Magma (2010) μία ταινία των Marianna Mørkøre και Rannvá Káradóttir που τιμήθηκε με το Βραβείο της καλύτερης διεθνούς μικρού μήκους ταινίας το 2011 στο Φεστιβάλ του Νέου Κινηματογράφου στο Montreal. Είναι η πρώτη ταινία της πειραματικής σειράς The Cycle - 8 που αφηγείται μικρές, βουβές, και αποσπασματικές ιστορίες δοσμένες σαν χορογραφίες στο άγριο τοπίο των Φερόων Νήσων.

 

Ο Napoleon Nolsøe,  μια παλιά εικονογραφημένη συλλογή από μπαλάντες και ένας παραδοσιακό χορός (1926).

 

Ανηψιός του εθνικού ήρωα Nólsoyar Páll που αφύπνησε τους κατοίκους των Φερόων Νήσων ενάντια στο εμπορικό μονοπώλιο της Δανίας, αλλά δεν απέφυγε το ναυάγιο στην προσπαθειά του να φέρει σιτηρά από τη Μεγάλη Βρετανία για να σώσει το λαό του από το λιμό, ο γιατρός Napoleon Nolsøe αντιμετώπισε σαν εθνικό καθήκον τη διαφύλαξη της πλούσιας προφορικής παράδοσης των Νησιών. Από το 1840 μέχρι το 1851 συγκέντρωσε ένα πολύ μεγάλο μέρος από τις πανάρχαιες μπαλάντες που μεταδίδονταν από στόμα σε στόμα, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην επιβίωση της γλώσσας των Φερόων Νήσων. Το τρίτομο χειρογραφό του αποτελεί τον ακρογωνιαίο λήθο του Corpus Carminum Færoensium που συνέταξαν στα τέλη του 19ου αιώνα οι μελετητές της λογοτεχνίας και λαογράφοι Svend Grundtvig και Jørgen Bloch.

 

Folk μουσική από τα Νησιά Φερόες. Live ηχογράφηση της συναυλίας που έδωσε στις 12 Νοεμβρ. του 2011 στη εκκλησία Nathanael του Βερολίνου μία ορχήστρα δωματίου της εκκλησιαστικής κοινότητας. Διηύθυνε η Maria Scharwieß.

 

Φωτογραφίες από τα Νησιά Φερόες (1981) από τον σουηδό graphic designer Arne Lind.
"Hello, I am Arne. I live and work in Stockholm, Sweden. I work as a graphic designer and I became interested in photography in the late 1960s. The interest raise during the 1980s as art director for a Photo magazine (FOTO). Photography is my obsession, graphic design my profession".

 

 

Το κυνήγι της φάλαινας έχει απαγορευτεί στη Δανία, αλλά το ειδικό νομικό καθεστώς που ισχύει στα Νησιά Φερόες επιτρέπει στην τοπική κοινότητα των ψαράδων να το συνεχίζουν. Περίπου 1300 φάλαινες θανατώνονται κάθε χρόνο με παραδοσιακές τεχνικές που θεωρούνται απαράδεκτες από τις φιλοζωικές οργανώσεις. Κοπάδια φαλαινών οδηγούνται σε κόλπους των νησιών όπου αποτελειώνονται με το χέρι.

 


"Timburmenn", από τον "εναλλακτικό ρόκερ" των Φερόων Νήσων Petur Pólson.

 

Ο γάμος του Petur Pólson με την Birita.

 Magma.  

 

Amohr (2011), Rannvá Káradóttir και Marianna Mørkøre.

 

Magma.

 


Memotekið/Memotech (2009), Rannvá Káradóttir και Marianna Mørkøre.


Magma.

 

H Rannvá Káradóttir

 

Irra (2011) και Amohr (2011), Rannvá Káradóttir και Marianna Mørkøre. Φωτ. Katrin Svabo Bech .

 

Atlantic Rhapsody, 52 εικόνες από το Tórshavn, 1989. 'Ενα ντοκιμαντέρ της Katrin Ottarsdóttir για την πρωτεύουσα των Φερόων Νήσων.

 

Το άλμπουμ της Katrin Ottarsdóttir.

 

 

The Man Who Was Allowed to Leave (1994), "sad comedy" της Katrin Ottarsdóttir.

 

Το άλμπουμ της Katrin Ottarsdóttir.

 

 

Φωτογραφία από τo road movie της Katrin Ottarsdóttir Bye Bye Bluebird (1999).

 

Regin Smiður από το άλμπουμ Eric the Red (2003) των Týr, folk metal ή viking metal (λόγω της θέσης που κατέχει στη μουσική τους η σκανδιναβική μυθολογία) συγκρότημα από τα νησιά Φερόες. Μία παραδοσιακή μπαλάντα που αναφέρεται στο θρυλικό ήρωα Sigurd (Siegfried στη χριστιανική του εκδοχή).

 

Αριστερά : ο Tyr, ο θεός του ουρανού, του δίκαιου πολέμου και της στρατηγικής, κοινός θεός για όλους τους γερμανόφωνους λαούς. Σ'αυτό το ισλανδικό χειρόγραφο του 18ου αιώνα, έχει πάρει τη μορφή του 'Αρη. Δεξιά :ο Tyr θυσιάζει το χέρι του στο στόμα του Fenrir (εικονογράφηση του  John Bauer). Στη βόρεια μυθολογία, ο Fenrir ήταν ένας γιγαντιαίος λύκος που εξουσίαζε τον κόσμο των νεκρών.

  
   

 

Rannvá, 1975. Η πρώτη ταινία στη γλώσσα των Φερόων Νήσων με ντόπιους ηθοπιούς από τον ισπανό σκηνοθέτη Miguel Hidalgo που βρήκε στα νησιά αυτά μία δεύτερη πατρίδα.

 

 

 


"Mykines". Μία όψη από το δυτικότερο από τα 18 Νησιά Φερόες  (Kovboyfilm).

 

Φωτ. Shaul Schwarz (ισραηλινός φωτογράφος του Time Magazine).

 

ΥΓ. Τα Νησιά Φερόες δεν πρέπει να συγχέονται με το νησί Fårö, το μικρό νησί της Βαλτικής όπου έζησε και πέθανε ο σουηδός σκηνοθέτης Ingmar Bergman.