Athenian designers #4: Σοφία Τσόπελα

Athenian designers #4: Σοφία Τσόπελα Facebook Twitter
H Kατερίνα φοράει σορτς και μπλούζα νυχτερίδα Razzmatazz Kαλοκαίρι 2014. Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LiFO
1

Η Αθήνα είναι μια πόλη που σφύζει από ζωή και το ανθρώπινο δυναμικό της έχει να επιδείξει αρκετό ταλέντο σε διάφορους τομείς. Κάθε εβδομάδα παρουσιάζουμε τη δουλειά νέων και ανερχόμενων σχεδιαστών μόδας της πόλης, οι οποίοι -προσαρμοσμένοι πια στην κρίση- συνεχίζουν να παράγουν πολύ αξιόλογο έργο.  

Αυτή την εβδομάδα βρεθήκαμε στη Βαρβάκειο Αγορά. Ανάμεσα σε  αρνιά, μοσχάρια, κιμάδες,  κρεοπώλες και περαστικούς συναντήσαμε τη Σοφία Τσόπελα, μια από τις πιο αγαπημένες μας σχεδιάστριες. Η Σοφία είχε για χρόνια το Razzmatazz στη Διδότου όπου πωλούσε κυρίως τις δημιουργίες της και από το οποίο είχαν περάσει όλα τα "hip" κορίτσια της πόλης. Πρόσφατα αποφάσισε να μετακομίσει στην καρδιά του Ιστορικού Κέντρου, όπου έτσι και αλλιώς κινείται όλη την ημέρα.

Athenian designers #4: Σοφία Τσόπελα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LiFO

Aπό πότε ξεκίνησες να σχεδιάζεις;

Δεν θυμάμαι ακριβώς. Είχα την ανάγκη από μικρή, και συνεχώς κάτι έφτιαχνα για μένα και για τους άλλους. Είτε αυτό ήταν ρούχο, κόσμημα, ένας χώρος κτλ. Μάλλον ήθελα πάντα με ένα τρόπο να δημιουργώ ένα σκηνικό το οποίο θα πλαισιώνει μια αίσθηση, μια προσωπικότητα, ένα συναίσθημα.

Athenian designers #4: Σοφία Τσόπελα Facebook Twitter
Η Μάγκι φοράει λευκό φόρεμα με κρόσσια από τη σειρά "On stage", Razzmatazz Φθινόπωρο-Χειμώνας 2014-15. Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LiFO

Πως ξεκίνησες;  

Τυχαία. Σπούδασα μετάφραση, αλλά κατέληξα πως δεν μου ταιριάζει πολύ, αν και η επιλογή μου εκείνη προφανώς έχει να κάνει με  την ανάγκη μου για επικοινωνία. Γι αυτό φτιάχνω ρούχα -για να επικοινωνήσω με τον κόσμο και για να βοηθήσω τον καθένα να ''πεί''  αυτό που θέλει πραγματικά στους άλλους, χωρίς λόγια.

Athenian designers #4: Σοφία Τσόπελα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LiFO

Που "ειδικεύεσαι";

Δεν θα σου πω που ειδικεύομαι γιατί αυτό είναι περιοριστικό. Ένας είναι ο στόχος μου βασικά να κάνω τον καθένα να νιώσει ροκ σταρ, ή έστω να αναδείξει την προσωπικότητα του, χωρίς να την θάβει στην ενοχή της εκκεντρικότητας ή του φόβου της επίκρισης από τους άλλους. Πρέπει να αποβάλλουμε τις ανασφάλειες αυτού του είδους, είναι κρίμα. Τα ρούχα είναι παιχνίδι και αφού δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε γυμνοί, που αυτό θα ήταν απόλυτη ελευθερία, ας νιώθουμε ελεύθεροι μέσα στα ρούχα μας, να είμαστε ο πραγματικός μας εαυτός.

Athenian designers #4: Σοφία Τσόπελα Facebook Twitter
Χρυσό μπουστάκι και φούστα άνιμαλ πριντ, Razzmatazz Kαλοκαίρι 2014.Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LiFO

Ποια υλικά προτιμάς;

Όλα. Κατά βάση τα εναλλακτικά, τα παράξενα. Πριν δυο χρόνια είχα ερωτευτεί το νεοπρέν, φέτος χρησιμοποίησα και μετάξι. Ό,τι εξυπηρετεί το πατρόν που θέλω και το αποτέλεσμα που έχω φαντασιωθεί.

Athenian designers #4: Σοφία Τσόπελα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LiFO

Από που εμπνέεσαι;

Από τους ανθρώπους. Από ένα πρόσωπο, μια κουβέντα, ένα ζευγάρι που θα δω έξω. Από την πόλη που έχει πολλές ασχήμιες, αλλά και πολλές ομορφιές.

Athenian designers #4: Σοφία Τσόπελα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LiFO

Τι είναι μόδα για σένα;

Κατά βάση μάρκετινγκ. Ωστόσο υπάρχουν φορές που υποκλίνομαι στο ταλέντο κάποιων θρυλικών σχεδιαστών του εξωτερικού. Από την άλλη η εναλλακτική μόδα στην Ελλάδα έχει προχωρήσει σε άλλο επίπεδο -οι δουλείες που γίνονται είναι εκπληκτικές!

Athenian designers #4: Σοφία Τσόπελα Facebook Twitter
Η Μάγκι φοράει leather φούστα με χρυσό τοπ από τη σειρά "On stage", Razzmatazz Φθινόπωρο-Χειμώνας 2014-15. Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LiFO

Πως βλέπεις την αθηναϊκή αγορά;

Σε κρίση, αν όχι σε κατάρρευση. Φλατ και ανέμπνευστη. Καταπληκτικά μαγαζιά χρόνων έχουν κλείσει και στην περατσάδα που θα κάνεις στην αγορά έχεις την αίσθηση πως  βλέπεις το ίδιο ρούχο στο repeat.

Athenian designers #4: Σοφία Τσόπελα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LiFO

Μήπως έκανε και λίγο καλό η κρίση;

Δεν ξέρω τι να σου πω. Σίγουρα έριξε τις τιμές, σε κάποιες περιπτώσεις και σε κάποιες γειτονιές. Και περιορίσαμε και τις σπατάλες. Από την άλλη κατέστρεψε δουλειές, έκανε την επιβίωση- σε μεγάλο ποσοστό- αδύνατη και τους ανθρώπους δυστυχισμένους. Οπότε στο ζύγι χάσαμε, δεν κερδίσαμε.

Είχες κατάστημα επί χρόνια στη Διδότου, που μετακόμισες τώρα;

Θα με βρείτε στον 1ο όροφο στην Ευριπίδου 18 και Αιόλου.

Athenian designers #4: Σοφία Τσόπελα Facebook Twitter
"Στόχος μου είναι να κάνω τον καθένα να νιώσει ροκ σταρ, ή έστω να αναδείξει την προσωπικότητα του..." Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LiFO

Πες μου δυο λόγια για τα άμεσα σχέδιά σου.

Ετοιμάζω την χειμερινή σειρά που θα είναι εμπνευσμένη από μουσικές περσόνες διαφόρων δεκαετιών. Και συνεργάζομαι με έναν φίλο-σχεδιαστή σε μια σειρά t-shirt. Παράλληλα δουλεύουμε το site του Razzmatazz, το οποίο θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο. Για την ώρα εκπτώσεις!

Γιατί Razzmatazz;

Γιατί Razzmatazz σημαίνει noisy, exciting activity designed to attract and impress! Και είναι και το αγαπημένο μου κομμάτι των Pulp. Παιδί των '90s...τι να πεις...

Μόδα & Στυλ
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Roberto Cavalli (1940-2024): Ο σχεδιαστής που ταύτισε την υπερβολή με την επιτυχία

Μόδα & Στυλ / Roberto Cavalli (1940-2024): Ο σχεδιαστής που ταύτισε την υπερβολή με την επιτυχία

Πλασαρίστηκε σαν ροκ σταρ και αγάπησε όσοι λίγοι designers τις γυναίκες. Ο Ιταλός δημιουργός έφυγε από τη ζωή στα 83 του, αφήνοντας πίσω του ένα εξεζητημένο σύννεφο από aninal prints, σέξι εμπριμέ και ένα «εγχειρίδιο» για το πώς ένας σχεδιαστής μπορεί να είναι πιο αναγνωρίσιμος από τη μόδα που παράγει.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Μόδα & Στυλ / Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Λαμβάνοντας υπόψη τους τη μοναδικότητα του κάθε σωματότυπου και επηρεασμένες από την προσωπική τους ανάγκη για άνεση, δύο νέες γυναίκες δημιουργούν ποιοτικά εσώρουχα που δεν προορίζονται μόνο για να κρύβονται κάτω από τα ρούχα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μισέλ Λαμί: Ένα ατόφια εκκεντρικό πρόσωπο της μόδας και της τέχνης

Μόδα & Στυλ / Μισέλ Λαμί: Ένα ατόφια εκκεντρικό πρόσωπο της μόδας και της τέχνης

Επιχειρηματίας, οραματίστρια, style icon, αρχηγός συγκροτήματος, επιμελήτρια εκθέσεων. Μια γυναίκα ασταμάτητη στα 80 της χρόνια που ο τίτλος της «μούσας του Ρικ Όουενς» την αδικεί.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ριάνα Κούνου

Οι Αθηναίοι / Ριάννα Κούνου: «Τους βλέπεις όλους να φοράνε μαύρα γιατί φοβούνται να ξεχωρίσουν»

Η σχεδιάστρια πίσω από το πολυτελές και ανερχόμενο brand Rianna+Nina, που έμαθε κάποτε στην Αθήνα τι πάει να πει «designer vintage», έχει μια περιπετειώδη ζωή να αφηγηθεί. Και όσο της αρέσει να είναι ανώνυμη στο Βερολίνο όπου ζει, τόσο απολαμβάνει το να κάθεται στην Ηροδότου στο Κολωνάκι και να τους χαιρετάει όλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
O ροζ πλανήτης των Karavan στη Σκούφου μεγάλωσε

Μόδα & Στυλ / O ροζ πλανήτης των Karavan στη Σκούφου μεγάλωσε

Το φυσικό κατάστημα του πιο πετυχημένου αθηναϊκού brand με ρούχα επεκτάθηκε, έχει συγκεντρώσει μέσα του όλες εκείνες τις αναφορές που το έφεραν μέχρι το σήμερα, ενώ θα είναι και το μοναδικό μέρος όπου θα μπορούμε να δοκιμάζουμε και να ψωνίζουμε όσα bold κομμάτια έχουν να μας προτείνουν. Karavan girls, έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι όλο χρώμα και patterns.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Μόδα & Στυλ / Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Με μια παρακαταθήκη που μοιάζει με κινηματογραφικό ρομάντζο, τυλιγμένη σε απρόσμενες παλέτες, τρεμάμενα μποά και πληθωρικούς όγκους, ο επί 25 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Valentino αποχώρησε από τη θέση του, μιλώντας για όνειρα υφασμένα με αγάπη.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Μόδα & Στυλ / Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Aυτές οι ενδυμασίες, που δεν είναι στολές ούτε κοστούμια θεάτρου, ήταν διακριτικές και «έκαναν τη δουλειά», υπηρετούσαν μια τελετή που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια για μία ώρα και τέλος, την ξεχνάμε. Δεν είχαν απασχολήσει κανέναν μας, μέχρι τώρα τουλάχιστον.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια