Απεργία την Πρωτομαγιά

To Endless Summer του Φωτάρα σε μια καλύβα της Βοϊδοκοιλιάς

To Endless Summer του Φωτάρα σε μια καλύβα της Βοϊδοκοιλιάς Facebook Twitter
22
To Endless Summer του Φωτάρα σε μια καλύβα της Βοϊδοκοιλιάς Facebook Twitter

«Στο Βύρωνα γεννήθηκα. Η μητέρα μου Μικρασιάτισσα και ο πατέρας μου το ίδιο. Πρόσφυγες. Σχολείο πήγα μόνο δημοτικό. 17 χρονών παντρεύτηκα, έχω 3 παιδιά, είναι τριανταπεντάρια -εγγόνια δεν έχω. Κανένα τους δεν έχει παντρευτεί».

«Όταν είσαι μερακλής, η γυναίκα αρχίζει και σε πιπιλάει για να πάρει το πάνω χέρι. Θες να ηρεμήσεις και αυτή σε μπριζώνει. Εντάξει, ήμουν άτακτος -εμείς οι άντρες είμαστε σα τα ζώα. Πολυγαμικοί. Από τη πείρα που έχω, υπάρχουν και άντρες που είναι φανταράκια αλλά γενικά οι άντρες είμαστε από 'δω και από κει. Η γυναίκα μου δεν το καταλάβαινε αυτό. Χωρίσαμε μετά από 13 χρόνια γάμου. Εγώ την χώρισα, γιατί δεν άντεχα την πίεση. Γύρναγα σπίτι και γκρίνιαζε».

«Είχα μια καντίνα κινητή και είχα πάει σ' όλη την Ελλάδα. Πήγαινα για να οικονομήσω, όχι για χόμπι. Στα πανηγύρια τα μεγάλα. Λάρισα, Χαλκίδα, Τρίπολη, Φλώρινα, Καστοριά. Παντού. Κάποιο καλοκαίρι την είχα βάλει στη διπλανή παραλία, την Βοϊδοκοιλιά. Ψάχνοντας ανακάλυψα αυτό το μέρος. Για να έρθεις, τότε, στη Γλώσσα ήταν δύσκολο. Εδώ ήταν όλο βράχια και πέτρες και μετά κάναμε το μονοπάτι, έφτιαξα τα σκαλάκια και έβαλα τις πέτρες για να καταλαβαίνει ο κόσμος σε ποια σημεία υπάρχει άργιλος στη θάλασσα και να βάζει στο σώμα του –κάνει καλό στο δέρμα, μισή ώρα πρέπει να το αφήσεις».

«Έχω κάνει φυλακή. Μ' έβαζαν γιατί με γράφανε στα πανηγύρια επειδή δεν έπαιρνα άδεια από τον Δήμο. Γινότανε το δικαστήριο, ερήμην δικαζόμουν. Δεν πήγαινα και μετά έβγαινε ένταλμα συλλήψεως. 5-6 φορές μπήκα φυλακή, το περισσότερο για 6 μήνες. Έκανα Κορυδαλλό, Χαλκίδα... Να σου πω την αλήθεια τη φυλακή δεν τη συμπάθησα. Να κάνεις ένα αδίκημα σωστό να πας φυλακή, τώρα για αρχίδια να μπεις μέσα είναι τζάμπα. Δεν ντρέπομαι για τη φυλακή, δεν σκότωσα».

«Εδώ έρχομαι 17 χρόνια, είναι λες και έρχομαι στο σπίτι μου. Κάθομαι 7 και 8 μήνες το χρόνο. Το φθινόπωρο είναι πιο καθαρά, πιο μάγκικα. Έχει λίγο κόσμο, έχει ανεβασμένο επίπεδο. Έχω φτιάξει αυτή τη καλύβα και δεν φοβάμαι βροχές και αέρα. Και να καταστραφεί η καλύβα, την άλλη μέρα θα τη φτιάξω από την αρχή».

«Να βλέπεις την ανατολή και να βουτάς στη θάλασσα –μαγεία είναι η θάλασσα. Ηρεμία. Δεν είναι για μένα παραίτηση που μένω εδώ, επιλογή μου είναι. Δεν μπορώ να βγάλω όλο το χειμώνα εδώ αλλά κάθομαι όσο περισσότερο μπορώ... Στην Αθήνα δεν έχω υποχρεώσεις».

«Δεν έχει τόση μοναξιά εδώ. Έχω επικοινωνία με τον κόσμο, έρχονται εδώ με τις σκηνές τους ξένοι. Ολλανδία, Ιταλία, Φινλανδία... Πάντα κάποιος θα έρθει και κάτι θα πεις. Στην Αθήνα δεν νιώθω άνετα όταν πηγαίνω. Εδώ κάθομαι 6 μήνες γυμνός. Άντε τώρα φόρα συην Αθήνα μποξεράκι, κάλτσες, παπούτσια».

Τι τρώτε;
«Μέλι, φρυγανιές, βράζω κανά αυγό, κανά φρούτο. Πηγαίνω στα χωριά τα κοντινά και παίρνω καμιά μπριζόλα και την ψήνω το βράδυ».

Ψαρεύετε;
«Δε ψαρεύω γιατί δε βλέπω καλά. Ούτε μπορώ να διαβάσω. Είχα τροχαίο με αυτοκίνητο το 1981, ήμουν μεθυσμένος και τα παλιά τζάμια, που είχαν τότε τα αυτοκίνητα μπήκαν στα μάτια μου. Δεν έβλεπα για κανά μήνα. Έκανα 7 επεμβάσεις, ο γιατρός ήταν πατρινός, καλό παιδί, νόμιζα ότι δεν θα ξαναέβλεπα. Από το ένα μάτι δεν βλέπω καθόλου και από το άλλο λίγο. Δε με γονατίσε αυτή ιστορία. Θάρρος θέλει η ζωή. Να είσαι σαι ψύχραιμος, άμα γονατίσεις, δεν κερδίζεις τίποτα. Τρόπος υπάρχει για όλα».

«Έχω και εγώ ένα άγχος, μη νομίζεις. Με αγχώνει γιατί έρχονται εδώ και κάνουν φασαρίες, πετάνε σκουπίδια. Έχω τσακωθεί πολλές φορές για τα σκουπίδια, τις γόπες. Μα να πετάς τις γόπες στην παραλία;

Το επίθετό σας; «Γράψε Φωτάρας».

Φωτογραφίες: Λάμπρος Αραπάκος

Ελλάδα
22

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

8 σχόλια
Εκεί είναι η περιοχή μου και αυτό που εχω να δηλώσω είναι οτι η μορφολογία της παραλίας δεν είναι καθόλου κατεστραμμένη κ οι λιμνούλες εχουν φτιαχτεί απο πέτρες της παραλίας για να κατσεις στα ρηχά γιατί αλλιώς εχει πολλά βράχια και αχινούς. Αλλά πάλι καλυτερα να νομίζετε οτι είναι χαλια κ να μην ερθετε ποτε. :)
ΗΤΑΝ παραλία χωρίς πρόσβαση, από δω και πέρα θα είναι όλο και πιο γεμάτη. Πόσοι θα σπεύσουν να ψάξουν για να δουν ποιά είναι, πού βρίσκεται κ.τλ..Εγώ σίγουρα πάντως!
μας κατέστρεψες με το άρθρο !! ....μια παραλια είχαμε να πηγαίνουμε , όταν γίνεται χαμός από τουρίστες στην βοϊδοκιλία και την έκανες άρθρο , να την μάθουν όλοι .. και φωτο...τώρα που χει και σκαλάκια...καταστροφη..το ξερα ότι έπρεπε να είχα βγάλει την ηλίθια ξύλινη ταμπέλα που δείχνει προς beach glossa ... άσε που ο τυπος την έχει ψιλοκαθαρίσει μπροστά από αχινους ..πάταγε ο τουρίστας αχινό δεν ξαναρχόταν...είναι συμπαθης , σου δίνει και φρουτάκι αλλά μπορεί να γίνει και ενοχλητικός..
Σιγά αφού έχει ταμπέλα προς γλώσσα,ντόπιοι δεν πανε γιατί συνήθως έχει κόσμο που γουστάρει γυμνισμό ,ξένοι πάνε αρκετοί ,2 χρόνια στη Μεσσηνία δεν πήγα πότε στη Γλώσσα!
είχαμε και εμείς μια ωραία παραλία με πολύ δύσκολη πρόσβαση που όλοι μπορούσαμε να περάσουμε λίγη ώρα μοναχικά και τσουπ ο ματάκιας την έκανε κτήμα του! έβαλε σκαλάκια για να έρχεται και η κουτσή μαρία, τη γέμισε με καλάμια σπασμένες ξαπλώστρες, χιλιοσκισμένες ομπρέλες, γελοίες επιγραφές του βέγγου και χάλασε τη φυσική μρφολογία της θάλασσας για να φτίαξει κατι σα μεγάλες μπανίερες.
Σε διαφορετική περίπτωση ίσως και να είχες δίκιο. Όμως ποιός ματάκιας ρε συ; Το διάβασες το άρθρο; Ο άνθρωπος ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ.«Είχαμε και εμείς μία ωραία παραλία..». Ποιοί και μάλιστα εσείς, «την είχατε»; Πως την είχατε δηλαδή; Παραλία και μάλιστα χωρίς εύκολη πρόσβαση φαντάζομαι πως θα την είχατε... Γεμάτη σκατά (φρέσκα ή αποξηραμένα), σερβιέτες, αποτσίγαρα, κάρβουνα, σακούλες, μπουκάλια, ντενεκεδάκια και κάθε λογής σκουπίδια.Τουλάχιστον ο άνθρωπος την διατηρεί καθαρή. Να ψάξεις καλύτερα κάπου άλλου να βρεις ερημική παραλία για να την κάνετε σκατά!...
Συγνώμη αλλά εγώ την εικόνα χωματερής βλέπω. Μια άθλια καλύβα, "μπανιέρες" πάνω στο κύμα(πως στην ευχή μπορεί να μπει κανείς στο νερό;;), κάτι απροσδιόριστο για σκαλάκια. Το έτι έχει βάλει και ταμπέλες για την καθαριότητα δεν αλλάζει το γεγονός ότι έχει σχεδόν καταλάβει μια παραλία και την μετέτρεψε σε κάτι που γουστάρει αυτός....
peterp 2.11.2013 | 15:54 Προφανέστατα έχεις μία δική σου αντίληψη περί "χωματερής". Δεύτερον αυτό που βλέπουμε δεν είναι παραλία αλλά κολπίσκος (θα μου πεις πως δεν αλλάζει κάτι. Εντάξει...). Τρίτον και βασικότερο διάβασε πρώτα το άρθρο πριν σχολιάσεις, που κοιτάτε μόνο τις εικόνες σαν πιτσιρίκια του νηπιαγωγείου που δεν ξέρουν ανάγνωση... Σε κάποιο σημείο γράφει: «Εδώ ήταν όλο βράχια και πέτρες και μετά κάναμε το μονοπάτι, έφτιαξα τα σκαλάκια και έβαλα τις πέτρες για να καταλαβαίνει ο κόσμος σε ποια σημεία υπάρχει άργιλος στη θάλασσα και να βάζει στο σώμα του –κάνει καλό στο δέρμα, μισή ώρα πρέπει να το αφήσεις».Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις;;;Πεταχτήκατε όλοι οι... "ψαγμένοι"..., "ακομπλεξάριστοι"... να κράξετε τον άνθρωπο τον οποίο αξίζει να τον σεβαστούμε για δύο-τρία πραγματάκια. Δεν κοιτάμε τα δικά μας χάλια λέω εγώ;
Πόσο δύσκολο ειναι για κάποιους σχολιαστές να μην είναι επιθετικοί, προσβλητικοί και παντογνώστες;; Συνειδητοποιήστε ότι είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι, και λογικό να βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά. Η δίκη σας άποψη ειναι μια από τις χιλιάδες! Δεν ειναι ούτε η σωστή ούτε ένα θείο δόγμα!! Όποιος διαφωνεί με την δικιά σας γνώμη/δόγμα δεν είναι ούτε ηλίθιος για να μην έχει διαβάσει το άρθρο ούτε "πιτσιρίκια του νηπιαγωγείου που δεν ξέρουν ανάγνωση" ούτε "ψαγμένοι", "ακομπλεξάριστοι" ή "καλομαθημένα παιδιά της πολυκατοικίας που δεν έχουν κοιμηθεί πότε με σλιπιν μπαγκ πάνω στην άμμο"(sic)!!! Μάθετε να μην προσβάλλετε τους άλλους και κυρίως μάθετε να σέβεστε τον συνομιλητή σας !
φετος ειχα την τυχη να επισκεφτώ τη συγκεκριμενη παραλια! Κανείς δεν την έκανε κτήμα του. Οποιος θελει μπορεί να πάει και να περασει όμορφα με ζεστούς , φιλικους ανθρώπους χωρίς ''υφος''. Δεν είχε πολύ κόσμο (ευτυχώς). Πολλοί ερχόταν , βλέπαν απο ψηλά ότι δεν ειναι του γουστου τους το ολο κλίμα και φευγαν (δικαιωμα τους). Κάποιες αλλες παρέες κατέβαιναν μέχρι τη θάλασσα, τσιριζαν , φωναζαν, δεν τους ελεγε κανεις τιποτα, αλλα ποσο δεν ταιριαζανε με το ''τοπίο''.
κατ'αρχην μάλλον δε ξέρεις τι εστι ΒΕΓΓΟΣ και τον αποκαλεις γελοιο...μάλλον σε χαλάει που παρέα με το Φωταρα φτιαξαμε το διαδρομο για να μπορει ο κοσμος να μπαινει στη παραλία γιατι πριν δε μπορουσε απο τις πετρες και τους αχινους..επιπλεον σιγουρα σε χαλαει που ''ειχες μια παραλια'' και τωρα αυτη ανηκει σε ολους τους επισκεπτες..σπασμενες ξαπλωστρες και σκουπιδια δεν υπαρχουν γιατι τα μαζευει ο Φωταρας..αλλα μαλλον εσυ πρεπει να ησουν απο αυτους που πεταγανε τα σακουλακια απο τα πατατακια και τις σοκολατες και τα αποτσιγαρα και φευγοντας εριχναν και ενα χεσιμο σα τα σκυλια για να μοιριζουν απο που εχουν περασει..
πες τα ρε φιλε,με το καθε καραμητρο μονιμά να παιρνει εργολαβια τις παραλιες..οι περισσοτεροι δε -απ'τα σχολια κρινοντας-τον αποθεωσαν ως μποεμ και φιλοσοφημενο!Η εν λογω παραλια ειναι αρκετα μικρη και ο τυπος εστησε τσαντιρι κ γενικα ο,τι θα εκανε καποιος στο..σπιτι του.Κ παραξηγηθηκε ο "νοων" με την ατακα "ειχαμε μια παραλια",δε τον χαλασε που ο Φωταρας την εκανε de facto δικια του,τον χαλασε η ατακα..αντε κ καμια καντινα ρε δικε μου αλλα με ταμπελακι "οχι σκουπιδια".
Δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι να κάθεσαι χωρίς να κάνεις κάτι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα κ να μην τρελένεσαι. Πιστεύω πως όταν τελειώνει η παραγωγικότητα τελειώνει κ η ζωή. Αφού αισθάνεται καλά με τον εαυτό του πάντως, τα δικά μ λόγια περσσεύουν...
Με την λεξη παραγωγικοτητα,μαλλον εσυ θα εννοεις τον ορο ''παραγωγικοτητα'' που εφαρμοζεται στην οικονομικη αγορα.Όμως,δεν υπαρχει μονο αυτη.Να σου θυμησω,οτι παραγωγικοτητα για τους Φιλοσοφους,ηταν,και ειναι,η σκεψη.