Το Game of Thrones έχει αποδείξει ότι οι σειρές που παρουσιάζουν μια άλλη εποχή δεν είναι ποτέ ντεμοντέ, αν υπακούν στους σύγχρονους όρους. Η ακριβή παραγωγή και οι τολμηρές σκηνές σε συνδυασμό με τις ίντριγκες των χαρακτήρων δημιουργούν ένα αποτέλεσμα που κερδίζει ένα πολύ μεγάλο μέρος του κοινού. Το Netflix, έτοιμο να ρισκάρει για να μην εξαφανιστεί όπως εμφανίστηκε, θα λανσάρει την πρώτη του υπερπαραγωγή με θέμα τη ζωή του Μάρκο Πόλο στην αυλή της Κίνας του 13ου αιώνα.

 

Ας δούμε πρώτα τι λέει η ιστορία. Όπως βλέπουμε στο Wikipedia, «γενικά είναι αποδεκτό ότι ο Μάρκο Πόλο γεννήθηκε στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας, με τους περισσότερους βιογράφους να αναφέρουν την ίδια τη Βενετία ως πατρίδα του Μάρκο Πόλο. Ο πατέρας του, Νίκολο, ήταν πλούσιος έμπορος και με μεγάλο κύρος. Το 1271, ο Μάρκο Πόλο (σε ηλικία 17 ετών), ο πατέρας του και ο θείος του ξεκίνησαν για την Ασία σε μία σειρά περιπετειών που αργότερα καταγράφηκαν στο βιβλίο του Μάρκο.

 

To Netflix ξόδεψε ενενήντα εκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή που συνολικά διαρκεί δέκα ώρες, αποτελώντας την πιο ακριβή παραγωγή του μέχρι σήμερα.

 

Καμία αυθεντική έκδοση του βιβλίου του Μάρκο Πόλο δεν σώζεται και τα πρώτα χειρόγραφα διαφέρουν σημαντικά. Οι δημοσιευμένες εκδοχές του βιβλίου είτε βασίζονται σε απλά σενάρια, είτε συνδυάζουν διάφορες εκδοχές μαζί ή προσθέτουν επεξηγηματικές σημειώσεις. Υπήρχαν περίπου 150 παραλλαγές σε διάφορες γλώσσες και με δεδομένο το γεγονός ότι δεν είχε ακόμα ανακαλυφθεί η τυπογραφία, θα έγιναν πολλά λάθη κατά τη διάρκεια της αντιγραφής και της μετάφρασης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τις πολλές διαφορές που παρουσιάζουν τα χειρόγραφα.

 

Σύμφωνα με το βιβλίο, όταν ο Μάρκο Πόλο ήταν 21 χρονών, τρία χρόνια και έξι μήνες αφότου έφυγε από τη Βενετία μαζί με τον πατέρα και τον θείο του, έφτασε στα θερινά ανάκτορα του Κουμπλάι Χαν, εγγονού του Τζέγκις Χαν και αυτοκράτορα και ιδρυτή της δυναστείας Γιουάν. Η ακριβής ημερομηνία της άφιξής τους είναι άγνωστη, αλλά μελετητές εκτιμούν ότι είναι περίπου το 1275. Φτάνοντας στην αυλή των Γιουάν, οι Πόλο παρουσίασαν το Άγιο Μύρο από την Ιερουσαλήμ και τις παπικές επιστολές.

 

Ο Μάρκο Πόλο μιλούσε τέσσερις γλώσσες και η οικογένεια είχε συσσωρεύσει μεγάλη γνώση και εμπειρία που ήταν χρήσιμη στον Κουμπλάι Χαν. Ο αυτοκράτορας συμπάθησε ιδιαίτερα τον Μάρκο Πόλο και για την γρήγορη αντίληψή του και την τόλμη του. Τον διόρισε αυτοκρατορικό σύμβουλο και του ανέθεσε διάφορες αποστολές. Ο Μάρκο Πόλο έγραψε για πολλές αυτοκρατορικές επισκέψεις στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της Κίνας καθώς και στη σημερινή Μιανμάρ. Τέλος, ο Κουμπλάι Χαν πάντρεψε τον Μάρκο Πόλο με την κόρη του, η οποία όμως αργότερα πέθανε.

 

ο Κουμπλάι Χαν
ο Κουμπλάι Χαν

 

Πήγε στ' αλήθεια ο Μάρκο Πόλο στην Κίνα; Η Frances Wood τάραξε τα νερά με ένα βιβλίο του 1995 στο οποίο γράφει ότι δεν πιστεύει ότι ο Μάρκο Πόλο έφτασε ποτέ στην Κίνα αλλά μόνο μέχρι την Περσία, και οι περιγραφές της Κίνας είναι μαρτυρίες Περσών. Οι ειδικοί της εποχής όμως έχουν απορρίψει σε μεγάλο μέρος το βιβλίο της λόγω ανεπάρκειας σε επιστημονικά εργαλεία. Οι σκεπτικιστές του ταξιδιού του Μάρκο Πόλο δεν είναι νέο φαινόμενο, αλλά τα ερωτήματα και οι ανακολουθίες που έχουν εντοπιστεί έχουν απαντηθεί.

 

Βέβαια η ιστορική αλήθεια λίγη σημασία έχει για μια τηλεοπτική σειρά. Η άφιξη ενός τολμηρού άντρα στην αυτοκρατορική αυλή της Κίνας του 13ου αιώνα είναι συναρπαστικό θέμα, ειδικά αν συμπληρώνεται από όμορφες παλλακίδες, μάχες με ξίφη, όπιο και χαρντ ροκ/ηλεκτρονικό soundtrack.

 

To Netflix ξόδεψε ενενήντα εκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή που συνολικά διαρκεί δέκα ώρες, αποτελώντας την πιο ακριβή παραγωγή του Netflix μέχρι σήμερα. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων χρειάστηκε για τα γυρίσματα σε τρεις χώρες (Ιταλία, Καζακστάν και Μαλαισία) και για 51 πολυτελή σετ που κατασκευάστηκαν από μια ομάδα 400 ατόμων. «Το κοινό της τηλεόρασης σήμερα είναι πολύ πιο απαιτητικό, τόσο σχετικά με τους χαρακτήρες, όσο και με τους κόσμους στους οποίους ζουν οι χαρακτήρες», δήλωσε ο παραγωγός της σειράς, Harvey Weinstein. «Είμαστε περήφανοι που ανακοινώνουμε την έναρξη μιας σειράς που ανταγωνίζεται μια από τις πιο πετυχημένες ταινίες που έχουμε κάνει ποτέ. Ο Μάρκο Πόλο είναι μια φιγούρα που όλοι έχουν ακουστά, αλλά λίγοι ξέρουν στην πραγματικότητα, και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα τον παρουσιάσουμε στον κόσμο. Και γυρίζουμε σε όλη τη γη. Από το Καζακστάν, που είναι το φόντο για τις μάχες του Χαν, μέχρι τις προσωπικές στιγμές του Μάρκο στα κανάλια και τα δρομάκια στην πατρίδα του, στη Βενετία, θα είναι ένα θέαμα με όλη τη σημασία της λέξης».

 

Η πρεμιέρα της σειράς είναι στις 12 Δεκεμβρίου. Δείτε το τρέιλερ παρακάτω: