Pata Negra

Pata Negra Facebook Twitter
Η βοδινή στηθοπλευρά με γλάσο από αποξηραμένα μαύρα φρούτα, χυμό εσπεριδοειδών και πάπρικα έχει ψηθεί με υπομονή και είναι λουκούμι.
0

Από τη Νίκη Μηταρέα

Pata Negra Facebook Twitter
Σιμιγδαλένιος χαλβάς αρωματισμένος με γλυκάνισο με φιστίκι Αιγίνης

Λατρεία για κρέας. Η κρεατολαγνεία των Ελλήνων δεν λέει να κορεστεί. Ένα ολοκαίνουργιο μαγαζί, το Pata Negra, ήρθε να προστεθεί στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας. Κρεατοφαγία σε μοντέρνο περιτύλιγμα. Εδώ δίνεται έμφαση στην εντοπιότητα της πρώτης ύλης. Το κρέας, ο μαύρος χοίρος –αρχαία ελληνική ράτσα– από τα Τζουμέρκα, είναι πρωταγωνιστής. Τα κρέατα και τα πουλερικά τα προμηθεύονται από μικρούς παραγωγούς. Υπάρχει άποψη.

Στην κουζίνα ο σεφ Βενέτης Κυρλής βάζει τη δημιουργική του πινελιά, φτιάχνοντας πιάτα όπως τα μάγουλα από μαύρο χοίρο μαγειρεμένα με πορτοκάλι και φινόκιο (€12) – ένα παράδειγμα από τα πιάτα ημέρας. Στον κατάλογο θα συναντήσεις και λίγες προτάσεις ζυμαρικών και ψαριών, ενώ στα ορεκτικά παίζει η γάστρα όπου μαγειρεύονται οι γίγαντες Καστοριάς (€7) και το παραδοσιακό τζουμερκιώτικο φριγαδέλι (€12). Ευχάριστη γεύση χαρίζει η αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, στην οποία η μελιτζάνα ενισχύεται με πιπεριές, ντομάτα ψιλοκομμένη και φέτα, ενώ η παρουσία του σκόρδου είναι διακριτική (€7). Δροσερή και ωραία αρτυμένη ήρθε η σαλάτα με διάφορες πρασινάδες, σύκα, λιαστή ντομάτα, κουκουνάρι και φλοίδες παρμεζάνας (€9). Τα μπριζολάκια από μαύρο χοίρο (€10) που βόσκει ελεύθερα στα Τζουμέρκα είναι μαριναρισμένα και ψημένα ιδανικά. Η βοδινή στηθοπλευρά (€12) με γλάσο από αποξηραμένα μαύρα φρούτα, χυμό εσπεριδοειδών και πάπρικα έχει ψηθεί με υπομονή και είναι λουκούμι. Συνοδεύεται με BBQ φρούτων και κανελόνια χειροποίητα αλά καρμπονάρα με γέμιση μανιτάρι, κομματάκια μπέικον μαύρου χοίρου και κρέμα. Γλυκός επίλογος με σιμιγδαλένιο χαλβά αρωματισμένο με γλυκάνισο με φιστίκι Αιγίνης, μους πράσινου μήλου και παγωτό φτιαγμένο από γάλα κατσικίσιο (€6).


☛ Pata Negra, Μιχαλακοπούλου 78 & Παπαδιαμαντοπούλου, 210 7708380

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ