Pata Negra

Pata Negra Facebook Twitter
Η βοδινή στηθοπλευρά με γλάσο από αποξηραμένα μαύρα φρούτα, χυμό εσπεριδοειδών και πάπρικα έχει ψηθεί με υπομονή και είναι λουκούμι.
0

Από τη Νίκη Μηταρέα

Pata Negra Facebook Twitter
Σιμιγδαλένιος χαλβάς αρωματισμένος με γλυκάνισο με φιστίκι Αιγίνης

Λατρεία για κρέας. Η κρεατολαγνεία των Ελλήνων δεν λέει να κορεστεί. Ένα ολοκαίνουργιο μαγαζί, το Pata Negra, ήρθε να προστεθεί στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας. Κρεατοφαγία σε μοντέρνο περιτύλιγμα. Εδώ δίνεται έμφαση στην εντοπιότητα της πρώτης ύλης. Το κρέας, ο μαύρος χοίρος –αρχαία ελληνική ράτσα– από τα Τζουμέρκα, είναι πρωταγωνιστής. Τα κρέατα και τα πουλερικά τα προμηθεύονται από μικρούς παραγωγούς. Υπάρχει άποψη.

Στην κουζίνα ο σεφ Βενέτης Κυρλής βάζει τη δημιουργική του πινελιά, φτιάχνοντας πιάτα όπως τα μάγουλα από μαύρο χοίρο μαγειρεμένα με πορτοκάλι και φινόκιο (€12) – ένα παράδειγμα από τα πιάτα ημέρας. Στον κατάλογο θα συναντήσεις και λίγες προτάσεις ζυμαρικών και ψαριών, ενώ στα ορεκτικά παίζει η γάστρα όπου μαγειρεύονται οι γίγαντες Καστοριάς (€7) και το παραδοσιακό τζουμερκιώτικο φριγαδέλι (€12). Ευχάριστη γεύση χαρίζει η αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, στην οποία η μελιτζάνα ενισχύεται με πιπεριές, ντομάτα ψιλοκομμένη και φέτα, ενώ η παρουσία του σκόρδου είναι διακριτική (€7). Δροσερή και ωραία αρτυμένη ήρθε η σαλάτα με διάφορες πρασινάδες, σύκα, λιαστή ντομάτα, κουκουνάρι και φλοίδες παρμεζάνας (€9). Τα μπριζολάκια από μαύρο χοίρο (€10) που βόσκει ελεύθερα στα Τζουμέρκα είναι μαριναρισμένα και ψημένα ιδανικά. Η βοδινή στηθοπλευρά (€12) με γλάσο από αποξηραμένα μαύρα φρούτα, χυμό εσπεριδοειδών και πάπρικα έχει ψηθεί με υπομονή και είναι λουκούμι. Συνοδεύεται με BBQ φρούτων και κανελόνια χειροποίητα αλά καρμπονάρα με γέμιση μανιτάρι, κομματάκια μπέικον μαύρου χοίρου και κρέμα. Γλυκός επίλογος με σιμιγδαλένιο χαλβά αρωματισμένο με γλυκάνισο με φιστίκι Αιγίνης, μους πράσινου μήλου και παγωτό φτιαγμένο από γάλα κατσικίσιο (€6).


☛ Pata Negra, Μιχαλακοπούλου 78 & Παπαδιαμαντοπούλου, 210 7708380

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ