Τα 3 καλύτερα tapas στην Αθήνα!

Τα 3 καλύτερα tapas στην Αθήνα! Facebook Twitter
0

Τα 3 καλύτερα tapas στην Αθήνα! Facebook Twitter
Cinco

 

Τα tapas (tapar στα ισπανικά σημαίνει "καλύπτω") ξεκίνησαν από μια συνήθεια των Ισπανών μπάρμεν να καλύπτουν με μια λεπτή φέτα ψωμί το ποτήρι του sherry των θαμώνων τους, αποτρέποντας έτσι τις μύγες να κάθονται στο ζαχαρωμένο –από το γλυκό ποτό– χείλος του ποτηριού τους. 

Σιγά-σιγά, για τους πεινασμένους, πάνω στη φέτα του ψωμιού μπήκε και λίγο jamon (χοιρομέρι), λίγο τυρί, δίπλα στο ποτό τους ένα μικρό πιατάκι με λίγες ελιές, τηγανητό καλαμαράκι, βραστές πατάτες με σκορδαλιά ή καυτερή σάλτσα ντομάτας, μια ομελέτα με πατάτες (η περίφημη tortilla espanola). Όσο περισσότερο έμενε κι έπινε ο χαρούμενος espanol, τόσο περισσότερα μεζεδάκια έβγαιναν και η μαεστρία του κάθε μπάρμαν –και όχι του μάγειρα αρχικά– που τα προετοίμαζε αφηνόταν σε όλο και πιο ευφάνταστες δημιουργίες…

Όλα τα ισπανικά τυριά, ψαράκια, θαλασσινά, αλλαντικά, κομμένα στο μέγεθος μιας μεγάλης μπουκιάς, έγιναν νόστιμα μεζεδάκια και παρέλαυναν για χρόνια στις σπανιόλικες μπάρες μαζί με ελιές και αμύγδαλα, μέχρι που οι πρωτοποριακοί σεφ της Ισπανίας τα παρέλαβαν και με τα ταλαντούχα χέρια τους τα μετέτρεψαν σε περίτεχνα αριστουργήματα γαστρονομικής τέχνης, γεύσης και εξαιρετικής παρουσίασης. 

Στο Μεξικό τα tapas τα λένε botanas, στη Κεντρική Αμερική bocas (μια μπουκιά στο στόμα, αφού boca στα ισπανικά σημαίνει στόμα) και στην Ελλάδα… μεζεδάκια. Ακόμα σερβίρονται σε μικρά πιατάκια με ντόπια, απλά υλικά, χωρίς μυστικές ή περίπλοκες συνταγές, χωρίς όμως ποτέ να έχουν ξεπεράσει τη φήμη των Ισπανών συγγενών τους, κλασικών ή μοντέρνων. 

Τα tapas μπορεί να είναι κρύα (τυρί, σαλαμάκι, ελιές) ή ζεστά (τραγανές κροκέτες με χοιρομέρι, τηγανητό καλαμαράκι, εμπαναδίγιας/πιτάκια), απλά (τηγανητό λουκάνικο chorizo) ή εντυπωσιακά (γαύρος μαρινάτος με αλφαλφα), παλιομοδίτικα (πατάτες βραστές με σκορδαλιά) ή πρωτοποριακά (βατραχοπόδαρα μαριναρισμένα σε σόγια και μοσχολέμονο με άρωμα τζίντζερ), όλα μικρά αριστουργήματα τέχνης και συμπυκνωμένης νοστιμιάς. Οι Ισπανοί τις καθημερινές τρώνε τα tapas τους πριν από το μεσημεριανό (που σερβίρεται συνήθως μεταξύ 2-4 μ.μ.) ή το βραδινό φαγητό τους και τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου τα απολαμβάνουν αράζοντας στα αγαπημένα τους στέκια από το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα, σιγοπίνοντας και τσιμπολογώντας με όλη την οικογένεια τριγύρω. 

Τα tapas, ενώ ξεκίνησαν ως ένα μεζεδάκι πριν από το κυρίως γεύμα συνοδεία ενός ποτού και δεν ξεπερνούσαν τα 50-60 γραμμάρια, έφτασαν πλέον να σερβίρονται και ως κυρίως γεύμα, σε σχετικά μικρές ποσότητες (γύρω στα 100 γραμμάρια δηλαδή), με πολλά πιατάκια να σερβίρονται στη σωστή σειρά: πρώτα οι ελιές, τα αλλαντικά και το τυρί, μετά τα θαλασσινά, το ψάρι και, τέλος, τα tapas με το κρέας. 

Πάντα θα παραμένουν η νόστιμη μπουκιά δίπλα στο κρασί, στο ποτό ή στην μπίρα σου, για να απολαύσεις την παραμονή σου στο μπαρ περισσότερο χωρίς να αναγκαστείς να φας όλο το μπολ με τα… συνοδευτικά τσιπς ή φιστίκια ή να παραγγείλεις μια μεγάλη μερίδα φαγητού. Ουσιαστικά είναι εκεί για να συνοδεύσουν γευστικά την παρέα και τη διασκέδαση. 

TA ΤΡΙΑ TAPAS BAR ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ

Τα 3 καλύτερα tapas στην Αθήνα! Facebook Twitter
O σεφ του Cinco, Δόξης Μπεκρής

 

Τα 3 καλύτερα tapas στην Αθήνα! Facebook Twitter
Hiramasa, Cinco

 

CINCO 

Ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια της Αθήνας με παραδοσιακά και «πειραγμένα» tapas στο μενού που σχεδίασε ο σεφ Δόξης Μπεκρής, ανεβάζοντας τον πήχη με ευφάνταστες μπουκιές και αρώματα από όλο το κόσμο. Εδώ δεν μπαίνεις σε ένα απλό tapas bar – έρχεσαι γιατί το φαγητό είναι πολύ καλό, όπως εξάλλου και τα κοκτέιλ, για να ακούσεις καλή μουσική και να νιώσεις όσο πιο κοντά γίνεται στον Ισπανό θαμώνα στην άλλη άκρη της Ευρώπης. Κάπως έτσι είναι τα καλά tapas bars στην Cava Baja της Μαδρίτης, ζωντανά και κεφάτα! Ξεκινώντας, μπορείς να διαλέξεις φασολάκια ενταμάμε με ινδικά αρώματα, αγιολί (ελαφριά σκορδαλιά) με φρυγανισμένο ψωμί αλλά και μοσχαρίσιο carpaccio. Συνεχίζεις με πολλές επιλογές από ισπανικά αλλαντικά και στα κυρίως πιάτα πλέον δυσκολεύεσαι ποιο να πρωτοδιαλέξεις, μια και το ταρτάρ μαγιάτικου με αρμένικη ταμπουλέ συνυπάρχει στη λίστα με τον σολομό γλασαρισμένο με μίσο, τζίντζερ, μέλι και σουσάμι και το φιλέτο μπακαλιάρου με ρεβίθια, πρώιμο σπανάκι (όταν υπάρχει) και οργανικό αυγό ορτυκιού με μυρωδικά! Εξαιρετικό το χοιρινό με την τραγανή κρούστα και τα καραμελωμένα μήλα. Η ομάδα της κουζίνας δηλώνει επιμονή στην ποιότητα και τη φρεσκάδα, ισορροπώντας επιδέξια την ταυτότητα του Cinco ανάμεσα σε ένα καλό εστιατόριο κι ένα εξαιρετικό tapas bar. 

Στα γλυκά ξαφνιάζει η γλυκιά κρέμα καπνιστής μελιτζάνας με μασκαρπόνε, καφέ και μπισκότο φουντουκιού! 

Πολύ δυνατή μπάρα με δυο άξιους και σούπερ συμπαθητικούς μπάρμεν που θα σου σερβίρουν καλά ισπανικά κρασιά και σε ποτήρι, μοδάτα κοκτέιλ και μπίρες από την Ιβηρική Χερσόνησο.  Αξίζει να πας Τετάρτη βράδυ που παίζει εξαιρετική μουσική η Κλαούντια Μάτολα του Εν Λευκώ. Κράτηση; Συνιστάται ανεπιφύλακτα! 

CINCO, Σκουφά 50, Κολωνάκι, 210 3643603

 

Τα 3 καλύτερα tapas στην Αθήνα! Facebook Twitter
Ο Μαδριλένος σεφ του Gabinoteca, Νίνο

 

Τα 3 καλύτερα tapas στην Αθήνα! Facebook Twitter
O Barman του Gabinoteca, Δημήτρης Παπαιωάννου

 

LA GABINOTECA

Ένα από τα πιο γνωστά tapas bars της Μαδρίτης άνοιξε το πρώτο αδελφάκι του εκτός Ισπανίας στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς. Εμπνευσμένος από μια εκπομπή του δημοφιλούς Αμερικανού σεφ και τηλεοπτικού παρουσιαστή Anthony Bourdain, ο επιχειρηματίας Καΐρης Δανιόλος έσπευσε στην Ισπανία τον περασμένο Νοέμβριο και γύρισε με… δεκαπέντε σεφ υπό την καθοδήγηση του Μαδριλένου σεφ Νίνο για να στήσει την κουζίνα του αθηναϊκού εστιατορίου σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές του ισπανικού. Το όνομά του το πήρε, τιμής ένεκεν, από τον παππού του νυν σεφ, τον Γκαμπίνο. Η Gabinoteca είναι μια οικογενειακή υπόθεση και τα τέσσερα εστιατόρια στη Μαδρίτη διευθύνονται αποκλειστικά από μέλη της οικογένειας που φροντίζουν για την ποιότητα και το σέρβις. Εδώ θα βρεις όλα τα tapas που υπάρχουν και στη Μαδρίτη, από τα κλασικά μέχρι τα μεταμοντέρνα : κροκέτες με jamon, φρέσκες φτερούγες κοτόπουλου γλασαρισμένες, φουαγκρά επεξεργασμένο σε αλάτι με μαρμελάδα κολοκύθας, ψητές καραβιδοουρές με σος τρούφας, τορτίγια καλαμποκιού με πάπια (που θυμίζει το χαρακτηριστικό πιάτο της Κίνας, την πάπια Πεκίνου), μοσχαρίσια μάγουλα «όπως τα προτιμά ο Νίνο», ταρτάρ μυλοκόπι, λαυράκι σε κρούστα αλατιού και σος ceviche, burger με ταρτάρ μοσχάρι και το ατομικό βαζάκι με πουρέ πατάτας, αυγό και κρέμα μαύρης τρούφας που έκανε πολύ ντόρο –όπως και η σαλάτα Καίσαρα, που σερβίρεται σε γλαστράκι!– όταν εμφανίστηκε στη Μαδρίτη, ως το… tapas της καινούργιας χιλιετίας. 

Ο Antony Bourdain, όταν επισκέφθηκε το Gabinoteca στη Μαδρίτη, το χαρακτήρισε ένα «δημιουργικό, φιλικό tapas bar με καλό φαγητό για να πας με φίλους και να περάσεις καλά». Και αυτό ακριβώς είναι, αφού κάθε σερβιτόρος, μπάρμαν και σεφ έχει πρωτίστως επιλεγεί για την καλή του τη διάθεση και για να σε κάνει να περάσεις ένα πολύ ευχάριστο βράδυ! Σούπερ κεφάτη μουσική, το μπαρ σκίζει και αξίζει να καθίσεις εκεί και να φας, ακούγοντας την ιστορία κάθε κοκτέιλ από τους εξαιρετικούς bartenders που φροντίζουν ακόμα και το… νερό που σου σερβίρουν με αρώματα από γκρέιπφρουτ, δυόσμο και μοσχολέμονο. 

LA GABINOTECA, Δηληγιάννη 56, Κεφαλάρι Κηφισιάς, 210 8083988. 

Τα 3 καλύτερα tapas στην Αθήνα! Facebook Twitter
Para Siempre

PARA SIEMPRE 

Η λατρεία του για την ισπανική κουζίνα ξεκίνησε με τις σπουδές του στο εξαιρετικό Mugaritz, εκεί όπου συμβαίνουν τα θαύματα της ισπανικής ανατρεπτικής κουζίνας. Ο ασυμβίβαστος και τολμηρός νεαρός σεφ, Κώστας Παπαχαραλάμπους, με τη μισή του καρδιά να χτυπά στην Ισπανία από τις μέρες που ως φοιτητής δοκίμαζε καθημερινά τα tapas στα μπαρ του Σαν Σεμπαστιάν, δημιούργησε εδώ ένα μενού που συνδυάζει σπανιόλικες αλλά και ελληνικές γεύσεις. Έτσι, στον καλοκαιρινό κατάλογο που επιμελήθηκε για το Para Siempre, θα βρεις… sushi γιαλαντζί, cool παστουρμαδοπιτάκια, γαρίδες τυλιγμένες σε φύλλο κανταΐφι που σερβίρονται πάνω σε κρέμα φέτας με μαρμελάδα από γλυκοκαυτερές πιπεριές Φλωρίνης, χταποδάκι με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, ξίδι και ροζ πιπέρι, λαυράκι κρυμμένο κάτω από τσιπς σέλινου και γαύρο μαρινάτο με ψητές πιπεριές και φακές τουρσί. Μπορείς να ξεκινήσεις με τις δύο μπρουσκέτες με jamon, ντομάτα και βασιλικό ή σολομό με σάλτσα μοχίτο που, ακόμα κι αν είναι η μόνη σου επιλογή, ταιριάζουν απόλυτα με ένα ποτήρι κόκκινο σπανιόλικο κρασί και σε μεταφέρουν για λίγο στη μαγευτική χώρα των Βάσκων. Τα πιο πολλά κρασιά είναι ελληνικά και ισπανικά, ενώ αξίζει να δοκιμάσεις την ισπανική μπίρα Estrella Damm Inedit. Άσε λίγο χώρο στο τέλος για γλυκό ή κρύα σοκολατόσουπα με φουντούκια, μους εσπρέσο και μπισκότο κανέλα – είναι αυτό που λέει η ισπανική του ονομασία: una sopa diablo!

PARA SIEMPRE, Χάριτος 43, Κολωνάκι, 210 7210155. 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ