12 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Ντέμη Ρούσσο

12 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Ντέμη Ρούσσο Facebook Twitter
0
12 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Ντέμη Ρούσσο Facebook Twitter
Το αληθινό του όνομα ήταν Αρτέμης Βεντούρης Ρούσσος.

Aν δεν ήταν η τόσο χαρακτηριστική φωνή θα ήταν σίγουρα το στιλ, ένα στιλ αμίμητο, έθνικ που τον έκανε να ξεχωρίζει από όλους τους άλλους τη δεκαετία του 70.

Ο Ντέμης Ρούσσος με την τόσο μοναδική φωνή και τις άλλο τόσο μοναδικές επιλογές του στη σκηνή, τις κελεμπίες, είχε μια οπτική ταυτότητα που ξεχώριζε από όλα τα ενδυματολογικά στιλ μιας εποχής όπου το χίπικο ήταν μέινστριμ και ο κάθε τραγουδιστής τολμούσε άφοβα την στυλιστική ακροβασία.

O Ντέμης Ρούσσος επέβαλε ένα πρότυπο που δεν ήταν μίμηση του δυτικού στιλ. Οι γούνες και τα καφτάνια του έμπαιναν μαζί με τον ψυχεδελικό του ήχο στα σαλόνια κάθε τάξης, ήταν ένας πρωτοπόρος της μετέπειτα γκλαμ -ροκ, με τους δικούς του όρους.

  

Την ιστορία της κελεμπίας, είναι μια ιστορία που προέκυψε τυχαία. Την αφηγήθηκε σε μια παλιότερη συνέντευξη στον Δημήτρη Ρηγόπουλο, στην Καθημερινή. «Εκανα περιοδεία στην Ιταλία και ήταν μια πολύ ζεστή ημέρα. Το μεσημέρι βρήκα ένα κατάστημα που πουλούσε κελεμπίες. Την αγόρασα μεταξύ σοβαρού κι αστείου, αλλά εκείνη τη μέρα με είχε σώσει. Πήγα στη συναυλία με την κελεμπία, ο κόσμος ενθουσιάστηκε και η κελεμπία έμεινε. Εφτασε μια στιγμή που τις πούλησα και τις πούλησα σε πολύ καλή τιμή. Ολα τα χρήματα πήγαν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Τώρα στο σπίτι μου δεν θα βρείτε ούτε μισή. Από τη στιγμή που τελειώνει κάτι, τελειώνει. Επιβιώνει ως ανάμνηση αλλά μέχρις εκεί, δεν έχει νόημα να κάθεσαι πάνω τους».

O Ντέμης Ρούσσος επέβαλε ένα πρότυπο που δεν ήταν μίμηση του δυτικού στιλ. Οι γούνες και τα καφτάνια του έμπαιναν μαζί με τον ψυχεδελικό του ήχο στα σαλόνια κάθε τάξης, ήταν ένας πρωτοπόρος της μετέπειτα γκλαμ -ροκ, με τους δικούς του όρους.

  

  • Το αληθινό του όνομα ήταν Αρτέμης Βεντούρης Ρούσσος. Παιδί μιας Αλεξανδρινής οικογένειας, που έχασε τα πάντα και επέστρεψε στην Ελλάδα,  με μητέρα την διάσημη τότε Νέλλη Μασλούμ.

 

  • Όταν έφτασε στην Ελλάδα άρχισε να δραστηριοποιείται στη μουσική. Τα ποπ συγκροτήματα έκαναν την εμφάνισή τους και ο 17χρονος Ντέμης Ρούσσος συνέπραξε με ένα από τα καλύτερα της εποχής, τους The Idols και τους λιγότερο διάσημους We Five.

 

  • Το 1968 ανατέλει στο μουσικό στερέωμα ένα μοναδικό συγκρότημα οι Aphrodite's Child. Ένα συγκρότημα προοδευτικής ροκ μουσικής που ιδρύθηκε το 1967 από τους Βαγγέλη Παπαθανασίου (πλήκτρα), Ντέμη Ρούσσο (μπάσο κιθάρα και φωνητικά), τον Λουκά Σιδερά (ντράμς και φωνητικά) και Αργύρη "Silver" Κουλούρη (κιθάρα).

 

12 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Ντέμη Ρούσσο Facebook Twitter

 

  • Ταξίδεψαν στη Γαλλία και την Αγγλία και τον Ιανουάριο του 1969 ηχογράφησαν ένα τραγούδι στα ιταλικά για το Φεστιβάλ του Σαν χωρίς όμως να λάβουν τελικά συμμετοχή. Η επόμενη επιτυχία τους ήταν το I want to live, μια διασκευή του τραγουδιού Plaisir d'amour. Για το δεύτερο λεύκωμά τους, πήγαν τελικά στα διάσημα στούντιο Trident Studios στο Λονδίνο.

 

  • Το 1972, δηλαδή, κυκλοφορεί το τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος, το «666», που πούλησε 20 εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο.

 

  • Μετά την διάλυση των Aphrodite's Child, o Ντέμης Ρούσσος άρχισε σόλο καριέρα, με το τραγούδι "We Shall Dance". Έγινε πολύ σύντομα γνωστός και ένας από τους πιο γνωστούς, διάσημους τραγουδιστές της Νότιας Ευρώπης. Η σταδιοδρομία του έφτασε στο ζενίθ τη δεκαετία του '70 με πολλούς δίσκους που έγιναν επιτυχίες. Το "Forever and Ever" ανέβηκε σε πολλά ευρωπαϊκά charts το 1973.
  • Tο όνομά του θα απογειωθεί με μεγάλες επιτυχίες. Το 1980 έκανε επιτυχία με το «Lost in Love», που το τραγούδησε ντουέτο μαζί με την Florence Warner των «Air Supply» και με τον Ντικ Μορισέι στο σαξόφωνο. Με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου συνεργάστηκαν ξανά στο «Race to the End», μια φωνητική προσαρμογή του μουσικού θέματος από το βραβευμένο με Οσκαρ «Δρόμοι της φωτιάς».

 

12 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Ντέμη Ρούσσο Facebook Twitter

 

  • Τα ελληνικά τραγούδια που διασκεύασε έγιναν επιτυχίες στη στιγμή, ενώ οι εμφανίσεις και οι περιοδείες του στην Γαλλία είναι ιστορικές. Ο Demis ήταν ο Έλληνας που έκανε υπερήφανη την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

 

  • Ιδιόρρυθμος, μοναχικός, ασχολήθηκε με ένα θέμα που τον ταλαιπωρούσε σε όλη του τη ζωή, το θέμα της παχυσαρκίας και το 1982 εξέδωσε το βιβλίο "A Question of Weight" ("Είναι θέμα βάρους").

 

  • Το 1993, επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από μια περίοδο σιωπής και κλινικής κατάθλιψης τη δεκαετία του '80, ηχογραφεί νέους δίσκους και επαναδραστηριοποιείται στις εμφανίσεις και τις περιοδείες.

 

  • Το διακριτικό φωνητικό του ύφος, άμεσα αναγνωρίσιμο, γοήτευσε ακόμα και τους αεροπειρατές σε πτήση της TWA, το 1985, οι οποίοι μόλις έμαθαν ότι στην πτήση ήταν ο ο Ντέμης Ρούσσος διοργάνωσαν μια μικρή γιορτή για τα γενέθλιά του! Το σουρεαλιστικό αυτό περιστατικό το έχει διηγηθεί αμέτρητες φορές. Αλλά είναι ένα περιστατικό της ζωής του μέσα από το οποίο μπορεί να καταλάβει κάποιος την παγκόσμια ακτινοβολία και δημοφιλία του.

 

  • Η εμφάνιση στις 25 Ιουνίου 2010 στο Ηρώδειο ήταν η πρώτη του Ντέμη Ρούσσου στην Ελλάδα ύστερα από 37 χρόνια! Τα εισιτήρια της μιας και μοναδικής συναυλίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες.  

 

Ο Ντέμης Ρούσσος, πέθανε τα ξημερώματα της Κυριακής σε ηλικία 68 χρονών στο νοσοκομείο Υγεία στην Αθήνα όπου νοσηλευόταν. Δίπλα του ήταν η κόρη του Έμιλι. 

 

 

12 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Ντέμη Ρούσσο Facebook Twitter
Η εμφάνιση στις 25 Ιουνίου 2010 στο Ηρώδειο ήταν η πρώτη του Ντέμη Ρούσσου στην Ελλάδα ύστερα από 37 χρόνια!
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Γιάννης Πετρίδης RE: COLLECTION»: Η ζωή και οι μουσικές αναμνήσεις του θρυλικού παραγωγού σε μια νέα σειρά πόντκαστ

Μουσική / «Γιάννης Πετρίδης RE: COLLECTION»: Η ζωή και οι μουσικές αναμνήσεις του θρυλικού παραγωγού σε μια νέα σειρά πόντκαστ

Μέσα από επτά συναρπαστικά επεισόδια, σε επιμέλεια του Άρη Δημοκίδη, ο Γιάννης Πετρίδης μάς ξεναγεί στην εντυπωσιακή προσωπική του συλλογή, ξεκλειδώνοντας μισό αιώνα μουσικής από τη δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα. Μια συνεργασία της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και της LiFO.
THE LIFO TEAM
Adéla, με τόνο στο é, όχι Adele

Μουσική / Η fierce ποπ της Adéla δεν εξαντλείται στο «Nicole Kidman»

Η 22χρονη τραγουδίστρια από τη Σλοβακία αποκλείστηκε νωρίς από τον διαγωνισμό Dream Academy που δημιούργησε τις Katseye. Τώρα, με το «PRIMA» και το κολλητικό «Nicole Kidman», διεκδικεί μια θέση στην ποπ, με την έγκριση της ίδιας της ηθοποιού.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Από την ποπ ευφορία του Tρόι Σιβάν στη νέον μελαγχολία των Fontaines D.C.

Μουσική / Τρόι Σιβάν: «Ένας παράξενος, μοναδικός ποπ σταρ»

Από την ξεσηκωτική ευφορία ενός άξιου απογόνου της Κάιλι Μινόγκ και της Μαντόνα μέχρι την ηλεκτρισμένη ένταση των Fontaines D.C., δύο νέα άλμπουμ, δύο διαφορετικά vibes. Όποιο κι αν επιλέξεις, το σίγουρο είναι ότι θα περάσεις καλά.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Το «Τραγούδι της Γης» ή το τραγούδι με το οποίο ο Μάλερ αποχαιρέτησε τη γη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Το «Τραγούδι της Γης» ή το τραγούδι με το οποίο ο Μάλερ αποχαιρέτησε τη γη

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζει το «Τραγούδι της Γης» του Γκούσταβ Μάλερ, και η Ματούλα Κουστένη μάς συστήνει τον μεγάλο συνθέτη και ένα από τα πιο σημαντικά του έργα.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Νέες παραγωγές έντεχνου τραγουδιού, κι ένα ανέλπιστο δώρο από το χθες

Μουσική / Νέες παραγωγές έντεχνου τραγουδιού κι ένα ανέλπιστο δώρο από το χθες

Δύο νέες προτάσεις από τη Βιολέτα Ίκαρη και τους Νάντη Χατζηγεωργίου – Κρέοντα Κανακάρη, και ένα τρίτο άλμπουμ του Διονύση Τσακνή και της Μαριανίνας Κριεζή να μας ταξιδεύει στα ’90s και στη θεατρική «Μαντάμ Σουσού».
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Οι εμφανίσεις που δεν πρέπει να χάσεις στο Borderline 2026

Μουσική / Borderline: Οι εμφανίσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Για δεύτερη φορά μέσα στο 2026, το μακροβιότερο φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει με ένα killer lineup που δίνει έμφαση στον χορό: Δύο θρύλοι της ηλεκτρονικής μουσικής, ο Ricardo Villalobos και ο Nightmares on Wax, μαζί με την Yasmine Hamdan και τη Σtella, ενώ οι φωτογραφίες του Σπύρου Στάβερη θα μας γυρίσουν στη rave σκηνή των ’90s.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Aντέχει το ελληνικό ραδιόφωνο την Έλα Λάνγκλεϊ και το «Choosin’ Texas»;

Μουσική / Η Έλα Λάνγκλεϊ κάνει ρεκόρ στα τσαρτς. Το ελληνικό ραδιόφωνο την αγνοεί

Το «Choosin’ Texas», της νεαρής τραγουδίστριας της κάντρι, συμπλήρωσε 24 εβδομάδες στην κορυφή των billboards ξεπερνώντας και το «All I want for Christmas is you» της Κάρεϊ. Κι όμως, το ελληνικό ραδιόφωνο μοιάζει να αδιαφορεί για όσα συμβαίνουν σε διεθνές επίπεδο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ