Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ξινόμαυρο: Μια ελληνική ποικιλία σταφυλιού έχει πλέον τη δική της Παγκόσμια Ημέρα

Τι πρέπει να ξέρεις για μία από τις σημαντικότερες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα και μερικές οινικές προτάσεις.

Ξινόμαυρο: Μια ελληνική ποικιλία σταφυλιού έχει πλέον τη δική της Παγκόσμια Ημέρα

Μια θαυμάσια ιδέα γεννήθηκε και υλοποιείται φέτος για πρώτη φορά από την ένωση οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδας», διακρίνοντας τη σπουδαιότητα και μοναδικότητα της ποικιλίας Ξινόμαυρο, μίας από τις πλέον αξιόλογες του ελληνικού αμπελώνα. Πρόκειται για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου που ορίζει την 1η Νοεμβρίου ως ημέρα του εορτασμού της και απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, όπως και κάθε άλλη παρόμοια εορταστική ημέρα αμπελοοινικής ποικιλίας. Το Ξινόμαυρο, άλλωστε, αποτελεί μία από τις τέσσερις ποικιλίες-πρεσβευτές της Ελλάδας, μαζί με το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και το Αγιωργίτικο.

Ο οινοποιητικός κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντικά και επιτυχή βήματα τόσο στην παραγωγή εκλεκτών κρασιών όσο και στη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού αμπελώνα και κρασιού εντός και εκτός συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο πως οι γηγενείς ποικιλίες αξίζουν να αποκτήσουν στη συνείδηση των καταναλωτών τη θέση που τους αξίζει, ισάξια με τις διεθνείς ποικιλίες.

Το Ξινόμαυρο αναγνωρίζεται ήδη, εκτιμάται, επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και, κυρίως, αγαπιέται, κερδίζοντας συνεχώς φίλους σε αρκετές χώρες. Η ονομασία του προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων «όξινο» και «μαύρο». Καλλιεργείται κυρίως στο ψυχρό κλίμα της Μακεδονίας και γύρω από τον Όλυμπο.

Το Ξινόμαυρο αναγνωρίζεται ήδη, εκτιμάται, επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και, κυρίως, αγαπιέται, κερδίζοντας συνεχώς φίλους σε αρκετές χώρες. Η ονομασία του προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων «όξινο» και «μαύρο». Καλλιεργείται κυρίως στο ψυχρό κλίμα της Μακεδονίας και γύρω από τον Όλυμπο.

ΝΑΟΥΣΑ ALTA, Αμπελώνες Θυμιόπουλου, Τρίλοφο Νάουσας / ΡΑΨΑΝΗ ΝΤΟΥΓΚΟΥ, Οινοποιείο Ντούγκος, Ραψάνη Λάρισας / ΝΑΟΥΣΑ ΔΑΛΑΜΑΡΑ, Οινοποιείο Δαλαμάρα, Νάουσα / ΡΑΨΑΝΗ ΛΙΑΠΗ, Κωνσταντίνος Λιάπης, Ραψάνη Λάρισας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Τέσσερις είναι οι ζώνες παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της ποικιλία Ξινόμαυρο. Στη Νάουσα και στο Αμύνταιο τη συναντάμε μονοποικιλιακή, ενώ στη Γουμένισσα σε χαρμάνι μαζί με την ποικιλία Νεγκόσκα και στη Ραψάνη μαζί με τις ποικιλίες Κρασάτο και Σταυρωτό. Παράλληλα, την ποικιλία θα τη συναντήσουμε σε χαρμάνια τόσο με γηγενείς όσο και με διεθνείς ποικιλίες. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι υπάρχουν αρκετοί κλώνοι Ξινόμαυρου, με αποτέλεσμα (εκτός από το μικροκλίμα κάθε περιοχής) να δίνουν ελαφρώς διαφορετικά γευστικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, οι φυτεύσεις του καλού οινολόγου δρος Γιάννη Βογιατζή στο Βελβεντό Κοζάνης είναι κλώνος Χ3, που δίνει περισσότερο φρούτο.

Ως μια πολυδύναμη ποικιλία μπορεί να δώσει κρασιά εξαιρετικά δομημένα, με στυλ και χαρακτήρα που ξεχωρίζουν, όπως και με δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης. Επίσης, προσφέρει πλήρες εύρος στους τύπους κρασιών που παράγει, ερυθρούς, ροζέ και λευκούς (blanc de noir), αφρώδεις, φρέσκους, παλαιωμένους, μέχρι και αποστάγματα. Λόγω του στιβαρού της χαρακτήρα, αρκετοί βρίσκουν ότι μοιάζει με Nebbiolo, την αγαπημένη ποικιλία από το Piedmont της βορειοδυτικής Ιταλίας. Ανάμεσα στις πολυάριθμες ετικέτες που μπορείτε να βρείτε σε κάβες, wine bars και εστιατόρια, σας προτείνουμε κάποιες με εντελώς διαφορετικό μεταξύ τους χαρακτήρα. Δοκιμάστε, για να ανακαλύψετε το στυλ που σας ταιριάζει.

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ NATURE Rosé, Oenos Nature, Τρίλοφο Νάουσας / ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ, Οινοποιείο Χατζηβαρύτη, Γουμένισσα Κιλκίς / ΕΥΩΔΕΑΣ, Κτήμα Κελεσίδη, Γιαννακοχώρι Νάουσας / ΑΣΠΡΟ ΑΠΟ ΜΑΥΡΟ, Κτήμα Χρυσοχόου, Στράντζα Νάουσας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
ΑΜΥΝΤΑΙΟΝ Rosé demi-sec, Ε.Α.Σ. Αμύνταιου, Αμύνταιο Φλώρινας / ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ Rosé, Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή Θεσσαλονίκης / ΚΑΡΑΝΙΚΑ BRUT, Κτήμα Καρανίκα, Αμύνταιο Φλώρινας / ΚΑΛΗ ΡΙΖΑ, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Αμύνταιο Φλώρινας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO