Half-Month στη γύρα (01-15/03)

Facebook Twitter
0


Διάβασα την ιστορία του tumblr στην αγγλική έκδοση του Wired. (που είναι καλύτερη από την αμερικάνικη). Ορίστε μερικά κομμάτια από το κομμάτι του Tom Cheshire. Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία του. 

Ο David Karp ήταν 19 ετών όταν δημιούργησε το Tumblr - και είναι ακόμη σπασικλάκι- όπως συνηθίζει να λέει. Ο νεοϋορκέζος, έμαθε τον κώδικα του ιντερνέτ στα 11, έκανε κατ’οίκον σχολικά μαθήματα και έζησε για έναν ολόκληρο χρόνο στην Ιαπωνία όταν ήταν 18 ετών. Τώρα είναι 25 και μεγαλώνει παράλληλα με το site που ανέπτυξε. «Είχα πάντα συναίσθηση της ηλικία μου αλλά ακόμη δεν έχω τόσο μεγάλη πίστη στον εαυτό μου», λέει ο Karp. Ωστόσο παρά τα λεγόμενα του ο στόχος του είναι φιλόδοξος. Ο Karp δεν βλέπει το Tumblr σαν ένα είδους network αλλά σαν ένα σχεδιαζόμενο προϊόν. «Προσπαθούμε να επιτύχουμε το τέλειο», αναφέρει. «Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα Ipod».

Το Tumblr, ξεκίνησε την λειτουργία του, τον Φεβρουάριο του 2007 χρησιμοποιώντας το tagline « Το blogging έγινε εύκολο». Οι πρώτοι λογαριασμοί που δημιουργήθηκαν, ασχολούνταν με την Τέχνη, τα media και το πορνό. (14 από τις τοπ 20 λέξεις-κλειδιά που περιέχουν την λέξη tumblr στις μηχανές αναζήτησης, σχετίζονται ακόμη με blogs ενηλίκων σύμφωνα με το SEOBook.com). To 42% των αρχικών posts είναι φωτογραφίες...

To Tumblr αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Το site επέκτεινε τη βάση των χρηστών του περίπου 900 φορές μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Το 2010, έφτασε τις δύο δισεκατομμύρια επισκέψεις στις τον μήνα. Αυτή τη στιγμή, παράγει περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια views, πιο πολλά από το Wikipedia και το Twitter. Οι 36 εκατομμύρια. χρήστες που έχει μέχρι σήμερα, δημιουργούν 42 εκατομμύρια αναρτήσεις την ημέρα (13,5 δις συνολικά). Σύμφωνα με το Nielsen , ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο ή blog στο Ηνωμένο Βασίλειο για το τρίτο τετράμηνο του 2011, πίσω μόνο από το Facebook. Tο Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, η εταιρεία συγκέντρωσε 85 εκατομμύρια δολάρια από επενδύσεις- έσοδα που εκτόξευσαν την αξία του «Τumblr»- στα 800 εκατομμύρια δολάρια.

 

Όσο το Τumblr ωριμάζει, συγκεντρώνει πανίσχυρους υποστηρικτές. Τον Οκτώβριο του 2011, ο πρόεδρος Ομπάμα κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου μέσα από το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ενθαρρύνοντας τις εγγραφές χρηστών ως μέρος «μίας τεράστιας συμμετοχικής αφηγηματικής προσπάθειας». Έξι μήνες νωρίτερα, το αμερικανικό State Department ξεκίνησε την επίσημη παρουσία του υπουργείου στο «Tumblr», με αναρτήσεις βίντεο και links άρθρων.

Μεγάλοι όμιλοι ΜΜΕ όπως το Newsweek, οι New York Times και το BBC διατηρούν tumblr ενώ το ίδιο ισχύει και για πολλές επώνυμες μάρκες στο χώρο της μόδας, όπως ο Alexander McQueen και ο Oscar De La Renta. Τον τομεά της τεχνολογίας εκπροσωπούν δημοφιλείς εταιρείες όπως η IBM και η Olympus.

 

Ο Marci Arment και ο David Karp δημιούργησαν ένα πρωτόγονο και ακατέργαστο κώδικα του Tumblr, που στην αρχή λειτούργησε σε καθεστώς ιδιωτικής, δοκιμαστικής λειτουργίας, τον Οκτώβριο του 2006, ενώ στις αρχές του 2007, σαν μία ελεύθερη και δωρεάν tumblelogging πλατφόρμα. Μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας , δημιουργήθηκαν 75000 χιλιάδες καινούργια blogs. «Τo πιο κουλ πράγμα ήταν ότι δίναμε στους χρήστες τη δυνατότητα να αλλάζουν τα πάντα από το αρχικό θέμα», λέει ο Karp. Και συνεχίζει: «Ήταν απλά, ένα μεγάλο κομμάτι κώδικα που μπορούσες να ξεριζώσεις και στη θέση του να βάλεις κάτι δικό σου, καινούργιο και αυθεντικό. Και αυτό, τράβηξε αυτήν την φανταστική κοινότητα σχεδιαστών και χάκερ. Έτσι, τις επόμενες εβδομάδες έφτιαξαν μερικά πολύ όμορφα πράγματα στο tumblr, που δεν έμοιαζαν με τίποτε άλλο απ όσα κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο. Αυτό καθόρισε το Tumblr μέχρι τις μέρες μας»....

Mέχρι τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, οι χρήστες του Tumblr ανέβαζαν 10000 posts την ώρα. Το κόστος λειτουργίας του site έφθανε τα 5000 δολάρια το μήνα. Έτσι, ο Karp και o Arment άρχισαν να συνομιλούν με μερικούς τολμηρούς επενδυτές. Τον Οκτώβριο του 2007, πούλησαν το 25% της εταιρείας στην Spark Capital and Union Square Ventures, των επικεφαλής της betaworks John Borthwick και ιδρυτή της Vimeo, Jacob Lodwick αντί του ποσού των 750 χιλιάδων δολαρίων. Κοστολογώντας τελικά την νεοϊδρυθείσα εταιρεία στα 3 εκατομμύρια δολ.

Το Tumblr έχει περίπου 60 εργαζόμενους. Πολλοί από τους νέους προσληφθέντες ασχολούνται στο κομμάτι της μετατροπής της εταιρείας σε μία επικερδή επιχείρηση. Ο Mark Coatney, πρώην δημοσιογράφος του Newsweek, συμβουλεύει τις επιχειρήσεις στο πώς να χρησιμοποιούν το Tumblr. Περιγράφει την διαδικτυακή πλατφόρφα σαν ένα δίκτυ διαμοιρασμού περιεχομένων που οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να προσελκύσουν φρέσκο και νεανικό κοινό.

«Το Tumblr δανείζει τους μηχανισμούς του ώστε να μοιραστούμε το περιεχόμενο που επιθυμούμε», λέει ο Jonathan Akeroyd , διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της φίρμας Alexander Mc Queen , που το Νοέμβριο του 2010, δημιούργησε ένα tumblr (m-c-q.com), βασισμένο πάνω στην καινούργια κολεξιόν της φίρμας. «Λόγω του ότι το Tumblr εστιάζει πολύ στο θέμα της εικόνας και της φωτογραφίας είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στο χτίσιμο της οπτικής ταυτότητας του McQ. Είναι, επίσης, πραγματικά πολύ σπουδαίο να βλέπεις τις αντιδράσεις των χρηστών όταν κάνουμε like στα posts που αφορούν την McQ. Πολλοί από αυτούς τραβούν screenshots και ανεβάζουν ή μοιράζονται τον ενθουσιαμό τους για την κίνηση μας αυτή». Η McQ έχει τον υψηλότερο μ.ο σημειώσεων και σχολίων στα posts της, μεταξύ των πολυτελών επώνυμων brands, με περίπου 520 ανά post.

 Ιστορίες του Tumblr

 Η Jessie Andrews δημιούργησε το δικό της tumblr για έναν συγκεκριμένο λόγο: « Ότι μπορείς να ποστάρεις γυμνές φωτογραφίες χωρίς αυτές να σβήνονται». Η δεκαεννιάχρονη από το Μαϊάμι, έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 ταινίες πορνό και υποστηρίζει πως το Tumblr την βοηθάει να διατηρεί επαφή με τους φανς της. «Δεν έχω καινούργιες επαγγελματικές προτάσεις, αλλά πολλές φορές, φωτογράφοι και σκηνοθέτες βλέπουν τη σελίδα μου και ρωτούν για μένα», λέει η Andrews. Jessieandrews.tumblr.com.


Το 2008,στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα χρησιμοποιήθηκαν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, το Twitter και το facebook. Για την καινούργια καμπάνια του 2012, το επιτελείο του προέδρου των ΗΠΑ προσέθεσε και το Τumblr λόγω του χαρακτηριστικού submission που διαθέτει. Από εκεί, ενθαρρύνει τους χρήστες να ανεβάζουν φωτογραφίες και διάφορα ανέκδοτα. Στις πρώτες έξι εβδομάδες λειτουργίας, το site έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 60 posts με φωτογραφίες και βίντεο από τα παρασκήνια της εκστρατείας, αφίσες και infographics. Barackobama.tumblr.com.

 

 


Διάβασα επίσης το βιβλίο του Σωτήρη Δημητρίου, Σιωπή του Ξερόχορτου, (εκδ. Πατάκη). Ο Δημητρίου δημιουργεί την ιδανική πολιτεία όπου η ελευθερία και η επιστήμη θριαμβεύουν απέναντι στην θεοκρατία και τη συντήρηση. Μια κάστα ανθρώπων που ζει στα νησιά απελευθερωμένη από τις αξίες της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένειας δημιουργεί τον ιδεατό κόσμο και προκαλεί ζήλια ( και λίγο φθόνο) για τον αναγνώστη που κάθε μέρα αντιμετωπίζει την Ελλάδα. Και την κρίση. Διαβάζεται σ' ένα απόγευμα.


Κόλλησα με αυτό το τραγούδι: 

Η διασκευή είναι από την ορχήστρα του Noro Morales

  Είναι από την όπερα Les pêcheurs de perles του Bizet και ονομάζεται Je crois entendre encore...

Πάνω στην τρέλα το είπε και ο David Gilmour.

Και φυσικά έχει παίξει και στο Matchpoint του Woody Allen με τη φωνή του Ενρίκο Καρούζο.

.

Παρακολουθώ με αγωνία τους νοκ άουτ αγώνες που διοργάνωσε το Vulture για τις καλύτερες δραματικές σειρές τις εικοσιπενταετίας. Τα κείμενα είναι λίγο κουραστικά αλλά το αποτέλεσμα συναρπαστικό. 


Χάζεψα με το NBA 12. Ξέρω ότι άργησα να παίξω ένα από τα καλύτερα αθλητικά video game που έχουν βγει ποτέ. Ρεαλιστικό gameplay, καταπληκτικά γραφικά, άψογο περιβάλλον και από τις καλύτερες περιγραφές αγώνα που έχω ακούσει ποτέ. Εθιστικό όσον αφορά την επιλογή που έχει να χειρίζεσαι έναν παίκτη της ομάδας. Εκεί η αίσθηση του χρόνου χάνεται. To βρίσκεις πια στα €40. 

 

 Η Oh Yeah παίζει σήμερα το βράδυ μουσική στην Tribeca. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ