Η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα απεικονίζεται στα περίφημα ψηφιδωτά της Βασιλικής του Αγίου Βιταλίου στη Ραβέννα που εντάσσονται στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η Βασιλική αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της βυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής. Είναι η μόνη που διατηρήθηκε από την εποχή του Ιουστινιανού, σχεδόν αναλλοίωτη.

 

Κόρη ενός αρκουδιάρη του Ιπποδρόμου, χορεύτρια και εταίρα σύμφωνα με τον βυζαντινό ιστορικό Προκόπιο, η Θεοδώρα παντρεύτηκε τον Ιουστινιανό καταλαμβάνοντας ταυτόχρονα μαζί του το αυτοκρατορικό αξίωμα. Περισσότερο από τις μάλλον κακεντρεχείς διαδόσεις του Προκόπιου, η Ιστορία θα σταθεί στις νομοθετικές της ενέργειες σε όφελος των γυναικών, τη δραστήρια επέμβασή της σε όλους τους τομείς της ιουστινιακής πολιτικής και την αποφασιστικότητά της στη Στάση τoυ Νίκα που έσωσε το θρόνο.

 

 

Μία "ιστορική" διασκευή με βυζαντινή υπόθεση του τραγουδιού Norwegian Wood των Beatles από τους History for Music Lovers, μία ομάδα καθηγητών Ιστορίας που φτιάχνουν μεσαιωνικά χιτ βασισμένα πάνω σε γνωστές μελωδίες (από το site Medievalists.net).