Pata Negra

Pata Negra Facebook Twitter
Η βοδινή στηθοπλευρά με γλάσο από αποξηραμένα μαύρα φρούτα, χυμό εσπεριδοειδών και πάπρικα έχει ψηθεί με υπομονή και είναι λουκούμι.
0

Από τη Νίκη Μηταρέα

Pata Negra Facebook Twitter
Σιμιγδαλένιος χαλβάς αρωματισμένος με γλυκάνισο με φιστίκι Αιγίνης

Λατρεία για κρέας. Η κρεατολαγνεία των Ελλήνων δεν λέει να κορεστεί. Ένα ολοκαίνουργιο μαγαζί, το Pata Negra, ήρθε να προστεθεί στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας. Κρεατοφαγία σε μοντέρνο περιτύλιγμα. Εδώ δίνεται έμφαση στην εντοπιότητα της πρώτης ύλης. Το κρέας, ο μαύρος χοίρος –αρχαία ελληνική ράτσα– από τα Τζουμέρκα, είναι πρωταγωνιστής. Τα κρέατα και τα πουλερικά τα προμηθεύονται από μικρούς παραγωγούς. Υπάρχει άποψη.

Στην κουζίνα ο σεφ Βενέτης Κυρλής βάζει τη δημιουργική του πινελιά, φτιάχνοντας πιάτα όπως τα μάγουλα από μαύρο χοίρο μαγειρεμένα με πορτοκάλι και φινόκιο (€12) – ένα παράδειγμα από τα πιάτα ημέρας. Στον κατάλογο θα συναντήσεις και λίγες προτάσεις ζυμαρικών και ψαριών, ενώ στα ορεκτικά παίζει η γάστρα όπου μαγειρεύονται οι γίγαντες Καστοριάς (€7) και το παραδοσιακό τζουμερκιώτικο φριγαδέλι (€12). Ευχάριστη γεύση χαρίζει η αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, στην οποία η μελιτζάνα ενισχύεται με πιπεριές, ντομάτα ψιλοκομμένη και φέτα, ενώ η παρουσία του σκόρδου είναι διακριτική (€7). Δροσερή και ωραία αρτυμένη ήρθε η σαλάτα με διάφορες πρασινάδες, σύκα, λιαστή ντομάτα, κουκουνάρι και φλοίδες παρμεζάνας (€9). Τα μπριζολάκια από μαύρο χοίρο (€10) που βόσκει ελεύθερα στα Τζουμέρκα είναι μαριναρισμένα και ψημένα ιδανικά. Η βοδινή στηθοπλευρά (€12) με γλάσο από αποξηραμένα μαύρα φρούτα, χυμό εσπεριδοειδών και πάπρικα έχει ψηθεί με υπομονή και είναι λουκούμι. Συνοδεύεται με BBQ φρούτων και κανελόνια χειροποίητα αλά καρμπονάρα με γέμιση μανιτάρι, κομματάκια μπέικον μαύρου χοίρου και κρέμα. Γλυκός επίλογος με σιμιγδαλένιο χαλβά αρωματισμένο με γλυκάνισο με φιστίκι Αιγίνης, μους πράσινου μήλου και παγωτό φτιαγμένο από γάλα κατσικίσιο (€6).


☛ Pata Negra, Μιχαλακοπούλου 78 & Παπαδιαμαντοπούλου, 210 7708380

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ