Στις 5 Φεβρουαρίου ο άστεγος Lonnie Reynolds που έχει κατασκηνώσει σε δασική περιοχή στο Fort Worth του Τέξας δέχεται την επίσκεψη αστυνομικών οι οποίοι θέλουν να τον απομακρύνουν από την περιοχή. Ο Lonnie βρίσκεται μέσα στη σκηνή του και οι μαρτυρίες από την ημέρα εκείνη αναφέρουν πως κοιμόταν. Οι αστυνομικοί πλησιάζουν στον πρόχειρο καταυλισμό του και επιθεωρούν το σημείο. Χωρίς να γίνουν αντιληπτοί φτάνουν μέχρι έξω απ΄τη σκηνή του. Τότε ένας αξιωματικός φωνάζει για να επισημάνει την παρουσία τους. Μέσα από τη σκηνή πετάγεται ο σκύλος του Lonnie o οποίος κινείται κατά του αξιωματικού γαβγίζοντας. Ο αξιωματικός σηκώνει χωρίς δεύτερη σκέψη το όπλο του και πυροβολεί το σκυλί. Ο καταγγέλων ισχυρίζεται πως το σκυλί του ήταν για πάνω από μισή ώρα τραυματισμένο προτού οι αστυνομικοί του επιτρέψουν να το πάει στον κτηνίατρο. Τελικά δεν τον πρόλαβε και ο Shadow πέθανε. Το βίντεο δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Ο πυροβολισμός είναι μετά το 2ο λεπτό.

 

 

Ο Shadow είναι μόνο μια από τις χιλιάδες περιπτώσεις σκύλων που έχουν πεθάνει από όπλα αστυνομικών. Οι καταγγελίες για επιπόλαιη, βιαστική και άδικη χρήση των όπλων από τους αξιωματικούς έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. H ιστορία των σκύλων αυτών και μερικά από τα πιο τρανταχτά περιστατικά καταγράφονται με σοκαριστικό τρόπο στο ντοκιμαντέρ.

 

Στόχος της ταινίας είναι να αναδείξει τα πολλαπλά φαινόμενα αστυνομικής βίας κατά σκύλων που λαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις στις ΗΠΑ με τις καταγγελίες για ωμότητα και ψυχρή εκτέλεση των ζώων να φθάνουν ετησίως σε υψηλά ποσοστά. Σύμφωνα με έρευνες του National Canine Research Council, τουλάχιστον μισοί από τους συνολικούς πυροβολισμούς που καταγράφονται ετησίως από αστυνομικά όπλα, έχουν στόχο τους σκύλους.

 

«Από επεμβάσεις της ομάδας SWAT μέχρι απλούς ελέγχους ακόμη και επισκέψεις σε λάθος διευθύνσεις, βλέπουμε ολοένα και περισσότερα περιστατικά αστυνομικών να χρησιμοποιούν βία που οδηγεί σε θάνατο ενάντια στα κατοικίδια που τους μοιάζουν ως απειλές. Άραγε πρόκειται για βιαστικές και αψυχολόγητες κινήσεις των αστυνομικών κατά των τετράποδων μελών μιας οικογένειας ή είναι απλώς περιπτώσεις όπου οι φιλειρηνικοί αστυφύλακες προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια επικίνδυνη δουλειά; Το Of Dogs & Men ερευνά αυτά τα φαινόμενα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ παρακολουθεί τους ιδιοκτήτες των κατοικιδίων κατά την απώλεια τους, και στοχεύει στη δραστική αλλαγή του νομικού συστήματος». Με αυτή την περιγραφή επέλεξε ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ να συστήσει στο κοινό στην ταινία που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα ofdogsandmen.net.

 

Κάθε 98 λεπτά, ένας αθώος σκύλος πυροβολείται από έναν αστυνομικό που φοβάται. Πάνω από 10.000 σκύλοι πεθάινουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από όπλο αστυνομικού.

 

Μια από τις αιτίες για αυτό το φαινόμενο θεωρείται η συνήθης πρακτική της επιδρομής σε σπίτια χωρίς χτύπημα στην πόρτα η κάποια άλλη προειδοποίηση. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου έχοντας ένταλμα σύλληψης ή εντολή έρευνας ενός χώρου οι αστυνομικοί προχωρούν σε ελέγχους στα σπίτια χωρίς προηγουμένως να εξακριβώσουν εάν βρίσκεται κανείς μέσα. Βέβαια, μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί καμία θανατηφόρα επίθεση σκύλου σε αστυνομικό.

 

Πάντως και από την ίδια την ομάδα του φιλμ σημειώνεται πως η πρακτική αυτή δεν απειλεί μόνο τα ζώα. Το Μαϊο του 2011, η ομάδα SWAT της Αριζόνα, εισέβαλε βίαια στο σπίτι του Jose Guerena, Βετεράνου του πολέμου στο Ιράκ, μη γνωρίζοντας ότι εκείνος βρίσκεται μέσα. Εκείνος νόμιζε πως είχαν μπει διαρρήκτες και άρπαξε το τουφέκι του με αποτέλεσμα να πυροβοληθεί 22 φορές, ενώ η γυναίκα και το παιδί ήταν κρυμμένοι στην ντουλάπα. Τελικά, όπως αποδείχτηκε αργότερα, στο σπίτι του δεν βρέθηκε τίποτα το ύποπτο.

 

Αυτό είναι το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ Of Dogs And Men:

 

 

Οι δημιουργοί της ταινίας είναι γνωστοί από το τo Kickstarer Puppycide, το οποίο ξεκίνησε να συλλέγει μαρτυρίες για να ολοκληρώσει το ντοκιμαντέρ που θα περιλαμβάνει όλα τα περιστατικά για τη χρήση βίας από Αστυνομικούς απέναντι στα ζώα και θα καταδείξει την ανάγκη εκπαίδευσης τους στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

 

Οι εμπνευστές του κινήματος, Patrick Reasonover και Michael "Oz" Ozias, ισχυρίζονται πως στον κόσμο κάθε 98 λεπτά, ένας αθώος σκύλος πυροβολείται από έναν αστυνομικό που φοβάται και που είναι ανεκπαίδευτος στην αντιμετώπιση ζώων.