ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ

 

Σειρές δεν παρακολουθώ, όχι επειδή δεν θέλω, αλλά λόγω των πολλών ταινιών που αναγκαστικά πρέπει να δώ και να γράψω γι' αυτές, κάθε εβδομάδα. Οι πειρασμοί πληθαίνουν, όπως και τα εγκωμιαστικά σχόλια των φανατικών- αυτών που ενίοτε ψάχνουμε με το ντουφέκι στις αίθουσες και έχουν αλλαξοπιστήσει. Ουσιαστικά, οι πάλαι ποτέ αποκλειστικοί σινεφίλ παραδόθηκαν σε ένα σινεμά της τηλεόρασης, που εκτιμούν περισσότερο από ταινίες καλλιτεχνικών προδιαγραφών, αλλά αμφιβόλου ποιότητας.


Πρόσφατα, είδα μαζεμένο τον πρώτο κύκλο του True Detective, που είχε προβάλλει η Nova και κυκλοφόρησε σε DVD/Blue Ray. Κόλλησα με την ατμόσφαιρα, τις ερμηνείες, την διαδοχή των αυτοτελών επεισοδίων με ενιαίο ύφος αρρωστημένα συναρπαστικό.

 

Χθες τελείωσα ένα γαλλικό σίριαλ 8 επεισοδίων, που δικαίως προκάλεσε αίσθηση και ένα πιστό, στοχευμένο κοινό, στις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία όπου προβλήθηκε εκτός Γαλλίας- πράγμα σπάνιο για υποτιτλισμένη σειρά. Το Αυτοί Που Επιστρέφουν (Les Revenants) είναι παραγωγής Canal Plus, και βαδίζει υπόγεια και απειλητικά στα μονοπάτια του μυστηρίου, του οικογενειακού δράματος, του θρίλερ και της φαντασίας, χωρίς αίμα, εφέ, προφανή τρόμο και μπαμπουλιάρικες μουσικές.

 

 

 

 

 

Η distingue μεταφυσική του βάση, όπως τη δημιούργησε ο Φρανσίς Γκομπέρ και την ενίσχυσαν ηχητικά οι άγγελοι του post rock, Mogwai, αφορά σε εμφανίσεις νεκρών κάτω από διαφορετικές περιστάσεις, χρόνια ή δεκαετίες μετά τον τραγικό θάνατό τους, σοκάροντας τους ανθρώπους που άφησαν πίσω, καθώς κανείς δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πως ο νεκρός ήρθε σα να μη συμβαίνεί τίποτε, διψάει, πεινάει, δεν έχει παραμορφωθεί, δεν φέρει τραύματα ή αμυχές, και δεν μοιάζει με ζόμπι. Κάτι σαν το Twin Peaks συντονισμένο με το χαμηλόφωνο Γλυκό Πεπρωμένο του Εγκογιάν: μια υπερπαράξενη ιστορία σε ένα χωριό, κάπου στις Ελβετικές Άλπεις, που αναστατώνεται αμετάκλητα, αλλά ψύχραιμα.

 

 

 

 


Η εντυπωσιακή, χωρίς να είναι φτηνά θεαματική, εισαγωγή, δεν με προδιέθετε για το ακόμη αλλούτερο φινάλε, όπου αποκαλύπτεται πως καμία από τις φουλ σωματικές νεκραναστάσεις δεν είναι τυχαία, και πως υπάρχει ένα μεγαλύτερο, οργανωμένο σχέδιο, Ποιών και γιατί, φυσικά δεν θα πω.

 

 


Κάθε Τρίτη βράδυ θα προβάλλεται από την τηλεόραση του Alpha. Σκιάχτηκα σταδιακά- η ιδεωδέστερη φρίκη που μπορεί να πάθει ένας θεατής. Αυτή που εμπεριέχει χαρακτήρες, και την ψύχρα του λυκόφωτος, χωρίς την '50ς υστερία για το τέλος του κόσμου.

 


Περιμένω τον δεύτερο κύκλο, που θα γυριστεί σύντομα, όπως και του True Detective άλλωστε, με άλλους πρωταγωνιστές, τον Κόλιν Φάρελ και τον Βινς Βον.