fassbinder και κλασικές ταινίες του γερμανικού κινηματογράφου σε καινούργιες, καθαρές κόπιες.

Το αφιέρωμα στο Βερολίνο με τίτλοBerlinvision, που θα γίνει κυρίως στο Ζάππειο (με κάποιες παράλληλες εκθέσεις στο Ινστιτούτο Γκαίτε) από τις 10 ως τις 18 Νοεμβρίου, θα είναι το αποκορύφωμα της διοργάνωσης. Περιλαμβάνει τέχνη, μόδα, εκθέσεις, μουσική, video art και σινεμά για παιδιά.

Η έναρξη θα γίνει με βερολινέζικη μόδα, και πιο συγκεκριμένα με τη Berlinklamotten. Πρόκειται για μια πλατφόρμα ανεξάρτητων σχεδιαστών μόδας που λειτουργεί και ως κολεκτίβα με dj, vj και μουσικούς, και διαθέτει ένα από τα καλύτερα καταστήματα-πολυχώρους του Βερολίνου. Η Berlinklamotten, λοιπόν, θα «καταλάβει» το χώρο του Ζαππείου, αρχίζοντας από αύριο το βράδυ (Παρασκευή 9/11) με μια επίδειξη μόδας στο περιστύλιο του Ζαππείου, ενώ μέχρι τις 18 Νοεμβρίου θα υπάρχει κι ένα ειδικά διαμορφωμένο show room, που απ' ό,τι μάθαμε δεν θα έχει καμία σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Ο χώρος του show room θα διαμορφωθεί με ειδικά βαμμένες παλέτες αντί για έπιπλα και stand με μόνιμη μουσική υπόκρουση από dj. Το πραγματικά ενδιαφέρον πάντως είναι τα ρούχα, που θα κινούνται κυρίως σε street style. Βασικό είναι να σημειώσουμε πως τόσο η επίδειξη όσο και το show room θα έχουν μουσική υπόκρουση από τους dj του Berlinklamotten, ενώ και το show room και η επίδειξη, θα ντυθούν «εικαστικά» με design και multimedia art από την pfanfinderei, ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία design του Βερολίνου.

Εκτός από το street fashion, υπάρχει και η τέχνη. Ο Jim Avignon, λοιπόν, πολυτάλαντος εικαστικός και ποπ είδωλο που καταφέρνει να κινείται μεταξύ υποκουλτούρας και mainstream, διοργανώνει στο Ζάππειο τρεις «βερολινέζικες βραδιές». Την Τρίτη 13 Νοεμβρίου εγκαινιάζει την έκθεσή του με ένα live performance, ενώ την Τετάρτη θα παίξει ηλεκτρονική μουσική συνοδεύοντας τη βωβή ταινία του 1928 Άσφαλτος. Όσο για την τελευταία βραδιά (Παρασκευή 18/11), οργανώνεται πάρτι με τίτλο «Berlin Meets Athens»με performances, multimedia installations, ηλεκτρονική και πειραματική ποπ παρέα με dj και multimedia artists από το Βερολίνο.

Τα πρωινά στο Ζάππειο θα γεμίζουν με προβολές παιδικού κινηματογράφου, βασισμένες κυρίως σε παιδική και νεανική λογοτεχνία. Βιβλία του Erirch Κastner και του Οtfried Preubler που έχουν μεταφερθεί στην οθόνη (Το Συνέδριο των Ζώων, Το μικρό φαντασματάκι και Ο Αντώνης και η Κουκιδίτσα) θα παίζονται όλη την εβδομάδα από τις 11 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.

Αξίζει να αναφερθεί πως δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις του ΒerlinVision θα γίνουν εκτός του χώρου του Ζαππείου, στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Η πρώτη θα είναι μια ιστορική ανασκόπηση 40 χρόνων του γερμανικού video art, με έργα μεταξύ άλλων των Joseph Βeuys, Wolf Vostell, Samuel Beckett. Η άλλη, με τίτλο«Berlin Virtual», είναι μια εγκατάσταση που, μέσα από τη γρήγορη εναλλαγή χιλιάδων εικόνων και με μουσική υπόκρουση τους ήχους βερολινέζικων συρμών, μεταφέρει το θεατή στο Βερολίνο.

Για το τέλος κρατήσαμε το καλύτερο: όλες οι δραστηριότητες που προσφέρει το Berlin Vision είναι με ελεύθερη είσοδο.