Η αποστολή Mars One με απλά λόγια

Η αποστολή Mars One με απλά λόγια Facebook Twitter
H αποικία Mars One
0
Η αποστολή Mars One με απλά λόγια Facebook Twitter
Καθιστικό στην αποκία

Έχουν περάσει 45 χρόνια από τότε που ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι. Από τότε η έρευνα στον τομέα την μεταφοράς και της ζωής στο διάστημα έχει κάνει τεράστια άλματα. Πλέον έχουμε την εμπειρία ανθρώπων που ζουν στο διάστημα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, όπως στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το Elsevier πήρε συνέντευξή από τον συνδημιουργό του Mars One, Arno Wielders για τις πιθανότητες του μέλλοντος:

Το επόμενο μεγάλο βήμα;

Η αποστολή Mars One, η οποία είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, στοχεύει στη δημιουργία ενός μόνιμου ανθρώπινου οικισμού στον Άρη. Πληρώματα τεσσάρων αστροναυτών θα αναχωρούν κάθε δύο χρόνια, ξεκινώντας από το 2024. Η πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή θα ξεκινήσει το 2018.

Όχι μόνο είναι ένα τολμηρό και φιλόδοξο εγχείρημα, αλλά το κοινό συμμετέχει ενεργά – στην χρηματοδότηση και στην επιλογή και πρόσληψη των πρώτων αποίκων του Άρη. Από τις 200.000 αιτήσεις παραμένουν 705 υποψήφιοι, που προέκυψαν μετά τον πρώτο γύρο επιλογής, που έγινε τον Μάιο. Πέντε με δέκα πληρώματα των τεσσάρων ατόμων θα είναι η πρώτη αποστολή και μετά θα υπάρξουν και άλλα πληρώματα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πληρώσουν – γίνονται μέρος του Mars One.

Τι σας παρακινεί να δουλέψετε πάνω σ' αυτό το έργο;

Κύριο κίνητρό μου είναι ότι θα ήθελα να δω την επέκταση της ανθρώπινης φυλής στο διάστημα με τη μορφή μόνιμων οικισμών. Το να έχουμε ανθρώπους που θα ζουν έξω από τη γη κατά τη γνώμη μου θα φέρει μια νέα ποικιλομορφία στην ανθρωπότητα που θα ωφελήσει όλους μας. Ο Άρης έχει πολλές ομοιότητες με τη γη, μέρα και νύχτα, εποχές, και πολλούς πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους εποίκους, έτσι οι πόροι που θα εισάγονται από τη γη θα ελαχιστοποιηθούν.

Ποιες είναι οι επιστημονικές γνώσεις και οι εξελίξεις στον τομέα της Φυσικής που σας οδήγησαν να πιστέψετε ότι ο αποικισμός του Άρη είναι μια εφικτή αποστολή;

Το Mars One είναι η εκμετάλλευση των εξελίξεων που ήδη συμβαίνουν στο χώρο της επιστήμης του διαστήματος, ειδικά στις ΗΠΑ. Το Mars One θα κάνει συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες αεροδιαστημικής που θα κατασκευάσουν όλα τα κύρια στοιχεία των αποστολών Mars One, πράγμα που μεγιστοποιεί τις πιθανότητες επιτυχίας λόγω της μεγάλης εμπειρίας αυτών των εταιρειών σε προηγούμενα μεγάλα έργα.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για μεγάλες κατασκευές στο διάστημα είναι το κόστος. Με τον νέο πύραυλο της εταιρείας Space X, τον Falcon Heavy και τον Falcon 9, το κόστος έχει μειωθεί και η δυνατότητα μεταφοράς άνω των 50 τόνων σε χαμηλή γήινη τροχιά είναι ξανά εφικτή με τους καινοτόμους τρόπους παραγωγής εξαρτημάτων πυραύλων.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα από τον RAD, το όργανο μέτρησης ακτινοβολίας στο Curiosity, έχει μετρήσει τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στα ηλεκτρονικά μηχανήματα και στον άνθρωπο για ένα ταξίδι επτά μηνών στον Άρη και για την ημερήσια δόση ακτινοβολίας στον Άρη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι θα λαμβάνουν πιο υψηλή δόση, αλλά αυτή η δόση δεν είναι απαγορευτική για μια επανδρωμένη αποστολή. Στην επιφάνεια του Άρη οι μονάδες θα καλύπτονται από σημαντικές στρώσεις σκόνης, χώματος και άλλων υλικών, οι οποίες θα προστατεύουν από τις ακτινοβολίες. Επιπλέον εξελίξεις έχουν αλλάξει τα πράγματα στις φουσκωτές κατασκευές. Η τεχνολογία Translab της NASA θα χρησιμοποιηθεί από την Bigelow Aerospace και αυτή τη εταιρεία θα κατασκευάσει ένα επιπλέον φουσκωτό χώρο διαβίωσης για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2016. Η ίδια τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστεί ο χώρος διαβίωσης των ανθρώπων που θα ζήσουν στον Άρη.

Η αποστολή Mars One με απλά λόγια Facebook Twitter
Μια κάψουλα - κατοικία στο Mars One

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η κύρια πρόκληση για την αποστολή Mars One; Και πότε θα θεωρήσετε ότι η αποστολή ήταν επιτυχής;

Η κυρίως πρόκληση δεν είναι η κατασκευή, αν και πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο τεχνικό έργο, αλλά το οικονομικό της μέρος. Η εύρεση επενδυτών ή ιδιωτών που είναι πρόθυμοι να δώσουν τεράστια χρηματικά ποσά για ένα τέτοιο έργο είναι πολύ δύσκολο υπόθεση και νομίζω ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Προσωπικά θα θεωρήσω την αποστολή επιτυχή όταν οι πρώτοι άνθρωποι στον Άρη καταφέρουν να δημιουργήσουν μια ευημερούσα αποικία. Ως ενδιάμεσο βήμα θα ήμουν εξαιρετικά περήφανος αν καταφέρναμε να ολοκληρώσουμε την αποστολή του 2018. Αυτό σημαίνει ότι ιδιωτικές εταιρείες θα είναι σε θέση να οργανώσουν ταξίδια στον Άρη, όχι μόνο μεγάλες κυβερνητικές οργανώσεις.

Τι πιστεύετε ότι θα συμβαίνει στη γη, όταν θα γιορτάζουμε τα 45 χρόνια από την εποίκηση του Άρη;

Μέχρι τότε η ανθρωπότητα θα έχει ήδη επεκταθεί περαιτέρω, με πιθανές αποικίες σε αστεροειδείς, στην Καλλιστώ ή ακόμα και γύρω από τον Κρόνο. Τότε όλο το ηλιακό σύστημα θα είναι μέρος της σφαίρας της οικονομικής επιρροής της γης. Παράλληλα θα έχουμε λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να διατηρήσουμε την Γη και να έχουμε όλα τα απαιτούμενα μέσα ώστε ο μητρικός μας πλανήτης να έχει ένα λαμπρό μέλλον.

Η αποστολή Mars One με απλά λόγια Facebook Twitter

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ, όπου θα βρείτε και λινκ για επιστημονικές εκθέσεις με επιπλέον πληροφορίες που θα είναι προσβάσιμες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. 

Τech & Science
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ