Τι συμβαίνει όταν απειλείς τον πρόεδρο Ομπάμα στο Twitter;

Τι συμβαίνει όταν απειλείς τον πρόεδρο Ομπάμα στο Twitter; Facebook Twitter
0

Ο Μπάρακ Ομπάμα δημιούργησε πρόσφατα ένα προσωπικό λογαριασμό στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αφού ο προηγούμενος χρησιμοποιούνταν από επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης του. Σύντομα, ωστόσο, γέμισε από απειλητικά μηνύματα και εκδηλώσεις εμπάθειας από τους χρήστες.

Η εκτόξευση απειλών προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ επιφέρει σοβαρές νομικές κυρώσεις, με μεγαλύτερη την ποινή φυλάκισης πέντε ετών, και πρόστιμα ύψους και $250.000. Μάλιστα, έχει συσταθεί και ομάδα για να εντοπίζει τις διαδικτυακές απειλές προς το πρόσωπό του από τις Μυστικές Υπηρεσίες. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου αυτής της ομάδας στο DailyDot.com, υπάρχουν μόνιτορς που ελέγχουν τα κοινωνικά δίκτυα για πιθανές απειλές. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις Αμερικανών που φυλακίστηκαν για απειλητικά tweets που αφορούσαν τον Πρόεδρο.

Τι συμβαίνει όταν απειλείς τον πρόεδρο Ομπάμα στο Twitter; Facebook Twitter
Μερικά από τα πρώτα απειλητικά tweets που λίγη ώρα μετά εξαφανίστηκαν

Συγκεκριμένα, το 2013 στη Βόρεια Καρολίνα, ένας άνδρας, ο Donte Jamar Sims, καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκισης για δημοσιεύσεις όπως «Θα δολοφονήσω τον Πρόεδρο Ομπάμα αυτό το απόγευμα!». Ένα ακόμη παράδειγμα που είχε ως αποτέλεσμα την επίσκεψη των Μυστικών Υπηρεσιών, ήταν το 2012 όταν ο Jarvis Britton από την Αλαμπάμα, δημοσίευσε « Νομίζω θα μπορούσαμε να σκοτώσουμε τον Πρόεδρο με κυανιούχο!#ΜakeItSlow». Ωστόσο, δεν απέφυγε τη φυλάκιση αφού συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος τους επόμενους μήνες και κατέληξε σε μια μακρόχρονη καταδίκη.
Ο Daniel Temple από το Οχάιο, βρίσκεται εδώ και 16 μήνες στη φυλακή για tweets όπως «Θα σκοτώσω πρώτος τον Μπάρακ Ομπάμα».

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν ακόμη πολλές ενδείξεις για το τι συμβαίνει όταν τα tweets φθάνουν απευθείας στον Μπάρακ Ομπάμα. Γνωρίζουμε, ωστόσο, σύμφωνα με το DailyDοt.com τι συμβαίνει όταν οι πολίτες τηλεφωνούν στο Λευκό Οίκο εκτοξεύοντας άμεσα απειλές. Συγκεκριμένα, μια γυναίκα από το Τέξας, αυτο-αποκαλούμενη Teddy Bear Paradise καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκιση για mails που έστελνε στον Μπάρακ Ομπάμα και υποσχόταν να τον σκοτώσει. Μάλιστα, η Νέο Υορκέζα Christine Wright-Darrisaw, φυλακίστηκε σχεδόν για τρία χρόνια επειδή καλούσε στο Λευκό Οίκο και περιέγραφε λεπτομερώς πώς θα σκότωνε τον Πρόεδρο.

Τι συμβαίνει όταν απειλείς τον πρόεδρο Ομπάμα στο Twitter; Facebook Twitter

Το Twitter φαίνεται να έχει μια πολύ κακή πολιτική απέναντι στον έλεγχο των δημοσιεύσεων των χρηστών. Παρότι για τις πρόσφατες περιπτώσεις απειλών προς τον προσωπικό λογαριασμό του Μπάρακ Ομπάμα στο κοινωνικό μέσο δεν έχει αναφερθεί κανείς επίσημα, οι προηγούμενες δηλώσεις των εκπροσώπων του στο σάιτ Daily Dot αναφέρουν πως η εταιρεία βασίζεται σε μεγάλο μέρος στις καταγγελίες των χρηστών. Σύμφωνα με πρόσφατες κοινοποιήσεις των δεδομένων το Twitter δέχθηκε περίπου 1.622 αιτήσεις για πληροφορίες σε 3.299 λογαριασμούς από τις νομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και τουλάχιστον σε 80% των περιπτώσεων ήταν επιτυχημένες.

Ωστόσο, η διάκριση των καλών από των κακών σχολίων, των πραγματικών από τους ψεύτικους λογαριασμούς, δεν είναι εύκολη υπόθεση και στα νομικά μονοπάτια, πρόκειται για μια γκρίζα ζώνη. «Βασικά, καμία τροπολογία δεν προστατεύει από τις πραγματικές απειλές. Οποιοδήποτε σχόλιο μπορεί να περιέχει πρόθεση για βλάβη ή τραυματισμό ενός άλλου προσώπου», τονίζει ο Hanni Fakhoury, ο ανώτερος δικηγόρος προσωπικού της Electronic Frontier Foundation στο Daily Dot. «Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον και περίπλοκο είναι να θεωρήσει το Ανώτατο Δικαστήριο ποια υπόθεση είναι άμεση απειλή για κάποιο πρόσωπο».

Η γενικότερη συμβουλή πάντως που δίνει ο Fakhoury είναι να μην μπλέκεις με το Twitter του Ομπάμα!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ