Σαν σήμερα το 1906, σε ένα σαλόνι ομορφιάς του Λονδίνου μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό, ο Γερμανός κομμωτής Karl Ludwig Nessler, γνωστός και ως Charles Nestle, παρουσίασε τα πρώτα μόνιμα κυματιστά μαλλιά, πρόδρομο της σύγχρονης περμανάντ.

 

Γιος υποδηματοποιού, γεννήθηκε στην πόλη του Μέλανα Δρυμού Todtnau, ο Nessler ανέπτυξε από νωρίς ενδιαφέρον για το styling των μαλλιών και απέκτησε εμπειρία σε διάφορες θέσεις εργασίας και μαθητείας στην Ευρώπη, όπου εργάστηκε ως κουρέας σε κομμωτήρια. Τότε ο Nessler σκέφτηκε για πρώτη φορά να δημιουργήσει ένα μηχάνημα που θα έκανε μόνιμα κυματιστά τα μαλλιά και το 1896 άρχισε να πειραματίζεται.

 

 

O Karl Ludwig Nessler
O Karl Ludwig Nessler

 

Στην πραγματικότητα, ο πρώτος που είχε πειραματιστεί με το κατσάρωμα των μαλλιών ήταν ο Marcel Grateau, ο οποίος το 1872, επινόησε ένα ζεύγος από λαβίδες, το οποίο θερμαινόταν σε φλόγα αερίου και εφαρμοζόταν στα μαλλιά. Οι λαβίδες δημιουργούσαν ένα δισδιάστατο κύμα, παρόμοιο με αυτό που κάνει ένα σίδερο για μπούκλες.

 

Το 1905, ο Nessler, που είχε πλέον αρχίσει να γίνεται γνωστός με το όνομα «Charles», είχε το δικό του κομμωτήριο στο Λονδίνο, όπου συνέχισε να πειραματίζεται με νέες μεθόδους για κατσαρά μαλλιά. Για να αναπτύξει τη δική του εφεύρεση, συνδύασε τη μέθοδο του Grateau, μαζί με καυστικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνταν για να δώσουν διάφορα σχήματα στις περούκες.

 

 

 

Η διαδικασία που αναπτύχθηκε ονομάστηκε "μέθοδος στου καυτού σπιράλ". Ο Nessler ουσιαστικά "πότιζε" τα μαλλιά με ένα αλκαλικό διάλυμα (το πρώτο μίγμα έγινε από ούρα αγελάδος και νερό), και στη συνέχεια τύλιγε με το σπιράλ τις μεταλλικές ράβδους, οι οποίες συνδέονται με μια ηλεκτρική μηχανή θέρμανσης. Οι μεταλλικές ράβδοι θερμαίνονταν και έδιναν φόρμα στα υγρά, χημικά επεξεργασμένα μαλλιά.

 

Ο Nessler έκανε το πρώτο του πείραμα, πάνω στη σύζυγό του, Katharina Laible.  Η μέθοδος όμως είχε πολλά μειονεκτήματα. Η διαδικασία διήρκεσε περίπου έξι ώρες και χρησιμοποιήθηκαν 12 ρολά για τα μαλλιά από ορείχαλκο. Οι κύλινδροι ήταν απίστευτα ζεστοί, (περίπου 100 βαθμοί Κελσίου) και μπορούσαν εύκολα να προκαλέσουν έγκαυμα στο τριχωτό της κεφαλής. Για την αποφυγή εγκαυμάτων, ο Nessler ανέπτυξε ένα δυσκίνητο σύστημα το οποίο θα κρεμόταν από ψηλά. Οι δύο πρώτες του προσπάθειες στο κεφάλι της συζύγου του οδήγησαν σε μια καταστροφή. Όχι μόνο κάηκαν ολοσχερώς τα μαλλιά της, αλλά έπαθε και εγκαύματα στο δέρμα. Χάρη στην υπομονή και την επιμονή του Nessler και της συζύγου του η εφεύρεσή του βελτιώθηκε κατά πολύ και άρχισε να απολαμβάνει ευρεία αναγνώριση.

 

Μεταγενέστερο μηχάνημα περμανάντ
Μεταγενέστερο μηχάνημα περμανάντ

 

Το 1909, ο Nessler έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεσή του και άνοιξε κομμωτήρια στη Νέα Υόρκη και την υπόλοιπη Αμερική. Έχασε όμως τελικά τον πλούτο που συγκέντρωσε από την εφεύρεση του στο χρηματιστηριακό κραχ της Μαύρης Παρασκευής. Η μέθοδος του Nessler, έγινε ο πρόδρομος της σύγχρονης περμανάντ.