Ένα από τα μεγαλύτερα ατού της τηλεοπτικής σειράς Hannibal είναι το φαγητό που o ομώνυμος κανίβαλος ετοιμάζει με τελετουργικό τρόπο. Κάθε βδομάδα, όταν προβάλλεται η σειρά,  στήνεσαι μπροστά στην οθόνη σαν υπνωτισμένος, για να δεις τα ευφάνταστα πιάτα που πρόκειται να σερβίρει στους καλεσμένους του. Μερικές φορές είναι πιο τρομακτικά από τα εγκλήματα που βλέπεις να διαδραματίζονται κατά την διάρκεια της πλοκής. Και είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να μοιάζουν περισσότερο με εικαστικές συνθέσεις.

 

Ο χαρακτήρας του Χάνιμπαλ είναι δημιούργημα του συγγραφέα Thomas Harris και έχει μείνει στην ιστορία όταν τον ενσάρκωνε ο Άντονι Χόπκινς στην «Σιωπή των Αμνών». Στην πιο ανατριχιαστική σκηνή της ταινίας περιέγραφε πώς έφαγε και απόλαυσε ανθρώπινο συκώτι με φάβα και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Ήταν μια σκηνή που σου πάγωνε το αίμα όταν την έβλεπες αλλά που έκανε τον Χάνιμπαλ τον πιο δημοφιλή αντί-ήρωα των τελευταίων δεκαετιών. Στην τηλεοπτική εκδοχή τoυ - που προβάλλεται από το Fox - τον υποδύεται ψυχρά και εγκεφαλικά ο Δανός Mads Mikkelsen.

 

Αν θα έτρωγα άνθρωπο; Μετά από μερικές σεζόν μαγειρεύοντας για τον Χάνιμπαλ, άρχισα να αναρωτιέμαι για την ηθική του να τρως κάθε είδους σάρκας. Ίσως γίνω χορτοφάγος.

 

Η σειρά έχει αποκτήσει φανατικό κοινό παρά την υπερβολικά στυλιζαρισμένη βία που παρουσιάζει.  Κάθε επεισόδιο παίρνει τον τίτλο του από ένα είδος εθνικής κουζίνας. Η πρώτη σεζόν ήταν εμπνευσμένη από γαλλική κουζίνα, η δεύτερη από γιαπωνέζικη και η τρίτη που γυρίζεται αυτή την στιγμή, έχει ιταλικό άρωμα. Για τα καταπληκτικά πιάτα που βλέπουμε επί της οθόνης υπεύθυνη είναι η Janice Poon, στυλίστρια φαγητού που μένει στο Τορόντο του Καναδά και δέχτηκε να μας μιλήσει, κλέβοντας λίγο χρόνο από τα γυρίσματα.  

 

 

 

Τι δουλειά ακριβώς κάνει ένας food stylist;

Όποτε βλέπεις φαγητό σε μια διαφήμιση ή σε μια ταινία, έχει ετοιμαστεί για την κάμερα από έναν food stylist που η δουλειά του είναι να κάνει το φαγητό τόσο ελκυστικό που να μπορείς σχεδόν να το μυρίσεις και να το φας (ή να το ακούσεις να ουρλιάζει αν είναι για το Hannibal).

 

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό το αντικείμενο;

Ανακάλυψα το food styling όταν έκανα καλλιτεχνική διεύθυνση σε ένα πρακτορείο διαφημίσεων και αργότερα σε ένα περιοδικό για φαγητό. Φαινόταν ιδανικό για μένα επειδή έπαιζα με το φαγητό μου από τότε που ήμουν παιδί.

 

 

 

Πόσο δύσκολο είναι;

Είναι αρκετά εύκολο αν έχεις την ικανότητα να λύνεις προβλήματα και πάθος με το να δημιουργείς συνθέσεις αλλά και μια καλή γνώση της μαγειρικής.  

 

Χρησιμοποιείς αληθινό φαγητό;

Όταν πρόκειται για μια ταινία, χρησιμοποιώ πάντοτε αληθινό φαγητό επειδή το τρώνε οι ηθοποιοί – αν και πολύ συχνά δεν είναι αυτό που γράφει το σενάριο. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ηθοποιοί έχουν αλλεργίες και άλλες διαιτητικές απαιτήσεις έτσι πρέπει να παραποιώ τα πράγματα λίγο. Για φωτογραφίσεις, πολλές φορές χρησιμοποιώ ψεύτικο φαγητό που δεν τρώγεται για να δημιουργήσω μια εικόνα (όπως ο ατμός ή ο πάγος). Έτσι και αλλιώς δεν χρειάζεται να το φάει κανείς.

 

 

 

Πώς σε πλησίασαν για να δουλέψεις στο Hannibal;

Δούλευα πάνω στο νέο μου βιβλίο όταν μου τηλεφώνησαν ξαφνικά από την εταιρεία παραγωγής όταν ξεκινούσε η σειρά. Είχαν μάθει πώς ήμουν το μοναδικό άτομο στην πόλη που μπορούσα να κάνω την συγκεκριμένη δουλειά – αν και είχε περάσει μια δεκαετία από τότε που είχα να ασχοληθώ με το food stying (πριν από αυτό ήμουν food stylist στην σειρά μυστηρίου Nero Wolf). Χρειαζόμουν ένα διάλειμμα από το γράψιμο και δέχτηκα. Τρία χρόνια μετά, ο Χάνιμπαλ είναι ακόμη πολύ πεινασμένος και ο κόσμος γλύτωσε από ένα κακό βιβλίο.

 

Πόσο ενδιαφέρον είναι να δουλεύεις σε μια σειρά σαν και αυτή;

Τα σενάρια είναι συναρπαστικά και το επίπεδο δημιουργικότητας είναι τόσο υψηλό που είναι πολύ ενδιαφέρον όταν αντιμετωπίζεις συνέχεια προκλήσεις για να σκεφτείς νέες ιδέες για το φαγητό.

 

Τι άποψη έχεις για τον Χάνιμπαλ σαν χαρακτήρα; Και τις διατροφικές του συνήθειες;

Ο Χάνιμπαλ είναι ένας γοητευτικός διάβολος. Είναι μια μεταφορά για όλες τις σκληρές αποφάσεις που παίρνουμε στην ζωή. Ο χαρακτήρας του ακροβατεί σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ του ελκυστικού και του μοιραίου. Το φαγητό του είναι έτσι επίσης: μοιάζει σοφιστικέ, πεντανόστιμο και θρεπτικό αλλά είναι σάπιο και γεμάτο από κακό.

 

 

 

Ήσουν φαν των βιβλίων του Thomas Harris;

Δεν είχα δει τις παλιές ταινίες και διάβασα ένα από τα βιβλία μόλις πέρσι το καλοκαίρι. Δεν μου αρέσουν τα θρίλερ γενικά.

 

Πώς είναι να δουλεύεις με τον Mads Mikkelsen; Του αρέσει να μαγειρεύει;

Ο Mikkelsen είναι υπέροχος. Ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει να μαγειρεύει αλλά είναι πολύ επιδέξιος στις τεχνικές της κουζίνας.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σου από την σειρά; Μπορείς να μας δώσεις την συνταγή;

Το αγαπημένο μου πιάτο είναι πάντοτε αυτό που ετοιμάζω. Αυτή τη στιγμή (δεν νομίζω ότι κάνω σπόιλερ εδώ) δουλεύω πάρα πολύ με πιάτα που έχουν σαλιγκάρια. Έχω δημιουργήσει ένα νοστιμότατο πιάτο που αποκαλώ “B’s Bellybuttons” (οι ομφαλοί του B). Τηγανίζεις μανιτάρια και τα γεμίζεις με ένα βουτυρωμένο σαλιγκάρι σε κάθε κάλυμμα και μετά τα σερβίρεις με μια σως από κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά με εστραγκόν και αψέντι. Ολόκληρη η συνταγή θα υπάρχει στο βιβλίο μαγειρικής του Χάνιμπαλ.

 

 

 

Πόσο καιρό σου παίρνει να ετοιμάσεις ένα πιάτο; Και από που εμπνέεσαι;

Συνήθως μου παίρνει μιάμιση μέρα για να προετοιμάσω το φαγητό κάθε σκηνής. Πριν από αυτό μπορεί να περάσω καμιά ώρα συζητώντας με τον Bryan Fuller, τον καταπληκτικό σεναριογράφο της σειράς και τον Jose Andres που είναι ο σύμβουλος σε θέματα μαγειρικής. Μετά κάνω μερικά σκίτσα για να βρω την τελική εικόνα του πιάτου και τα συνοδευτικά που θα χρειαστούν.

 

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο πιάτο που έπρεπε να φτιάξεις;

 Νομίζω η πηχτή ήταν το πιο περίπλοκο. Έπρεπε να χρησιμοποιήσω φρέσκες αντσούγιες (ήταν εκτός εποχής) και να τις ενσωματώσω σε ένα ζελέ γεμάτο από τεμαχισμένο κρέας και λαχανικά.

 

 

 

Έχεις κάποια αστεία ιστορία να μας διηγηθείς από τα γυρίσματα;

Πάλι αφορά την πηχτή που δεν ήταν και το πιο νόστιμο πιάτο που έχω φτιάξει ποτέ – είναι σαν ένα κεφάλι τυρί με κοτόπουλο και στην συγκεκριμένη περίπτωση με ψάρι. Ήταν για μια σκηνή μεγάλης διάρκειας και η μυρωδιά της αντσούγιας είχε τρελάνει τους ηθοποιούς. Μετά από καμιά δωδεκαριά λήψεις που έπρεπε να την δοκιμάζουν συνέχεια, κοίταξα στο μόνιτορ και είδα τονMads (Mikkelsen) και τον Laurence (Fishburne) να φτύνουν το φαγητό ταυτόχρονα. Το συνεργείο είχε μείνει έκπληκτο. Στην αρχή είχα τρομοκρατηθεί αλλά μετά άρχισαν να ξεκαρδίζονται στα γέλια και συνειδητοποίησα ότι έκαναν πλάκα.

 

Σκέφτεσαι ποτέ ότι η σειρά είναι πολύ βίαιη;

Τα σενάρια είναι πολύ βίαια αλλά όταν βλέπω το τελευταίο κατ, δεν φαίνονται και πολλά πράγματα. Ο φωτισμός είναι πολύ σκοτεινός και σκιώδης και ο τόνος είναι πολύ  υπαινικτικός. Νομίζω ότι έχει πιο πολύ να κάνει με την φαντασία σου που σε σοκάρει περισσότερο από οποιαδήποτε δράση βλέπεις στην οθόνη.

 

 

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό και γιατί;

Αγαπάω τα πάντα. Το φαγητό σου λέει ότι θέλεις να μάθεις για τον πολιτισμό, την ιστορία, την οικογένεια, τα ήθη και έθιμα, τις σχέσεις. Επίσης έχει απίθανη γεύση. Είναι κέρδος σε όλα. Είμαι τυχερή που μένω σε μια πόλη που έχει διεθνής κουζίνα έτσι κάθε είδος φαγητού απέχει μόνο 30 λεπτά με το αμάξι

 

Σου αρέσει να τρως φαγητά που είναι ταμπού όπως μάτια, μήτρες ή όρχεις;

Δεν έχω φάει ποτέ μάτια αλλά η μήτρα και οι όρχεις είναι νοστιμότατα αν έχουν μαγειρευτεί καλά. Η μήτρα από κοτόπουλο είναι καταπληκτική ψιλοκομμένη σε σούπα και οι όρχεις του αρνιού είναι υπέροχοι τσιγαρισμένοι (όταν έχεις αμφιβολίες τσιγάρισε –  όλα είναι πεντανόστιμα όταν τα φτιάχνεις με αυτόν τον τρόπο).

 

 

 

Θα έτρωγες ποτέ ανθρώπινο κρέας;

Αν θα έτρωγα άνθρωπο; Μετά από μερικές σεζόν μαγειρεύοντας για τον Χάνιμπαλ, άρχισα να αναρωτιέμαι για την ηθική του να τρως κάθε είδους σάρκας. Ίσως γίνω χορτοφάγος.

 

Τι θα δούμε την επόμενη σεζόν;

Καραμελωμένα πόδια, finger food και πολλά σαλιγκάρια. Μπορεί να κυνηγάνε τον Χάνιμπαλ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει να τρώει όπως του αρέσει.

 

 

http://janicepoonart.blogspot.gr/