ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

We are made of stars (?)

We are made of stars (?) Facebook Twitter
0

ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ


Σαν σήμερα πριν από 50 χρόνια γεννήθηκε ο Richard Melville Hall (κατα κόσμον Moby). Ανήμερα των 36ων γενεθλίων του, ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης ξύπνησε από έναν εκκωφαντικό ήχο. Λίγο αργότερα έγραφε μέσα από το διαμέρισμα του στο Μανχάταν:
«Ι just woke up to the sound of an explosion and people screaming. So I ran to my roof to see both buildings of the world trade center on fire and now I can't stop shaking and my apartment smells like smoke. What has happened. I don't know what to say. What has happened? Oh god."


Για κάποιες μέρες, ο Moby έγραφε για τη θλίψη του για τα χιλιάδες θύματα της επίθεσης αλλά και την οργή που ένιωθε για τους ιθύνοντες. Στις 13/9/2001 έλαβε μια επιστολή από έναν Αφγανό μετανάστη στην Αμερική που τον προβλημάτισε αρκετά σχετικά με τη βασανισμένη ζωή τoυ λαού του Αφγανιστάν. Στις 19/9 έλαβε μια παρόμοια επιστολή, όπου η αποστολέας εξέφραζε τον τρόμο που ένιωθε να αποκαλύψει την καταγωγή της και τα εμφανισιακά της χαρακτηριστικά στον υπόλοιπο κόσμο.

Την ίδια μέρα, μία βδομάδα σχεδόν μετά το χτύπημα, ο Moby, έπειτα από την ανάγνωση ενός άρθρου του New Yorker, τόλμησε να προτείνει μια οπτική που κανείς δεν είχε παρουσιάσει μέχρι τότε δημοσιώς, να αποσυρθούν δηλαδή τα αμερικάνικα στρατεύματα από το Αφγανιστάν.


Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Μoby δέχθηκε τα πυρά του τύπου και της δισκογραφικής του. Γεγονός πάντως είναι ότι αποτέλεσε έναν από τους πρώτους μουσικούς που πήρε θέση για ένα ευαίσθητο θέμα μέσα από ένα διαμέρισμα σε απόσταση ενός μιλίου από το Σημείο Μηδέν.


Το ημερολόγιο του Moby είναι διαθέσιμο εδώ.


Ο Γιώργος Καρακασίδης είναι παραγωγός του www.desertradio.gr

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ