bazaarbooks.gr

To bazaarbooks.gr είναι το βιβλιοπωλείο των βιβλιοπωλείων, ένας διαδικτυακός τόπος, δηλαδή, που στεγάζει βιβλιοπωλεία απ' όλη την Ελλάδα. Στις σελίδες του συγκεντρώνει και προσφέρει ήδη περισσότερους από 120.000 τίτλους βιβλίων όλων των ειδών, από την τρέχουσα και την παλαιότερη βιβλιοπαραγωγή. Τοbazaarbooksαποτελεί επίσης την ιδανική ηλεκτρονική «στέγη» για κάθε βιβλιοπώλη, ο οποίος επιλέγει τα βιβλία που θέλει να προσφέρει στις τιμές που καθορίζει ο ίδιος, άρα ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα μέσα σε ελάχιστο χρόνο να συγκρίνει την προσφορά πολλών βιβλιοπωλείων ταυτόχρονα.

diavasame.gr

Το diavasame.gr είναι η πρώτη αξιόλογη σελίδα κριτικής για το βιβλίο. Η συντακτική ομάδα του, παλαιότεροι σπουδαστές των σεμιναρίων του ΕΚΕΒΙ, φροντίζει ώστε το site να ανανεώνεται κάθε δεκαπέντε ημέρες με εννέα νέες κριτικές βιβλίων, ενώ υποβολή κριτικής επιτρέπεται και στα εγγεγραμμένα μέλη. Όπως αναφέρει ο ιθύνων νους του siteΓιώργος Πιπερόπουλος, «πριν ακόμα το diavasame.grκλείσει έναν χρόνο λειτουργίας, έχει δεχτεί περισσότερες από 9.500 επισκέψεις το μήνα (μέτρηση από Google analytics). Μέχρι στιγμής μετράει περισσότερα από1.000 εγγεγραμμένα μέλη (από καθηγητές πανεπιστημίου, εκπαιδευτικούς, συγγραφείς, δημοσιογράφους, φοιτητές, έως απλούς καθημερινούς ανθρώπους), και άλλα 1.200άτομα παραλαμβάνουν απλώς το newsletter». Πρόσφατα προκήρυξε πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος για νέους συγγραφείς, με περισσότερες από 100 συμμετοχές, ενώ τα 12 καλύτερα από αυτά κυκλοφόρησαν σε βιβλίο με τίτλο Τα δώδεκα πρώτα βήματα. Διατηρεί ενημερωμένο αρχείο βιογραφικών των συγγραφέων για των οποίων το έργο υπάρχει κριτική στην ιστοσελίδα.

ekebi.gr

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικό και δημιουργήθηκε το 1994 από το υπουργείο Πολιτισμού. Το site του είναι εξαιρετικά πλούσιο, ενημερωτικό και χρήσιμο για όσους ενδιαφέρονται για το βιβλίο επαγγελματικά αλλά και για τους απλούς αναγνώστες. Διαθέτει πολύτιμο υλικό και οδηγούς για μεταφραστές, εκδότες, συγγραφείς, σπουδαστές και εικονογράφους, ετήσιες έρευνες για τη βιβλιοπαραγωγή και το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα, αρχείο χειρογράφων και φωτογραφιών Ελλήνων λογοτεχνών, στοιχεία για διεθνείς εκθέσεις, εκπαιδευτικές σελίδες για παιδιά, ψηφιακή βιβλιοθήκη ελληνικών λογοτεχνικών περιοδικών και περιοδικών για το βιβλίο, αρχείο για βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία και για φορείς που ασχολούνται με το βιβλίο στον κόσμο, καθώς και με τις εκδόσεις του, οι οποίες ωστόσο δεν πωλούνται online. Και στα αγγλικά.

biblionet.gr

Το ΕΚΕΒΙ διατηρεί και τον κόμβο βιβλιογραφικών δεδομένων vivlionet.gr. Η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤπεριλαμβάνει πληροφορίες για 130.000 τίτλους βιβλίων που εκδόθηκαν στη χώρα μας, με αναλυτικά βιβλιογραφικά στοιχεία (τίτλο βιβλίου, όνομα συγγραφέα, εκδότη, ISBN, θέμα, ταξινομικό αριθμό Dewey Decimal Classification-DDC κ.λπ.), φωτογραφία εξωφύλλου, βιογραφικό σημείωμα, φωτογραφία και εργογραφία του συγγραφέα καθώς και εμπορικές πληροφορίες για το βιβλίο (διακινητή, τιμή, διαθεσιμότητα). Θεωρείται το πιο έγκυρο site για cross-checkingτίτλων και ονομάτων.

the.greekbooks.net

Μια ακόμα πλήρως ενημερωμένη βιβλιογραφική πύλη. Η εταιρεία Ελληνική Βιβλιογραφική Πύληλειτουργεί από το 1996 το ελληνικό βιβλιο-δίκτυο http://the.greekbooks.netκαι από το 2003 το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείοwww.allgreekbooks.comγια online αγορές.

cefael.efa.gr

Ένα μοναδικό εγχείρημα για τα ελληνικά -και όχι μόνο- δεδομένα έγινε πρόσφατα πραγματικότητα από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών. Πρόκειται για την ψηφιοποίηση των επιστημονικών αρχείων της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής από το 1887, που σημαίνει ότι περισσότεροι από 500 τόμοι βιβλίων βρίσκονται στο διαδίκτυο, ελεύθεροι προς χρήση από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα αλλά και τους πολίτες. Για την πραγματοποίηση του προγράμματος της ψηφιακής βιβλιοθήκης, της CEFAEL (Collections de l' ecole francaise d' Athenes en ligne), χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια.

books-in-greek.com

Το books-in-greek.com είναι ένα ελληνικό οnline βιβλιοπωλείο που απευθύνεται κυρίως στον ελληνισμό της διασποράς. Διαθέτει πλούσια συλλογή με περισσότερους από80.000 τίτλους - λογοτεχνία, τέχνη γενικώς, θρησκεία και Εκκλησία, σύγχρονη πολιτική σκέψη και προβληματισμό, αλλά και ήθη, παραδόσεις ακόμα και μαγειρική «και ό,τι εν τέλει ακτινοβολεί Ελλάδα».

greekbooks.gr

Στο ίδιο μήκος κύματος με το books in greek βρίσκεται και το greekbooks.gr που ξεκίνησε το 1999, με στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να διατηρήσουν ζωντανή την επαφή τους με την ελληνική γλώσσα αλλά και να εκμηδενίσει τις δυσκολίες πρόσβασής τους στην ελληνική βιβλιογραφία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το greekbooks.gr έχει διακριθεί με το Πρώτο Βραβείο για Best e-Shop Site στα Web Awards 2000.

amazon.com

Παρ' όλο που η Amazon δεν χρειάζεται συστάσεις, δεν μπορεί επ' ουδενί να λείπει από τη λίστα μας. Μερικά ιστορικά στοιχεία: Η Amazon.com, Inc. είναι μια από τις πρώτες αμερικανικές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου. Το κτίριό της, που δεσπόζει πάνω σ' έναν από τους λόφους του βιομηχανικού Σιατλ, θυμίζει τον πύργο της Βαβέλ! Ξεκίνησε αποκλειστικά ως online βιβλιοπωλείο για να εξελιχθεί τελικά σε e-shop για όλους και για όλα.

literature-study-online.com

Ένα site αφιερωμένο στη μελέτη και τη χαρά της αγγλικής λογοτεχνίας. Υπάρχει και forum για φιλολογικές συζητήσεις καθώς και μηχανή αναζήτησης και σύνδεσμοι με online βιβλιοπωλεία. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι σελίδες του ενημερώνονται από ένα μόνο άτομο, τον Ian MacKean, με πολυετή εμπειρία και γνώση επί των λογοτεχνικών πραγμάτων (είναι και καθηγητής Αγγλικής Λογοτεχνίας στο London School of Journalism).

www.nybooks.com

Το αγαπημένο μου έντυπο/site για το βιβλίο. Καθώς στην Ελλάδα το εφημεριδάκι του «New York Review of Books»κοστίζει λίγο ακριβά και δεν διατίθεται παντού, η ιστοσελίδα του είναι ό,τι πρέπει. Παρέχει μάλιστα και η δυνατότητα εγγραφής ώστε ο χρήστης να λαμβάνει κάθε μήνα στο inbox του το newsletter του «NYRB» με τις νέες εκδόσεις, τις κριτικές, τις συνεντεύξεις και την online συλλογή του, τα NYRB Classics, τις NYRB Collections και το νέο New York Review Children's Collection.

ubu.com

Το ubu.com είναι ένας δικτυακός τόπος όχι ιδιαίτερα γνωστός, που όμως παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο για τους βιβλιόφιλους όσο και γενικά για τους λάτρεις των τεχνών. Στις σελίδες του για το βιβλίο παραθέτει αποσπάσματα από βιβλία, σκαναρίσματα παλαιών περιοδικών (π.χ.«Dada magazine», τεύχη 1,2,3, 1917-18), ποιήματα, άρθρα, μελέτες, βίντεο με συνεντεύξεις συγγραφέων, βιογραφίες και άλλα πολλά και χρήσιμα. Ειδική μνεία στο «στήσιμο» των σελίδων με το εισαγωγικό μπάνερ να φέρει τη φωτογραφία του Μπέκετ.

bookfinder.com

Πάνω από 150 εκατομμύρια τίτλοι πωλούνται online από αυτήν τη διεύθυνση-θησαυρό. Νέες, παλιές, σπάνιες, εξαντλημένες εκδόσεις, ό,τι επιθυμεί κανείς, αρκεί να έχει χρόνο και διάθεση για ψάξιμο. Ιδρύθηκε το 1997 από τον Anirvan Chatterjee, έναν 19χρονο φοιτητή του Μπέρκλεϊ και 11 χρόνια αργότερα έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο χρήσιμες διαδικτυακές πύλες για τους βιβλιόφιλους.