Ορόσημο πρόκειται να αποτελέσει για τα ποινικά χρονικά το 2015 καθώς πλήθος δικογραφιών που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, βρίσκονται ένα βήμα από τις δικαστικές αίθουσες. Στο άρθρο της Αντωνίας Ξυνού για την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, παρουστηκαν οι 8 μεγάλες υποθέσεις που αναμένεται να εκδικαστούν μέσα στο 2015. Η Χρυσή Αυγή, το σκάνδαλο της Siemens, η λίστα Λαγκάρντ, τα σκάνδαλα στο χώρο της ενέργειας καθώς και τα τραπεζικά σκάνδαλα θα απασχολήσουν όχι μόνο τους δικαστές και τους δικαστικούς ρεπόρτερ, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

 

Οι 8 Μεγάλες Υποθέσεις

 

1.

Η δίκη για τη Δράση της Χρυσής Αυγής

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ


Πολιτικό κόμμα ή εγκληματική οργάνωση; Η δίκη για τις υποθέσεις της Χρυσής Αυγής αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στο 2015. Η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια του Συμβουλίου Εφετών, οι οποίοι θα αποφασίσουν ποιοι από τους 85 κατηγορούμενους θα καταθέσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο εισαγγελέας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος, ζήτησε σε εισήγησή του να δικαστούν 70 από τους κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Κάποια από τα αδικήματα που τους βαραίνουν είναι: ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, οπλοκατοχή και άλλα.

 

2.

Η δίκη για τη λίστα Λανκάρντ

 


Εάν ο Άρειος Πάγος αποφασίσει ότι ο κύριος Παπακωνσταντίνου και οι τρεις συγγενείς του θα πρέπει να δικαστούν, η δίκη θα γίνει στις αρχές του νέου έτους. Κατηγορούνται για τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της νόθευσης δημοσίου εγγράφου με στόχο αθέμιτο όφελος (κακούργημα), για παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) και για ηθική αυτουργία. Η απόφαση για το αν τελικά οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν θα βγει μέσα στον επόμενο μήνα.
Μέσα στο 2015 είναι πιθανό να εκδικαστεί και η υπόθεση του κύριου Διώτη, ο οποίος κατηγορείται για το κακούργημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου. Ο εισαγγελέας κύριος Δράκος πρότεινε την απαλλαγή του κύριου Διώτη από την κατηγορία της υπεξαγωγής εγγράφου.
Και στις δύο περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι και μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι.

 

3.

Η δίκη για την υπόθεση Siemens

 


Ο εισαγγελέας Εφετών, που διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή την υπόθεση, αναμένεται να αποφασίσει για την παραπομπή ή μη των κατηγορούμενων της υπόθεσης, εξαιτίας όμως του μεγάλου όγκου των εγγράφων η απόφαση προβλέπεται να καθυστερήσει. Μεταξύ των κατηγορουμένων για δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων, βρίσκονται 70 υπάλληλοι του ΟΤΕ καθώς και συγγενικά τους πρόσωπα, χρηματιστές, κομματικά στελέχη, τραπεζίτες και μεγαλοστελέχη της μητρικής Siemens.
Οι κατηγορίες που τους βαραίνουν είναι: παθητική και ενεργητική δωροδοκία, άμεση συνέργεια σε αυτή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Όσον αφορά τη δεύτερη συνιστώσα της υπόθεσης, αυτή που αφορά το πρόγραμμα C41 για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ο εισαγγελικός λειτουργός κύριος Κωσταρέλος έχει ζητήσει η δικογραφία να επιστραφεί στους ανακριτές.

 

4.

Η δίκη για τη Μονή Βατοπεδίου

 


Ο χρόνος για τη διεξαγωγή της δίκης για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου εξαρτάται από τον Άρειο Πάγο. Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι 14 και μεταξύ τους βρίσκεται ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο μοναχός Αρτέμιος, η Αικατερίνη Πελέκη, ο Διονύσιος Πελέκης και ο Δημήτριος Πελέκης και ο Ιωάννης Διονυσόπουλος.

Τους βαραίνουν οι κατηγορίες για απιστία σε βάρος της υπηρεσίας, ψευδείς βεβαιώσεις και ηθική αυτουργία σε αυτές, απάτη, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και άλλες.
Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να γίνει μέσα στο 2015.

 

5.

Η δίκη για την ENERGA και την Hellas Power

 


Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 16 Ιανουαρίου. Θα δικαστούν 19 από τους 25 κατηγορούμενους, για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, για λαθρεμπορία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Στα πρόσωπα των νόμιμων εκπροσώπων της ENERGA και της Hellas Power, Αρ. Φλώρου, Αχ. Φλώρου, Β. Μηλιώνη, Στ. Σιαφάκα και Ν. Δεκόλη, το συμβούλιο "είδε" τους εγκεφάλους του σχεδίου.
Για τις δύο εταιρείες αναφέρεται ότι ενώ εισέπρατταν εκ μέρους της ΔΕΗ τα χρήματα για το «χαράτσι», τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, δεν έδιναν τα χρήματα στο Δημόσιο.

 

6.

Η δίκη για την PROTOBANK

 


Ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης έχει οριστεί η 23η Μαρτίου και μπροστά στο εδώλιο θα παρουσιαστούν συνολικά 34 κατηγορούμενοι. Η δίκη αφορά τις πράξεις εγκληματικής οργάνωσης, απιστίας, απάτης, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και άλλες. Μεταξύ των κατηγορούμενων βρίσκονται υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας και εταιρειών που ανήκαν στον ομίλο Λαυρεντιάδη.
Η υπόθεση έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα «μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης» καθώς η ζημιά που έφερε στο Δημόσιο υπολογίζεται στα 900 εκατομμύρια ευρώ.

 

7 & 8.

Η δίκη για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την FB Bank

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ


Πρόκειται για δύο δικογραφίες χορήγησης επισφαλών δανείων σε διάφορους επιχειρηματίες, οι έρευνες των οποίων έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να εκδικαστούν μέσα στο νέο έτος. Το συνολικό ποσό των δανείων του Τ.Τ. αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ και ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται και οι πρώην διοικητές της Τράπεζας, Φιλιππίδης και Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της DEMCO, Κοντομηνάς. Όλοι είναι αυτή τη στιγμή ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Όσον αφορά την FB Bank, τα δάνεια υπολογίζονται περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ και βασικός κατηγορούμενος είναι ο επιχειρηματίας Βίκτωρ Ρέστης, μαζί με τους δύο πρώην συνεργάτες του, Πάλλη και Καλλιμάνη.