Astarte

Astarte Facebook Twitter
Tristessa
0

Η ιστορία των Astarte ξεκινά το 1995, όπου και ιδρύθηκε η μπάντα από την Tristessa -συνθέτρια, μπασίστρια και τραγουδίστρια... Θεωρούνται η πρώτη γυναικεία μπάντα στον κόσμο, στον ακραίο μουσικό χώρο του Black Metal. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 5 δίσκους, με τελευταίο τον Demonized στην ιταλική δισκογραφική εταιρεία Avantgarde Music.

«To Black Metal είναι η πιο ατμοσφαιρική και ταυτόχρονα βίαιη εξέλιξη του Metal, που πάντα μας προσέλκυε. Ως μουσικό ιδίωμα αυτό που παίζουμε έχει παγκόσμια ανταπόκριση, θα το χαρακτήριζα ως μια μελωδική ωμότητα με ποικίλες αργές ή επιθετικές ταχύτητες και λυσσαλέα φωνητικά», λέει η Tristessa. «Στιχουργικά τολμάμε σε αναφορές πολέμων, καταστροφές και μιλάμε για τη σημερινή ωμότητα, τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος πολιτισμός, όπου πολλοί εθελοτυφλούν στην ύπαρξή τους. Έχουμε συνεργασθεί στους δίσκους μας με κορυφαία ονόματα της μουσικής σκηνής, όπως οι Dimmu Borgir, Arch Enemy, Mayhem, Rotting Christ, God Dethroned, και ο Nicolas Sic Maiis από τους Lloth».

Πώς σας αντιμετωπίζουν τα υπόλοιπα γκρουπ; Το χαρντ κοινό είναι κυρίως αντρικό, σας έχουν αντιμετωπίσει ποτέ με καχυποψία;

Στο ξεκίνημά μας υπήρχε ως επί το πλείστων αρκετή προκατάληψη, διότι μπήκαμε σε ανδροκρατούμενες ζώνες και προκαλέσαμε αντιδράσεις. Μέσα από αυτές τις αντιδράσεις και μέσα από τη μουσική μας ο κόσμος άρχισε να μας δέχεται. Η ιδιαιτερότητά μας έγινε το όπλο μας για να προχωρήσουμε, αν και στην πορεία προσπάθησαν να με σταματήσουν κατοχυρώνοντας το όνομα της μπάντας πίσω από την πλάτη μου και σαμποτάροντας πολλούς παράγοντες συνεργασίας και τομείς εξέλιξης. Όλα αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς και σήμερα υπάρχει σεβασμός και θετική ανταπόκριση από τους οπαδούς και τις μπάντες και τα μέσα του είδους σε όλο τον κόσμο. Βέβαια κομπλεξικοί και μισογύνηδες πάντα θα υπάρχουν, δεν μπορείς να το αλλάξεις αυτό, απλά το καλύτερο είναι να τους αγνοείς.

Δεν κάνετε live. Γιατί;

Οι σπουδές και η εργασία μας είναι εμπόδιο να βγούμε στο εξωτερικό για περιοδείες και περισσότερη αναγνωρισιμότητα. Μας έχουν γίνει δεκάδες προτάσεις για συναυλίες σε όλο τον κόσμο, και πλέον υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να γίνει προετοιμασία γι' αυτό το σκοπό. Αυτή τη στιγμή έχουμε αποφασίσει να κάνουμε την αρχή και σύντομα θα είμαστε έτοιμοι για lives.

Νομίζεις ότι επηρεάζει τον τρόπο ζωής σου η μουσική που ακούς;

Το Metal και η νοοτροπία του είναι τρόπος ζωής και μου αρέσει να ζω μέσα σε αυτό. Έχει να κάνει με τα club διασκέδασης, τα στέκια που πηγαίνω, ακόμα και ο τρόπος ντυσίματος έχει μια ιδιαιτερότητα που μου αρέσει και πιστεύω την έχω αφομοιώσει.

Πώς σε αντιμετωπίζουν οι γονείς σου; Οι φίλοι σου; Σου έχουν πει ποτέ τι είναι αυτά που παίζεις;

Οι γονείς και οι φίλοι μου με έχουν δει να μεγαλώνω μέσα από αυτή τη νοοτροπία ως οπαδός της μουσικής, αλλά και ως ενεργό μέλος και με έχουν στηρίξει σε όλες τις φάσεις. Για εμένα η μουσική είναι τρόπος έκφρασης που μου γεμίζει δημιουργικά την καθημερινότητά μου. Πέρα από τη μουσική τελείωσα ξενόγλωσσο πανεπιστήμιο και εξελίσσομαι όσον αφορά τον επαγγελματικό τομέα. Όλα είναι θέμα χειρισμού και καλό είναι εμείς οι ίδιοι να κινούμε τις καταστάσεις καλύπτοντας τις ανάγκες μας και όχι εκείνες εμάς.

Υπάρχουν άλλα γυναικεία συγκροτήματα στο είδος;

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει η γυναικεία παρουσία πιο αισθητή σε όλους τους τομείς του Metal. Ήταν κάτι που έλλειπε και με τον καιρό τα πράγματα εξελίσσονται. Και οι πλέον πιο δύσπιστοι αναγνωρίζουν ισότιμα το ταλέντο τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες.

Έχει εξελιχθεί καθόλου το είδος; Πού πηγαίνει;

Φυσικά. Το είδος εξελίσσεται. Νέες μπάντες από όλο τον κόσμο ξεπηδούν, νέα παρακλάδια του Metal δημιουργούνται και μαζί με τη μουσική αυξάνονται και οι οπαδοί της.

Για ποιο λόγο είναι σταθερή αξία οτιδήποτε χαρντ για το ελληνικό κοινό; Πού οφείλεται αυτό; Γιατί δεν φαίνεται να έχει ξεφτίσει καθόλου;

Η extreme έκφραση της μουσικής και ο τρόπος ζωής ενός μουσικού του είδους κάνει τη διαφορά και εκκρίνει αδρεναλίνη. Είναι κάτι που λείπει στα ελληνικά δεδομένα και τη μουσική βιομηχανία. Τόσα χρόνια ανακυκλώνεται ένα συγκεκριμένο είδος(σκυλάδικα), το οποίο μας έχει κάνει το μυαλό αλοιφή. Η Metal μουσική είναι ένα μέσο σάτιρας, διάδοσης και αφύπνισης μιας ωμής αλήθειας. Εκάστοτε το μέσο αναφοράς και αφύπνισης και οι Astarte προσπαθούν να βάλουν το δικό τους μικρό λιθαράκι σ' αυτό το οικοδόμημα που λέγεται Metal μουσική.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ