Πού θα φας στο νησί;

Πού θα φας στο νησί; Facebook Twitter
0
Πού θα φας στο νησί; Facebook Twitter
M-eating

Θαλασσάκι, Τήνος
22830 31366
Είναι πάνω στο κύμα και δικαιολογεί απόλυτα το όνομά του, Tο Θαλασσάκι, στην Τήνο, στην περιοχή Υστέρνια. Η φήμη για τη νοστιμιά της κουζίνας του έχει ξεπεράσει τα όρια του νησιού. Η Αντωνία Ζάρπα μαγειρεύει με την καρδιά της αξιοποιώντας τα λαχανικά από το μποστάνι της και τα ντόπια προϊόντα. Άπαιχτες μελιτζάνες, ψημένες στη σχάρα, με πικάντικη γεύση, χταπόδι στο φούρνο με πετιμέζι και μύδια με ντομάτα που απογειώνει γευστικά η μαστίχα. Πιάτα που μοσχοβολούν κυκλαδίτικο καλοκαίρι.

Καφεπαντοπωλείο, Φολέγανδρος
22860 41436
Η Φολέγανδρος είναι μαγικό νησί και οι τοπικές συνταγές εκφράζουν τη λιτότητα του τόπου. Στο Καφεπαντοπωλείο στην Άνω Μεριά θα πάρεις καλή γεύση από τα χειροποίητα ζυμαρικά ματσάτα που φτιάχνει η κυρία Ειρήνη και τα συνοδεύει με κρέας κοκκινιστό. Φαγητό μαμαδίστικο. Δοκίμασε και το ντόπιο φρέσκο τυρί, σουρωτό από αιγοπρόβειο γάλα.

Μασασούρα, Ρόδος
Μαριτσά, Ρόδος, 22410 48109
Στο Νησί των Ιπποτών υπάρχουν μέρη που υμνούν την ντόπια γαστρονομία σε πείσμα της τουριστικής λαίλαπας. Στο χωριό Μαριτσά το εστιατόριο «Μασασούρα» εδώ και δύο δεκαετίες έχει βρει τη θέση του σε ένα παραδοσιακό αρχοντικό του 1932. Στη γοητευτική αυλή του θα γευτείς υπέροχα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο και πλιγούρι, χειροποίητες παραδοσιακές πίτες και σταβλίσια μπριζόλα που ψήνεται μαστόρικα στη σχάρα.

Θέα, Πάρος
Πούντα, Πάρος, 22840 91220
Η κουζίνα της Θέας στην Πούντα της Πάρου είναι... αντισυμβατική, αν την αντιμετωπίσεις με τα κλασικά κριτήρια ενός καλού νησιώτικου εστιατορίου, καθώς φημίζεται για τις πολίτικες νοστιμιές της. Ο ιδιοκτήτης της Νίκος Κουρουμλής μετέφερε την πολίτικη κληρονομιά του και μαζί την αγάπη του για τον οίνο. Η φήμη της κάβας του με ελληνικά κρασιά ποιοτικά, παλαιές χρονιές και σπάνιες ετικέτες ξεπερνάει τα σύνορα του νησιού. Θα δοκιμάσεις παστουρμαδόπιτα για δυνατούς παίχτες, καπνιστή μελιτζάνα με πλιγούρι και γιαούρτι και αρνάκι παλατιανό μαγειρεμένο με βερίκοκα. Οι λάτρεις του κρασιού έχουν τη δυνατότητα να γευτούν κρασιά που δεν θα βρουν εύκολα αλλού.

Ελληνικό Καφενείο, Σύρος
22810 89248
Το Ελληνικό Καφενείο τιμά την παράδοση του αρχοντικού νησιού της Σύρου σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο πάνω στην πλατεία της Ερμούπολης. Κάτω από τις μαρμαρόκτιστες καμάρες με θέα το επιβλητικό Δημαρχείο θα πιεις τον καφέ σου και θα τσιμπολογήσεις νόστιμους μεζέδες, φτιαγμένους με τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου, πλούσιες σαλάτες και πιάτα φτιαγμένα με μεράκι. Μια καλή και νόστιμη πρόταση για όλες τις ώρες της μέρας.


Πού θα φας στο νησί; Facebook Twitter
Θαλασσάκι

Μαρουσώ, Αμοργός
Αρκεσίνη, Αμοργός, 22850 72331
Η μαμά Μαρουσώ στην ομώνυμη παραδοσιακή ταβέρνα στην Αρκεσίνη της Αμοργού ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '70 να μαγειρεύει την αμοργιανή κουζίνα. Ο παραδοσιακός χαρακτήρας συνεχίζεται απ' όλη την οικογένεια. Τα ζαρζαβατικά είναι από τον κήπο τους και θα το νιώσεις στη νοστιμιά των κολοκυθοκεφτέδων. Γλείφεις και τα δάχτυλά σου όταν δοκιμάζεις το λεμονάτο κατσικάκι και το εξαιρετικό πατατάτο με γίδα.

Στέφανος, Σκύρος
Μαγαζιά, Σκύρος, 22220 91272
Τα χρυσοκόκκινα μπαρμπούνια βγαίνουν από το τηγάνι τσιτσιριστά και η φρεσκάδα τους τρυπάει τα ρουθούνια στην ταβέρνα «Στέφανος» πάνω στην παραλία Μαγαζιά της Σκύρου. Το βλέμμα ταξιδεύει στη γαλάζια θάλασσα που αστραποβολεί και τα ευωδιαστά γεμιστά που έρχονται στο τραπέζι καταφέρνουν να αποσπάσουν την προσοχή σου. Χαλαρό περιβάλλον και φιλική εξυπηρέτηση.

Σελήνη, Σαντορίνη
Πύργος Σαντορίνης, 22860 22249
Η γαστρονομία της Σαντορίνης ήταν διαφορετική πριν από 30 χρόνια. Ήταν τότε που ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης άνοιξε το εστιατόριο Σελήνη και ταυτόχρονα τον δρόμο για να γίνει το νησί του ηφαιστείου διεθνής γαστρονομικός προορισμός. Αυτήν τη σεζόν η κουζίνα μεγαλουργεί με πιάτα δημιουργικά, όπως χτένια, καβούρι ρεβιθάδα, κολοκυθάκι, πιπερόριζα, βούτυρο κακάο και µυρωδικά ή ο μπακαλιάρος του Αιγαίου που γίνεται ποσέ και παντρεύεται με σκορδάτη σαντορινιά φάβα, στρείδια, γρανίτα λάιµ, κάππαρη, κρεμμύδι πίκλα και πέρλες από κουρκούτι. Στο all day Selene meze & wine θα συνοδεύσεις το κρασί σου με εκπληκτική ποικιλία κυκλαδίτικων τυριών και αλλαντικών, ντοματοκεφτέδες σε πιτούλες με σος φάβας, ντολμαδάκια με σος αυγολέμονο. Στο Σελήνη θα φας εξαιρετικά και θα απολαύσεις τη μοναδική φιλοξενία.

M-eating, Μύκονος
22890 78550
Το M-eating στην καρδιά της Μυκόνου, σε ένα παραδοσιακό κτίριο από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, με έναν κήπο-κόσμημα, σε ταξιδεύει με τις γεύσεις του στην τοπική γαστρονομία. Ο Μυκονιάτης Παναγιώτης Μενάρδος, σεφ και ιδιοκτήτης, έχει μεγαλώσει με τα φαγητά του νησιού του που τιμά στην κουζίνα του, χαρίζοντάς τους μια μοντέρνα προσέγγιση. Εξαιρετική κρεμμυδόπιτα, φτιαγμένη με τυροβολιά, φιλέτο ψαριού με σάλτσα γαλλική μπουγιαμπέσα πάνω σε πουρέ πατάτας και αλμύρα μαζεμένη από τα βράχια της Μυκόνου, καλοφτιαγμένη παραδοσιακή μελόπιτα στο τηγάνι.

Salt, Ίος
Μυλοπότας, Ίος, 22860 92217
Το Salt πάνω στην παραλία του Μυλοπότα στην Ίο προσφέρει ένα ευχάριστο περιβάλλον που σε παρασύρει όμορφα στους δικούς τους ρυθμούς. Ο συνιδιοκτήτης Νίκος Αρχολέκας, αν και σπούδασε Οινολογία, θέλησε να εκφράσει την αγάπη του για το κρασί με τα ντόπια προϊόντα. Στην κουζίνα ο σεφ Δημήτρης Μαγκάκης μαγειρεύει με κέφι, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα φημισμένα τοπικά τυριά και ζαρζαβατικά. Στο μενού φιγουράρουν η ψητή μελιτζάνα με ντομάτα, φέτα και άφθονο δυόσμο, το μανούρι με κρούστα από φιστίκι και γλυκό βύσσινο, το κοτόπουλο μαγειρεμένο με μαστίχα Χίου, πράσο και φινόκιο, αλλά και το καλαμάρι με κουσκούς που ευωδιάζει θρούμπι και ρίγανη. Η λίστα κρασιών είναι καλοστημένη και δίνει ιδέες για να παντρέψεις όμορφα το φαγητό σου με ένα καλό κρασί.

Ερημίτης, Παξοί
26620 31957
Ένα νησί-καταπράσινη «μπουκιά» στην αγκαλιά του Ιονίου και στη δυτική πλευρά, στο χείλος των βράχων, βρίσκεται το εστιατόριο «Ερημίτης». Φημίζεται για το μοναδικό ηλιοβασίλεμα αλλά και για την εξαιρετική δημιουργική ελληνική κουζίνα του. Το καλό χέρι του σεφ Μιλτιάδη Αρμένη θα το ανακαλύψεις στη γεμιστή μελιτζάνα με φρέσκο τυρί και σάλτσα ελληνικού καφέ αλλά και στο σταρότο με μελιτζάνες και καψαλισμένη φέτα. Το γλυκό σαν μουσακάς κάνει την έκπληξη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ