Σήμερα πέθανε ένας από τους σημαντικότερους σεφ στον κόσμο. Αλλού μπορείτε να διαβάσετε πολλά γι’ αυτόν το σπουδαίο άνθρωπο που ήταν αυτοδίδακτος και το εστιατόριό του είχε λάβει τις σημαντικότερες διακρίσεις στον κόσμο της γαστρονομίας. Λίγο καιρό πριν τα παράτησε όλα για να σπουδάσει φιλοσοφία και να ταξιδέψει με την οικογένειά του. Σε ένα βιβλίο που ονομάζεται The Last Supper και στο οποίο ο συγγραφέας ρωτά τους σημαντικότερους σεφ στον κόσμο ποιο θα ήθελαν να είναι το τελευταίο τους γεύμα πάνω στη Γη, έχουμε και τις απαντήσεις του κ. Trotter. Τις παραθέτω μεταφρασμένες κάπως πρόχειρα και ελπίζω να έφυγε, έχοντας γευτεί το εξαιρετικό γεύμα που περιγράφει:

 

Ποιο θα θέλατε να είναι το τελευταίο σας γεύμα στη Γη;

Θα ήθελα να φάω πολλά πιάτα με θαλασσινά. Πιάτα από κινέζικη πορσελάνη γεμάτα με υπέροχα στρείδια, οστρακοειδή, σαρδέλες και αντζούγιες. Σαλάτες με ωμό τόνο Ahi, αχινούς, χαβιάρι με βότκα και crème fraîche.

Ποιο θα ήταν το σκηνικό για το γεύμα σας;

Θα ήθελα να κάθομαι σε ένα μεγάλο και μακρύ τραπέζι κάτω από τον καθαρό ουρανό, να βλέπω θάλασσα, σε ένα τοπίο σαν αυτό της Κυανής Ακτής. Θα ήθελα να απολαύσω την πιο όμορφη θέα στη Γη λίγο πριν αποχωρήσω από τον πλανήτη.

Τι θα πίνατε με το τελευταίο σας γεύμα;

Θα ήθελα να απολαύσω μια φιάλη Chateau Margaux του 1900.

Και ποιοι θα ήταν οι καλεσμένοι σας στο τραπέζι;

Θα προσκαλούσα τους Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Τσαρλς Μπουκόβσκι, Χένρι Μίλερ, Χάντερ Σ. Τόμπσον και το ζεύγος Φράνσις και Ζέλντα Φιτζέραλντ.

Ποιος θα ετοίμαζε το γεύμα;

Ο σεφ μου Matthias Merges θα είχε επιμεληθεί τα πάντα γι’ αυτό το τραπέζι. 

 

My Last Supper. 50 Great Chefs and their final meals. Melanie Dunea.