Παρά το γεγονός πως ο Αστρολάβος ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 στον Πειραιά (εκεί μάλιστα έγιναν και οι τελευταίες εκθέσεις του Γκίκα και του Τσαρούχη), τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια, από τότε που άνοιξε στην οδό Ξανθίππου πίσω από τη Δεξαμενή, έχει γίνει μια από τις πιο χαρακτηριστικές κολωνακιώτικες γκαλερί. Ο χώρος είναι ιδανικός για εκθέσεις: φωτεινός και πολυεπίπεδος, με μια κυκλική σκάλα που χαρίζει πανοραμική θέα σε όλο το χώρο.

Η υπεύθυνη, η Χαρίσσα Δημητρακοπούλου, ανήκει στη δεύτερη γενιά του Αστρολάβου και ασχολείται πιο εντατικά με την γκαλερί τα τελευταία τρία χρόνια. «Οι συλλέκτες και οι πελάτες βολεύονται με το Κολωνάκι. Τα συγκεντρώνει όλα εξάλλου - εδώ είναι τα καφέ, τα εστιατόρια. Ακόμα και κάποιες γκαλερί που έφυγαν ξαναγύρισαν. Ας πούμε, το άνοιγμα στου Ψυρρή δεν λειτούργησε. Για τον Πειραιά μας παραπονιούνται συχνά πως είναι μακριά και δεν προλαβαίνουν να δούνε τις εκθέσεις» λέει.

Το Κολωνάκι παραμένει, απ’ ό,τι φαίνεται, ιδανική περιοχή για την πιάτσα της τέχνης: Πριν από έξι χρόνια άνοιξε άλλος ένας Aστρολάβος με ειδίκευση στο εικαστικό αντικείμενο και στο design, στην Ηροδότου. «Μ’ αρέσει που είναι όλα συγκεντρωμένα στο Κολωνάκι» λέει η ίδια. «Το μόνο πράγμα που δεν μου αρέσει είναι ότι καμιά φορά δεν βλέπεις ουρανό».