Σπέρμα, μούσια και ιδρώτας... Η συνταγή του Butt
Σπέρμα, μούσια και ιδρώτας... Η συνταγή του Butt

 

Αν μπεις στο site του Butt, ή πολύ περισσότερο αν ξεφυλλίσεις κάποιο τεύχος του, θα δεις ανδρικά οπίσθια και μόρια -σε χαλάρωση ή στύση- χωρίς λογοκρισία. Το Butt δεν μοιάζει με κανένα άλλο έντυπο ομοφυλοφιλικού περιεχομένου, αφού εντελώς συνειδητά δεν διαθέτει εκείνη τη λαϊφστάιλ γυαλάδα των μεγαθηρίων του γκέι τύπου όπως τα Attitude, Out, GT ή το γαλλικό Têtu. Το μοτίβο που προάγουν όλα τα προηγούμενα είναι λίγο-πολύ κοινό: καλογυαλισμένοι κοιλιακοί, επιμελές grooming, γυμνό "τόσο-όσο". Στο Butt μάλλον αντιλαμβάνονται διαφορετικά την γκέι σεξουαλικότητα: φυσικότητα, no deodorant guys, απουσία τριμαρίσματος, τρίχες στη θέση τους και κυρίως αγάπη για το γυμνό ανδρικό σώμα σε όλες του τις εκφάνσεις. Αυτή η αντίληψη το έχει κάνει να ξεχωρίσει και να διαθέτει ένα σταθερό κοινό από το 2001 που κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος.

 

Όταν ξεκινούσε το Butt, οι περισσότεροι γκέι είχαν πολύ clean-cut λουκ και ήταν μυώδεις. Σήμερα όλοι έχουν μούσια και τατουάζ. Εμείς ψάχνουμε αυτό που δεν μοιάζει με τη μάζα.

 

Forever Butt. (Taschen Books)Οι εκδότες του, Jop van Bennekom και Gert Jonkers, κατάγονται και οι δύο από την ίδια επαρχιακή περιοχή της Δανίας, ωστόσο δεν γνωρίζονταν μέχρι τα τέλη των 90s, οπότε και ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω σε ένα νέο μηνιαίο περιοδικό στο Άμστερνταμ. Δεκατρία χρόνια μετά, και ύστερα από ένα επιτυχημένο sold out πρώτο λεύκωμα του 2006, η Taschen κυκλοφορεί δεύτερο βιβλίο αφιερωμένο στο Butt. Το περιοδικό από την πρώτη κυκλοφορία του ως σήμερα έχει καταφέρει να "διατηρήσει την ανεξαρτησία του, να αντισταθεί στον clean-cut καταναλωτισμό προς χάρη ειλικρινών συνεντεύξεων, να μας προσφέρει αποκαλυπτικές φωτογραφίσεις και μια πιο άμεση άποψη για το τι εστί σεξ μεταξύ ανδρών, προς τέρψη των οφθαλμών μας", αναφέρει το επεξηγηματικό σημείωμα της Taschen. Με συνεργάτες μερικούς από τους καλύτερους φωτογράφους και τις πιο δυνατές πένες στον κόσμο, με μεγάλα πάρτι που διοργανώνει συχνά αλλά και με την online social κοινότητα των buttheads που έχει δημιουργηθεί στο site, καταφέρνει να διατηρήσει το σταθερό του κοινό και να προσελκύει συνεχώς νέους φαν από όλο τον κόσμο.

 

 

 

 

 

Επικοινώνησα τηλεφωνικά με τα γραφεία του περιοδικού στο Λονδίνο για μια σύντομη συζήτηση με τον πολυάσχολο Jop που πλέον μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Λονδίνου και Άμστερνταμ. "Θέλαμε να φτιάξουμε ένα περιοδικό που θα πεθαίναμε να διαβάζουμε πρώτοι από όλους εμείς οι ίδιοι. Να έχει στην ύλη του ενδιαφέροντες τύπους, χωρίς λογοκρισία και πολλή "επεξεργασία". Τα γκέι μίντια ήταν πάντα τόσο μέινστριμ, δεν υπήρχε κάτι που να μπορεί να χαρακτηριστεί ως γκέι αντεργκράουντ περιοδικό και αυτό θέλαμε να δημιουργήσουμε. Μέχρι σήμερα νομίζω ότι το αρχικό πνεύμα του Butt παραμένει αναλλοίωτο: Σέξι άνδρες σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες".

 

 

 

 

 

Butt Calendar 2014Ωστόσο πλέον μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα στο διαδίκτυο οπότε ρωτώ τον Jop αν έχουν διαφοροποιήσει καθόλου την ύλη του Butt ώστε να του προσδώσουν διάρκεια κι έναν πιθανόν συλλεκτικό χαρακτήρα - κάτι που ο αναγνώστης αξίζει να κρατά στη βιβλιοθήκη του. "Η συνεργασία με την Taschen αυτό τον στόχο είχε. Επίσης, παρατηρούσαμε ότι με την πάροδο των ετών οι αναγνώστες είχαν ολοένα και αυξανόμενη συμμετοχή στο περιοδικό, γι' αυτό και ξεκινήσαμε τα calendars. Στο ημερολόγιο του 2014 είχαμε 365 διαφορετικές συμμετοχές, μία για κάθε ημέρα του έτους και το περισσότερο υλικό ήταν φωτογραφίες που είχαν τραβήξει οι ίδιοι οι αναγνώστες. Εξάλλου, πλέον, όλοι φροντίζουν να τραβούν κολακευτικές φωτογραφίες του εαυτού τους για τα social προφίλ τους στο Grindr και τα λοιπά μίντια. Το ημερολόγιο είναι η απάντησή μας στην αγάπη των αναγνωστών για τη φωτογραφία".

 

Τι χρειάζεται να διαθέτει όμως μια φωτογράφιση για να μπει στην ύλη του Butt; Ο Jop εξηγεί: "Δεν φωτογραφίζουμε κάποιον επειδή είναι hot γκόμενος ή επειδή πουλάει. Δεν μας ενδιαφέρει αν ο άλλος είναι παχουλός ή κοκαλιάρης, αρκεί να έχει ένα αυθεντικό λουκ. Οι μόδες στους γκέι υπήρχαν πάντα. Όταν ξεκινούσε το Butt, οι περισσότεροι γκέι είχαν πολύ clean-cut λουκ και ήταν μυώδεις. Σήμερα όλοι έχουν μούσια και τατουάζ. Εμείς ψάχνουμε αυτό που δεν μοιάζει με τη μάζα. Κάποιον που θα ήθελα να συμπεριλάβουμε μελλοντικά στις σελίδες του Butt; Τον Τζορτζ Μάικλ!".

 

 

 

Η ανθολογία Forever Butt έχει συγκεντρώσει σε 536 ζουμερές σελίδες μερικές από τις καλύτερες και πιο συναρπαστικές στιγμές από τα 13 χρόνια του περιοδικού. Με ανατύπωση φωτογραφίσεων και συνεντεύξεων από ονόματα όπως οι Γκορ Βιντάλ, Φρανσουά Σαγκά, Μαρκ Τζέικομπς, Πέρεζ Χίλτον, Μπρους ΛαΜπρους και πολλοί άλλοι, η έκδοση είναι επί της ουσίας μια μεγάλη γιορτή για το σεξ μεταξύ ανδρών που είναι κάτι "ευχάριστο, κοινωνικό και ελαφρύ".

 

 

ΜΙΚΡΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ BUTT

Μια επιλογή από τις σελίδες του (και οι απαραίτητοι Έλληνες - και Θεσσαλονικιοί)

 

 

 

 

Representing the full spectrum, from left to right: Jean, Theodore, Pavlos, Vagelis, Kyriacos and Stefanos. Our dear brothers in the Northern Greek city of Thessaloniki were not even phased by eggings that took place over the weekend at their local gay pride festivities. The twenty or so Christians and right-wingers ‘were quite amusing’ says Pavlos.

After they got permission from the mayor to have their parade, that bearded Orthodox cleric, Anthimos — who, like Cher or Madonna, only answers to the one name — had made it perfectly clear he wasn’t too keen on their wish to dress up in ridiculous costumes and prance around like outrageous queens. As if…
Representing the full spectrum, from left to right: Jean, Theodore, Pavlos, Vagelis, Kyriacos and Stefanos. Our dear brothers in the Northern Greek city of Thessaloniki were not even phased by eggings that took place over the weekend at their local gay pride festivities. The twenty or so Christians and right-wingers ‘were quite amusing’ says Pavlos. After they got permission from the mayor to have their parade, that bearded Orthodox cleric, Anthimos — who, like Cher or Madonna, only answers to the one name — had made it perfectly clear he wasn’t too keen on their wish to dress up in ridiculous costumes and prance around like outrageous queens. As if…