Μια ολοκαίνουργια «φωλιά» της ιταλικής κουζίνας στα Μελίσσια

Μια ολοκαίνουργια «φωλιά» της ιταλικής κουζίνας στα Μελίσσια Facebook Twitter
0


Του κουτιού είναι το καινούργιο εστιατόριο Ιl Covo, μια πραγματική «φωλιά» της ιταλικής κουζίνας στα Μελίσσια. Σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα, χαλαρά και το φαγητό εκφράζει απόλυτα τις ιταλικές προθέσεις του εστιατορίου. Τι ψάχνουμε σε ένα φθινοπωρινό δείπνο; Αυτό το «κάτι νόστιμο » που αναζητούμε και στη ζωή. Και από νοστιμιά, τα πιάτα του Ιl Covo έχουν μπόλικη. Μου άρεσε ο λιτός χώρος που αποπνέει φινέτσα, με τα μοντέρνα φωτιστικά, την μπάρα με τον ξυλόφουρνο σε μια γωνιά και το ωραίο παιχνίδισμα στη μία πλευρά του τοίχου που καλύπτει ισπανικό χαρτόνι. Η διακόσμηση του εξωτερικού χώρου με τα σιδερένια καναπεδάκια με τις καμπύλες και τις μαξιλάρες, τα κομψά τραπέζια, τις λυγαριές, τις λεβάντες και τις δάφνες συνθέτει μια οικεία αγκαλιά. Φιλική και ανυπόκριτη ατμόσφαιρα, που κάνει ευχάριστη την έξοδό σου.

Μια ολοκαίνουργια «φωλιά» της ιταλικής κουζίνας στα Μελίσσια Facebook Twitter
O λιτός χώρος του Il Covo αποπνέει φινέτσα... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο διά ταύτα, τώρα, που είναι το φαγητό. Ξεφυλλίζοντας το μενού, οι προτάσεις των πιάτων εκφράζουν την αγαπημένη ιταλική κουζίνα. Κλασική αρχή με σαλάτα μοτσαρέλα μπουράτα και ντοματίνια, περιχυμένη διακριτικά με λάδι από πέστο βασιλικού (€13). Φρέσκια, ευωδιαστή γεύση, που απολαμβάνεις σε κάθε μπουκιά. Ωραιότατη και η σαλάτα Μelone (€12) με τραγανή, πιπεράτη ρόκα, προσούτο, μοτσαρέλα, φέτες δροσερού πεπονιού και κολοκυθόσπορο με ντρέσινγκ μελιού και μουστάρδας – ένα καλοκαιρινό πρελούδιο. Εξαιρετική η ιδέα του ορεκτικού με τα επτά είδη μανιταριών του δάσους σοταρισμένα, που δένουν με τραγανή πανσέτα, μια πινελιά τσίλι και ένα βιολογικό τηγανητό αυγό μάτι να φιγουράρει στην κορυφή (€9) – είναι η άλλη άποψη του συνηθισμένου αυγού με πατάτες. Ένα πιάτο που ξεχειλίζει από νοστιμιά και θα σε ικανοποιήσει απόλυτα. Βουτάς χωρίς ενοχές το χειροποίητο ψωμί στη σαλτσούλα και στον χρυσό κρόκο και το ευχαριστιέσαι. Τη γευστική έκπληξη επεφύλαξε το πιάτο ημέρας, ένα καλοφτιαγμένο κουσκούς σε ζωμό κοτόπουλου με τσορίθο και βελούδινης υφής ψητό καλαμαράκι – κομψό και εκφραστικό. Φυσικά και θα δοκιμάσεις πίτσα. Σίγουρα θα βρεις τη γεύση σου μέσα από τις δέκα διαφορετικές που έχει ο κατάλογος. Πήραμε γεύση από μια υπέροχη πίτσα με γκοργκοντζόλα, προσούτο Σαν Ντανιέλε και φρέσκα μελωμένα σύκα που είναι στα καλύτερά τους – ένα ποίημα. Η ζύμη ακολουθεί το ναπολιτάνικο στυλ: νόστιμη, τραγανή, με τα υλικά σε τέτοια ισορροπία, που έκανε την κάθε μπουκιά αξέχαστη. Σε ιταλικό εστιατόριο δεν γίνεται να μη δοκιμάσεις και ένα ζυμαρικό. Ε, λοιπόν, τα φρέσκα agnolotti, γεμιστά με κρέμα πολέντα σε σάλτσα ραγού μανιταριών (€12), εκφράζανε μια γήινη πληθωρικότητα. Το ριζότο, φτιαγμένο σωστά από τον σεφ Παναγιώτη Δεμίρη, όμορφα χυλωμένο, ενισχυμένο με εστραγκόν και γαρίδες (€13), καταφέρνει να παρουσιάσει μια ιδιαιτερότητα. Κορυφαία η στιγμή που έρχονται τα μάγουλα από μοσχαράκι γάλακτος μαριναρισμένα και σιγομαγειρεμένα σε κρασί που συνοδεύει βελούδινος πουρές από πατάτες Κύπρου – προκλητικά γευστικό. Κρατήστε χώρο για dolci. Τιραμισού αέρινο (€6) και μιλεφόλιε (μιλφέιγ) με κρέμα αμυγδάλου και καραμελωμένα αχλάδια (€6) με τραγανό φύλλο άψογο. Το Covo σε κατακτά με την ποιότητά του, τη νοστιμιά και τη φιλοξενία του. Και η κάρτα κρασιών είναι καλοστημένη, με προτάσεις από ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα. Αξίζει να μπει στην ατζέντα σου.

Μια ολοκαίνουργια «φωλιά» της ιταλικής κουζίνας στα Μελίσσια Facebook Twitter
Σαλάτα Melone. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μια ολοκαίνουργια «φωλιά» της ιταλικής κουζίνας στα Μελίσσια Facebook Twitter
Πίτσα με γκοργκοντζόλα, προσούτο Σαν Ντανιέλε και φρέσκα μελωμένα σύκα που είναι στα καλύτερά τους... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μια ολοκαίνουργια «φωλιά» της ιταλικής κουζίνας στα Μελίσσια Facebook Twitter
Κρατήστε χώρο για dolci. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ιl Covo, Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, 210 6095300.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αναστασία έχει βαλθεί να κάνει viral τα αλβανικά γλυκά στους Έλληνες

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM