Η κατάκτηση της Αρκτικής μέσω πυρηνικών πανίσχυρων παγοθραυστικών αποτέλεσε μία από τις τελευταίες επιστημονικές και τεχνολογικές εποποιίες της Σοβιετικής 'Ενωσης, που όχι μόνο συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αλλά αποκτάει ολοένα και μεγαλύτερο στρατηγικό ενδιαφέρον λόγω των γεοπολιτικών ανακατατάξεων και της διαφαινόμενης τεράστιας εμπορικής σημασίας των νέων δρόμων που ανοίγονται στη ναυσιπλοία, όπως και στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Αρκτικής.

Οι κλιματολογικές αλλαγές, με το λιώσιμο των πάγων, ευνόησαν κατά πολύ τα ρωσικά -πλέον- σχέδια για την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων της Αρκτικής σε φυσικό– αέριο, πετρέλαιο και μη σιδηρούχα μέταλλα που, σύμφωνα με τη γνώμη ρώσων ειδικών, θα γίνει εφικτή μόνο με τη συγκρότηση ενός –σημαντικού στόλου μεγάλων παγοθραυστικών. Στην κατεύθυνση αυτή, ναυπηγούνται όλο και πιο γιγαντιαία παγοθραυστικά. Το "50 Let Pobedy" (50 χρόνια Νίκης) που είναι σήμερα το μεγαλύτερο στον κόσμο, διαθέτοντας μέχρι και πισίνα, πρόκειται να ξεπεραστεί από το νέο παγοθραυστικό της κρατικής εταιρείας Ρωσατόμ που προβλέπεται να είναι έτοιμο το 2015 και το οποίο θα μπορεί να συνοδεύει πλοία σε θάλασσες με πάγους πάχους μέχρι και 4 μέτρα (αντί για τα 3 μέτρα που είναι σήμερα το όριο του "50 Let Pobedy").

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το ρωσικό πόρταλ Полярная Почта (Πολικό Ταχυδρομείο).

 

 

Ένα ντοκιμαντέρ για την αποστολή του παγοθραυστικού Arktika στο Βόρειο Πόλο από τα Κινηματογραφικά Στούντιο "Центрнаучфильм".

 Το ταξίδι του Arktika με αφετηρία το λίμανι του Mourmansk.

 

Το Arktika ναυπηγήθηκε στο (τότε) Leningrad το 1975.

 

 

 

Το πλήρωμα ετοιμάζεται να γιορτάσει με τη δέουσα επισημότητα την επιτυχία της αποστολής.

 


Ρωσικά καθημερινά επίκαιρα της Net-Film (1977).

 

 

 

 

 

Το Arktika ανοίγει δρόμο σε εμπορικά πλοία στην περιοχή της Αρκτικής.

 


Επικαίρα της Net-Film του 1983 σχετικά με την αποστολή του πυρηνικού παγοθραυστικού Leonid Brezhnev. Βλέπουμε στο 1.55 τα μέλη του πληρώματος με μαύρα κολάν και λευκά σορτς να παίζουν ποδόσφαιρο επί πάγου.

 

 

 

 

 

 

 

Ο ναύαρχος Robert Edwin Peary σε μία από τις 8 αποπειρές του να φτάσει το Βόρειο Πόλο. Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Αμερικής τον ανακήρυξε το 1909 επίσημο νικητή του Βόρειου Πόλου, επικυρώνοντας έτσι την τελευταία του αποστολή (6 απριλίου 1909). Ωστόσο, σύγχρονες μελέτες απέδειξαν πως στην πραγματικότητα, ούτε αυτός, αλλά ούτε κι ο αντιπαλός του Frederick Cook πέτυχαν ακριβώς το στόχο τους. Πρώτη, αλλά με snowmobile, και πολύ αργότερα, το 1968, καταγράφεται η απόπειρα του Ralph Plaisted, ακολουθούμενος το 1969 από τον Wally Herbert με έλκηθρο που το τραβούσαν σκύλοι.