Μυστικά και ψίθυροι

Μυστικά και ψίθυροι Facebook Twitter
0

Συγκρατήστε αυτά τα ονόματα: Secret και Whisper. Όσο τα κοινωνικά δίκτυα θα κλέβουν ακόμα και τα τελευταία ψήγματα προσωπικών δεδομένων, ερήμην μας και παρά τη θέλησή μας, παραδίδοντάς τα «επί πίνακι» στους διαφημιστές και τους marketeers, τόσο η ανάγκη του κόσμου για ελεύθερη έκφραση των πιο μύχιων σκέψεών του, μακριά από επώνυμα likes και shares, θα μεγαλώνει.

Θεωρητικά, οι δύο αυτές εφαρμογές εξασφαλίζουν το πάλαι ποτέ αυτονόητο στο Web. Δηλαδή να είμαστε ο εαυτός μας και πάλι στην ψηφιακή ζωή, χωρίς να απαιτούν, όπως τα mainstream κοινωνικά δίκτυα, το πλήρες ονοματεπώνυμό μας, ακόμα κι αν γράφουμε ή εκφραζόμαστε με ψευδώνυμα. Εκεί όπου πάντα θα ελλοχεύει ο κίνδυνος του εντοπισμού, της αναγνώρισης ή του παρεξηγημένου φίλου, γκόμενου ή συγγενή από κάτι που γράψαμε. Έτσι καταλήξαμε σε έναν social κόσμο, όπου, πλην εξαιρέσεων, συνεχίζουμε να ζούμε σε δαντελένιες ακτές, γεμίζοντας το Instagram με χαρούμενα μωρά, υπερευαίσθητα ποστ αισθητικοποιημένης θλίψης και #foodporn.

Ως εκ τούτου, η επιτυχία  του Whisper του Secret και άλλων εφαρμογών ανωνυμίας που «εξελίσσουν» την ιδέα του πάλαι ποτέ επιτυχημένου σάιτ Post Secret ήταν αναπόφευκτη. Αυτό που προσφέρουν είναι ένα από τα θεμελιώδη αγαθά του Web, που φάνηκε να ατονεί. Την ελευθερία να εκφράζουμε την άποψή μας, χωρίς να κουβαλάμε το social βάρος του αποδέκτη των μηνυμάτων μας. Μας αφήνουν να λέμε για το «κωλογραφείο», χωρίς τον φόβο μιας επικείμενης απόλυσης, επειδή ο εργοδότης είδε το post. Μας πάνε πίσω σε μια ιδιότυπη, ηλεκτρονική ειλικρίνεια. Σε ένα ψηφιακό εξομολογητήριο.

Βέβαια, τόσο το Whisper όσο και το Secret, που αυτήν τη στιγμή έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδοτήσεις, δεν έχουν κεφαλαιοποιήσει ακόμα αυτή την ανάγκη για εξομολόγηση ή ειλικρίνεια του τεράστιου κοινού τους. ΤoWhisperκρατάει ακόμα αγνό το businessmodel του, επιτρέποντας στους χρήστες να κατεβάσουν την εφαρμογή και να ποστάρουν με φωτογραφίες τα «behindthescenes» της ζωής τους, αναζητώντας ανώνυμα ειλικρινή σχόλια και likeγια θέματα όπως το «αν μου ταιριάζει το φόρεμα αυτό» ή για το ότι «πάσχω από κάποιο σύνδρομο».

Το ίδιο συμβαίνει και με το Secret, που δημιούργησαν δύο πρώην στελέχη της Google, με τη διαφορά ότι η εφαρμογή μάς κάνει τα πρώτα κονέ με όποιους από τη λίστα επαφών μας αναγνωρίζει ότι το έχουν ήδη εγκαταστήσει. Από κει και πέρα, όσο πιο πολλά like λαμβάνουν οι μύχιες σκέψεις που ποστάρουμε, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να ταξιδέψουν σε ολόκληρο τον κόσμο σε δευτερόλεπτα.

Και οι δύο εφαρμογές υπόσχονται ότι κανένα προσωπικό δεδομένο μας δεν κινδυνεύει και δεν περνάει σε τρίτους. Έως τώρα πολλά εκατομμύρια χρήστες iOS και Android συσκευών το έχουν πιστέψει και συνεχίζουν να ποστάρουν σχεδόν ανεξέλεγκτα τα πιο εξομολογητικά posts που έχουμε διαβάσει εδώ και πολύ καιρό. Από τότε, θα έλεγε κανείς, που το Web ήταν ακόμα ένα πεδίο, όπου ο καθένας ξεδίπλωνε την ταυτότητά του χωρίς φραγμούς.

Μέχρι το πρώτο κρούσμα εξαργύρωσης των μυστικών και ψιθύρων μας.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Τech & Science / H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2000-2023 και ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου
NEWSROOM
Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Τech & Science / Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Μελέτη επιστημόνων υποδεικνύει 618 πρωτεΐνες που συνδέονται με 19 τύπους καρκίνου και θα μπορούσαν να οδηγούν σε διάγνωση περισσότερα από επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα
NEWSROOM
Φάρμακα για απώλεια βάρους θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη

Τech & Science / Φάρμακα για την απώλεια βάρους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη

Συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου
NEWSROOM