Όταν το χαρακτηριστικό και διάσημο γκραφίτι στο 5Pointz της Νέας Υόρκης σβήστηκε από λευκή μπογιά τον περασμένο Νοέμβριο, οι θαυμαστές της street art ένιωσαν ότι ένα σημαντικό μέρος αυτής της κοινότητας έσβησε για πάντα.

 

Αυτό το οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται στα περίχωρα του Queens είχε γίνει κάτι σαν τόπος προσκυνήματος για καλλιτέχνες του είδους από όλο τον κόσμο. Όμως μετά από μια δεκαετία, ο ιδιοκτήτης των κτιρίων άρχισε να τα κατεδαφίζει για να κατασκευαστούν συγκροτήματα πολυτελών διαμερισμάτων και πριν την κατεδάφιση έβαψε όλους τους τοίχους λευκούς. Αυτή η κίνηση υπογράμμισε ένα βασικό δεδομένο της street art: οι τοίχοι δεν ανήκουν στους καλλιτέχνες.

 

 

 

Η Google αποφάσισε να συντηρήσει τα καλύτερα έργα με τα εργαλεία που δίνει το internet και με αυτό τον τρόπο να τα κάνει προσβάσιμα σε ανθρώπους που μένουν μακριά.

 

Το Google Cultural Institute ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα και το The Street Art Project είναι ένας κατάλογος που ενημερώνεται συνεχώς (5000 εικόνες μέχρι σήμερα) μέσω του Google Street View. Xάρτες και συνεργασίες παρουσιάζουν έργα από όλο τον κόσμο, από τις Φιλιππίνες μέχρι το Σάο Πάολο.

 

Δείτε παρακάτω γκραφίτι από το 5Pointz που τώρα βρίσκονται κάτω από άσπρη μπογιά: