Δύο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Δύο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα Facebook Twitter
17

 


Ήταν βράδυ, 17 Σεπτεμβρίου του 2013 όταν ο Παύλος Φύσσας
, ένας 34χρονος μουσικός και γιος εργάτη στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, πηγαίνει στην καφετέρια Κοράλι στο Κερατσίνι με τη σύντροφό του και έναν ακόμη φίλο τους για να παρακολουθήσουν τη μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα. Στην καφετέρια βρίσκεται ακόμη μια παρέα, όπως αναφέρθηκε αργότερα στις καταθέσεις, άγνωστη στον Φύσσα και τους φίλους του, μέλη της Χρυσής Αυγής. Ανάμεσα στις δύο παρέες δημιουργείται ένταση προς στιγμήν, χωρίς όμως να δοθεί έκταση, όπως αργότερα θα καταθέσει η φίλη του Παύλου Φύσσα: "Κάποια στιγμή, και ενώ βλέπαμε τον αγώνα, άκουσα τον Δ.(σ.σ.φίλο τους) να λέει μεγαλόφωνα, χωρίς να απευθύνεται σε κάποιον συγκεκριμένα «καλύτερα να έχω φίλο ένα σκουλήκι, παρά έναν χρυσαυγίτη». Δεν ξέρω αν το άκουσαν κάποιοι άλλοι εκτός από εμάς, πάντως κανείς μας δεν το συνέχισε. Ο Παύλος ήταν αφοσιωμένος στον αγώνα."

 

Δύο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα Facebook Twitter

 

Μέσα σε λίγα λεπτά, η παρέα με την οποία είχε δημιουργηθεί ένταση, ξεκινάει τηλεφωνικές συνομιλίες οργανώνοντας, όπως αποδείχθηκε, ένα στυγερό έγκλημα.

Δύο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα Facebook Twitter

Η παρέα του Παύλου Φύσσα και ο ίδιος βγαίνουν από την καφετέρια, αλλά η ατμόσφαιρα είναι ήδη ηλεκτρισμένη. Η Ελληνική Αστυνομία ανέφερε ότι στις 23:57:42, δέχθηκε κλήση στην οποία αναφερόταν πως μια ομάδα 50 ατόμων με ρόπαλα είχε συγκεντρωθεί στην συμβολή των οδών Ιφιγένειας και Λ. Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι και κατευθύνονταν σε καφετέρια με την επωνυμία «ΚΟΡΑΛΙ». Στις 23:59:19, ανατέθηκε σε μια ομάδα 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ να πάνε στο σημείο. Έξω από το Κοράλι, βρισκόταν πλήθος 30 ατόμων, κάποια από τα οποία στη συνέχεια άρχισαν να τρέχουν προς την οδό Παναγή Τσαλδάρη, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 60 άτομα.

"Ξαφνικά στην Κεφαλληνίας βγήκαν 7 με 8 άτομα, ηλικίας 35 με 40 ετών περίπου, όλοι εύσωμοι, φορούσαν μαύρα ρούχα, κάποιοι με ξυρισμένα κεφάλια, κάποιοι όχι. Δεν είδα αν κρατούσαν κάτι στα χέρια τους. Με δυνατές φωνές κατευθύνθηκαν με απειλητικές διαθέσεις προς τα αγόρια της παρέας. Τότε εγώ γύρισα πίσω να κοιτάξω τι συνέβαινε. Κατάλαβα ότι κατευθύνονταν προς τα παιδιά, γύρισα πίσω και πήγα τρέχοντας στους αστυνομικούς που βρισκόντουσαν στην Κεφαλληνίας. Ούρλιαζα λέγοντας πως οι φίλοι μας κινδυνεύουν και τους παρακαλούσα να έρθουν να μας βοηθήσουν. Θυμάμαι χαρακτηριστικά έναν αστυνομικό ψηλό και πολύ σωματώδη, άγρια φυσιογνωμία, τετράγωνο πρόσωπο να μου λέει «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, είναι πάρα πολλοί». Μόνο μία κοπέλα αστυνομικός και ένας άνδρας αστυνομικός, πολύ νεαρός ήταν οι μόνοι από την αστυνομική δύναμη που κινήθηκαν πεζή προς το σημείο που βρίσκονταν οι φίλοι μου και κινδύνευαν. Ταυτόχρονα, πήγα και εγώ προς το σημείο που είχα αφήσει τον Παύλο. Δεν ξέρω τι έκαναν στη συνέχεια οι δύο αστυνομικοί, γιατί τότε ήταν που είδα τον Παύλο μαχαιρωμένο" περιγράφει στην κατάθεσή της η σύντροφος του Παύλου Φύσσα.

Δύο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα Facebook Twitter
Graffiti για τον Παύλο Φύσσα στη Βαρκελώνη

 

Κατά την επέμβαση των αστυνομικών διαπιστώθηκε ότι ο νεαρός μουσικός ήταν αιμόφυρτος και έφερε τραύματα από μαχαίρι. Ενώ διατηρούσε ακόμα τις αισθήσεις του υπέδειξε ως δράστη τον Γ. Ρουπακιά. Ο άνεργος οδηγός φορτηγού και μέλος της Χρυσής Αυγής, μόλις είχε μαχαιρώσει εν ψυχρώ τον 34χρονο, μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκε για "υποστήριξη". Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, διέσχισε αντίθετα το δρόμο, άφησε το αυτοκίνητό του και κατευθύνθηκε προς τον Παύλο Φύσσα. 

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Ρουπακιά και κατέσχεσαν το μαχαίρι το οποίο είχε πετάξει κοντά στο αυτοκίνητό του.

Ο Παύλος Φύσσας μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώνεται ο θάνατός του. Οι γιατροί θα μιλήσουν για χτύπημα από επαγγελματία, που δεν είχε σκοπό απλώς να τον τραυματίσει, αλλά να του στερήσει τη ζωή.

 

Άν και είχε την ευκαιρία να φύγει, να τρέξει, να κρυφτεί, ο Παύλος Φύσσας έμεινε εκεί. Οπως είχε πει, "κανείς δεν θα με διώξει από τη γειτονιά μου". Ο θάνατός του προκάλεσε ένα κύμα αντιφασιστικών διαδηλώσεων σε όλη την χώρα. Την επόμενη μέρα της δολοφονίας έγιναν 35 διαδηλώσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Με βάση αρχεία των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, μετά την δολοφονία υπήρξε συχνή τηλεφωνική επικοινωνία των μελών της Χρυσής Αυγής με τον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο. Ο ίδιος δήλωσε στην απολογία του ότι κοιμόταν. 

 


Δύο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα Facebook Twitter
Graffiti για τον Παύλο Φύσσα στη Μπολόνια

Ο 34χρονος Παύλος Φύσσας ήταν μέλος οικογένειας εργατών με αντιφασιστική ιδεολογία και γνωστός στο χώρο της ραπ μουσικής ως Killah P. (Κill the Past)

Ο Παύλος Φύσσας όπως και ο πατέρας του, ήταν μέλος του συνδικάτου μετάλλου. Ήταν ενεργό μέλος της RAP σκηνής από το 1997 ξεκινώντας την μουσική διαδρομή από το κίνημα του LOW BAP. Είχε συμμετάσχει σε αρκετές δισκογραφικές συλλογές της hiphop σκηνής, είχε εμφανιστεί σε όλα τα μεγάλα live stages όπως και σε όλα τα μεγάλα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας και της επαρχίας, δίπλα σε πολλά μεγάλα ονόματα της ελληνικής hiphop σκηνής. Η μουσική του διαδρομή βασίζεται στην μη δισκογραφική κουλτούρα και η διάδωση των δουλειών του βασίζεται στο διαδίκτυο.

_______

Πρίν λίγες μέρες, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου:

 




_________

©LIFO 2014

17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Κάθριν Χέμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Σαν Σήμερα / Κάθριν Χέπμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της στις 29 Ιουνίου του 2003 σε ηλικία 96 ετών, η Κάθριν Χέπμπορν παραμένει η εμβληματικότερη κινηματογραφική μορφή αυταπάρνησης και αδιαφορίας για το ασύλληπτης διάρκειας status της, υπονοώντας πως ήταν καταδικασμένη να γίνει, και να πεθάνει, σταρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

8 σχόλια
"Θέλω να γίνω μολότωφ σε χέρι αναρχικού ή το αίμα που τρέχει ενός μπάτσου νεκρού, μια θηλειά στο λαιμό κάθε αγράμματου Εκαμίτη ή μια σφαίρα καρφωμένη σε κεφάλι ασφαλίτη." - KilahΣυγνώμη φίλοι, αλλα πέρα απ'την στυγερή και άδικη και φριχτή δολοφονία ενός ανθρώπου, σε τί πράγμα ακριβώς θα πρέπει να προβληματιστούμε ; Εμείς που δέν πάμε στα γήπεδα, δηλαδή.Και, τέλος πάντων, για να εκτονώσεις το μίσος σου (σε στολές, καπέλα, φάτσες, κατηγορίες ανθρώπων (αγράμματους !), φύλα, φυλές, ιδεολογίες, παρατάξεις, θρησκείες κ.λ.π ασήμαντα) υπάρχει και το playstation 4 με παιχνίδια σφαγής και σκοτομών αβέρτα κουβέρτα ! Όπως επίσης και παιχνίδια αλλαγής (με τη βία) καθεστώτων, επιβολής (με το στανιό) ιδεολογιών και άλλων τσαμπουκάδων που σου δίνουν κι ένα λόγο ύπαρξης στα 17 χρονα.
" Δεν θα δακρυσω μα ουτε και θα φοβηθωδεν θα αφησω να μου κλεψουν τα ονειρα μουελευθερα, ψηλα, πολυ ψηλα πετωκι ολοι ζηλευουν τα περηφανα κ αδεσμευτα φτερα μου!Και περιμενω κ αλλα αδερφια για να ρθουν σ αυτην την κορυφη που ολους περιμενει,αρκει να μη δακρυσουν και να μη φοβηθουνσ αυτην την εξυπνη απατη, την καλοστημενη!! "-Killah P-
Αφου λεμε για την επαιτειο, να πουμε και για την πορεια και ολες τις εκδηλωσεις που γινονται προς τιμην του Φυσσα και στα πλαισια του Αντιφασιστικου Σεπτεμβρη. Η καταπολεμηση του φασισμου ειναι το μονο που μπορουμε να κανουμε για να μην ξαναυπαρξουν τοσο τραγικοι θανατοι.
<<Κωνσταντίνος Μ. 21.1.2014 | 13:09 Δολοφονήθηκε ο Killah P, λίγο ειρωνικό μου ακούγεται...>> Πηγή: www.lifo.grδηλαδή, ειλικρινά, 8 ολόκληρους μήνες δεν μπόρεσες να σκεφτείς καμιά καινούρια εξυπνάδα να πεις για το θέμα , έτσι για αλλαγή;;
...και περίπου ένας μήνας από τότε που μερικοί χρυσαυγίτες σκοτώθηκαν μεταξύ τους για μια χούφτα αναβολικά...Θέλουμε να καταλήξουμε κάπου με την "λογική" των ίσων αποστάσεων;
Κοίτα,στην ουσία δεν με απασχολεί ούτε για τον έναν ούτε για τους άλλους,όπως και πολλούς άλλους που συνεχίζουν κανονικά την ζωή τους.Η διαφορά είναι ότι όταν ανήκεις στην αριστερή φασιστική πλευρά λέγεσαι αγωνιστής και όταν κλέψεις,σπάσεις,σκοτώσεις ονομάζεται θυσία στον βωμό του αγώνα και παράπλευρες απώλειες ένεκα του αγώνα ρε παιδί μου.Όταν τώρα ανήκεις στην δεξιά φασιστική πλευρά είσαι απλά φασίστας το κερατά.
«Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν για τους κομμουνιστές δεν φώναξα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής.Όταν κατεδίωξαν τους τσιγγάνους, ούτε τότε φώναξα, γιατί δεν ήμουν τσιγγάνος.Όταν έκλεισαν το στόμα των Ρωμαιοκαθολικών που αντιτάσσονταν στο φασισμό, δεν έκανα τίποτα γιατί δεν ήμουν καθολικός.Μετά ήρθαν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να αντισταθεί μαζί μου». B. Brecht
Ντάξει την είπες και συ την μεηνστρημ κοτσάνα σου περί 2 άκρων και εξομοίωσης όλης της αριστεράς με τον φασισμό(σταλινισμός εν προκειμένω), ξαναγύρνα τώρα στην απολιτικ ζωή σου και άσε τους άλλους να μάχονται ενάντια στον χρυσαυγίτικο φασισμό!
Ναι Nick.K. η αντιστάση κατά της χρυσής αυγής είναι επανάσταση, μπαρουτοκαπνισμένοι όσοι τάσσονται κατά της, παλεύουν για μια ουτοπική και απρόσιτη κοινωνία, στην οποία φασισμός θα θεωρείται στέρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτον. Πανέξυπνη πάντως οι επηχειρηματολογία σου, μπράβο!