Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα

Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
33

1995: Eρμού 161. Εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια, στριμώχνονται μπροστά από την πόρτα του θρυλικότερου ίσως club των 90's. Θα βγουν απο εκεί (αν μπουν), όταν ο ήλιος ανατείλει.Φορούν φλούο γούνες και δίπατα sneakers, θέλουν να ιδρώσουν, να πάθουν διάλειψη κάτω απ΄το strobo και το μπάσο. Η Αθήνα έχει ξεφύγει. Κάθε νύχτα τερματίζει, άνευ ορίων, άνευ όρων.

 

Το +SODA βαφτίστηκε από το μανίκι του μπουφάν του Μπάμπη Μουζάκη την ημέρα που έψαχνε να βρει όνομα. Δεν έγινε κανένα σπoυδαίo brainstorming. Ήταν τόση η φόρα που δεν γινόταν αλλιώς. Δεν χρειαζόταν. Έτσι γεννιούνται οι θρύλοι. Από μια σπίθα, μια ιδέα και ένα καπρίτσιο ανθρώπων που δεν θέλουν και δεν μπορούν να μείνουν ήσυχοι.

 

Ο Μπάμπης Μουζάκης, 20 χρόνια μετά, από το σπίτι του στα Βόρεια Προάστια, μοιράζεται με το LIFO.gr την τρέλα και την έκσταση εκείνης της φάσης. Και για πρώτη φορά ανοίγει τα αρχεία ενός κλαμπ που έγραψε ιστορία. 

Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter

 

Είμαι Αθηναίος με πατέρα από τη Ζάκυνθο και μάνα από τα Χανιά. Αισθάνομαι Ζακυνθινός. Μεγάλωσα στους Αμπελόκηπους και τώρα μένω στη Φιλοθέη με την κορούλα μου.

Δεν είχα δουλέψει ποτέ νύχτα. Ούτε ένα μεροκάματο και η δουλειά μου ήταν τελείως διαφορετική. Η πρώτη μου επιχείρηση ήταν το +SΟDA. Το βάπτισμα του πυρός. Πέρασα μια περίοδο στο Λονδίνο, σπούδασα μόδα, μετά γύρισα στην επιχείρηση του πατέρα μου αλλά συνειδητοποίησα πως δεν ήθελα να κάνω αυτό στη ζωή μου και πως έπρεπε να κάνω κάτι που θα με εκφράζει. Το πρώτο μου πάρτι ήταν στο Factory, έγινε ερασιτεχνικά και μάλλον σαν πλάκα. Τσικνοπέμπτη ήταν. Ηappy Humanoids το είχα βαφτίσει και είχα και κάτι δικές μου κατασκευές με φλούο χρώματα που τις είχα βάλει θυμάμαι εκεί που ήταν τα κλουβιά. To είχα ξεκινήσει με την παρέα μου, την Ίνκα Ναθαναήλ, και έναν πυρήνα φίλων που είχα τότε. Ήταν το πρώτο + SODA party πριν ανοίξει το club. Και όμως είχε τεράστια επιτυχία και αποφασίζω όλο αυτό να το κάνω μαγαζί.

Το πρώτο +SODA άνοιξε τον Μάιο του 95 στο Αεροδρόμιο. Εκείνη την χρονιά ανοίγει και το Αμφιθέατρο και ξεκίνησε η μάχη των καλοκαιρινών. Ενώ κάναμε επιτυχημένο opening, στην πορεία και μες το καλοκαίρι αρχίσαμε να κάνουμε κοιλιά. Ήταν λίγο απογοητευτικό και ο ανταγωνισμός ήταν τεράστιος, αλλά προς το τέλος του καλοκαιριού γίνεται μια ανατροπή. Σεπτέμβρη είχαμε ουρές έξω από την πόρτα. Δεν το πίστευα πως ξαφνικά και ενώ τελειώναμε ο κόσμος είχε αρχίσει να μας προτιμά και να έρχεται. Φαντάσου ότι η αρχική μου σκέψη ήταν να ανοίξω ένα μπαρ εστιατόριο με acid jazz, κάτι lounge και τελικά κατέληξα σε ένα τεράστιο club. Βλέποντας αυτή τη ξαφνική αλλαγή αποφασίζω να ανοίξω χειμερινό. Διεκδικώ το ΑΤΟΜΟ για χειμερινή στέγη και γίνεται τεράστια επιτυχία.

Πρώτη νύχτα: Ήμουν στα decks με τον Zωγόπουλο και είχαμε αγωνία. Θέλαμε να δούμε αν θα έχουμε κόσμο και αν θα πάμε καλά στην πρεμιέρα μας.  Δίπλα μου είναι η Μελίτα Κάραλη, ο Χρήστος αρχίζει να παίζει καταπληκτική μουσική. Είχα ένστικτο και αμέσως καταλαβαίνω από τους πρώτους και μόνο που είχαν αρχίσει να μπαίνουν στο μαγαζί πως θα αρέσει και θα το αγκαλιάσουν. Είχα δίκιο.

Υπήρχε και το Βabes in Τoyland τότε που πήγαινε καλά, αλλά ήταν πιο μικρό και είχε λίγο πιο διαφορετικό μουσικό προσανατολισμό από εμάς. Εμείς αρχίσαμε να χτίζουμε ένα πιο uptempo και progressive προφίλ. Μουσικά δεν είχαμε κατεύθυνση την soulful house. Μέσα από το +SODA πέρασαν, έγιναν και βγήκαν πολλοί. Η Χαροκόπου: Eγώ την ανέβασα στις κονσόλες. Η Lefki: Την άκουσα τυχαία στην Πάρο και είπα αυτή εγώ μπορώ να την εντάξω στο + SODA. Δεν υπήρχε διαφήμιση τότε. Τα flyer ήταν ο τρόπος να προωθήσεις το μαγαζί και τα event. Ακόμη και εκεί δίναμε προσοχή για να κάνουμε δικά μας πράγματα και όχι να κλέβουμε εικόνες από τη γύρα. Όλη η νοοτροπία που είχαμε αναπτύξει περιστρεφόταν στο πως έπρεπε να είμαστε αυθεντικοί και να ανατρέπουμε μόνοι μας και με το δικό μας γούστο τη νύχτα. Δεν αφουγκραζόμασταν απλά τι συνέβαινε στο εξωτερικό γαι να το φέρουμε εδώ ή να το αντιγράψουμε. Μόνοι μας γεννάγαμε ιδέες. Δεν κάναμε αρπακόλλα.  Είχα γυρίσει όλο τον κόσμο και δεν αισθανόμουν παρακατιανός πολίτης της Αθήνας που έπρεπε να τρέχω για να ακολουθώ τις τάσεις. Έπρεπε οι Αθηναίοι να αισθάνονται διεθνείς πολίτες και να δημιουργούν τις τάσεις αντί να τρέχουν να τις προλάβουν. Ακόμη και στη νύχτα και τη διασκέδαση. Αυτό που κάναμε φάνηκε να εκτιμάται από τον κόσμο. Υπήρχαν clubbers που ερχόταν από το Λονδίνο και το Μιλάνο για να ξημερωθούν στο +SODA και αυτό με έκανε πολύ χαρούμενο. Η Αθήνα όφειλε να πρωτοπορεί σε όλους τους τομείς και να είναι hot spot στον χάρτη. Υπήρχε τρομερό vibe για το μαγαζί. Εκ πρώτης όψεως μπορεί να μην ήταν οφθαλμοφανές πως υποστηρίζαμε το προφίλ μας αλλά όταν λειτουργείς έτσι ο κόσμος υποσυνείδητα αντιλαμβάνεται την προσπάθεια που κάνεις και το εκτιμά.

Ο κόσμος τότε ήταν πολύ διαφορετικός. Υπήρχε μια αύρα τρομερή στην Αθήνα. Υπήρχαν φυλές στην πόλη και μια γενιά που ζούσε παθιασμένα και ξεχωριστά  Ακόμη και με το ντύσιμο δήλωνες κάτι. Πολύ προσεγμένοι και περιποιημένοι όλοι. Αυτό που βλέπω τώρα μου μοιάζει εντελώς παράταιρο. Δεν γίνεται με τα ίδια ρούχα που πας στο γήπεδο να βγεις και το βράδυ για να διασκεδάσεις. Δεν είναι καλό για τον ίδιο σου τον εαυτό. Αυτό που θεωρούσα και θεωρώ μεγάλη προστυχιά ήταν οι "πόρτες" που εξαντλούσαν την αυστηρότητα τους στο αν συνοδεύεσαι για να μπεις σε ένα κλαμπ. Ποτέ δεν γινόταν στο +SODA. Δεν με ενδιέφερε ποτέ σαν λογική η σκληρή πόρτα σε αυτή την μορφή. Προσπαθούσαμε να κρατάμε ένα επίπεδο αλλά για να στο εξηγήσω θα σου φέρω ένα παράδειγμα: Μπορεί στην πόρτα να υπήρχαν τρεις κοπέλες όμορφες, αλλά κιτς αισθητικής και εκτός ύφους του μαγαζιού. Καταλάβαινες πως δεν έχουν έρθει να διασκεδάσουν και να μοιραστούν με τον κόσμο του μαγαζιού. Αυτές δεν έμπαιναν. Έρχονται τρία όμορφα και προσεγμένα αγόρια, αλλά μόνα.  Μπορεί να μην είχανε συνοδούς, να ήταν γκέι ή απλά να μην γούσταραν να έχουν κοπέλες για να διασκεδάσουν. Αυτούς δεν μπορούσα να τους καταδικάσω να μην διασκεδάσουν αν ήταν ωραίοι και φαινόταν πως θα δώσουν στο μαγαζί. Αυτός που με την εμφάνισή του έχει δώσει στο μαγαζί σου και έχει έρθει να διασκεδάσει και να σου δώσει θετικό vibe προσφέρει κάτι από τον εαυτό του και πρέπει να τον ανταμείψεις. Όλα τα άλλα είναι βλαχοκουλτούρα ανθρώπων που νομίζουν πως προσβάλλοντας τον πελάτη ανεβάζουν το πρεστίζ τους. Δεν νομίζω να γίνονται σε πολιτισμένο κόσμο ή τουλάχιστον στον κόσμο που με ενδιέφερε και ήθελα εγώ στο μαγαζί μου. Οι πάντες ήταν ευπρόσδεκτοι και αν δεν ήταν ταιριαστοί  θα έπρεπε εγώ να τους δείξω πως θα μπορούσαν μπούνε στο μαγαζί μου και όχι να τους προσβάλω.

Το μόνο που μου την έσπαγε στη νύχτα ήταν οι πελάτες που «ξέφευγαν», αυτοί που μέσα στο μαγαζί προσπαθούσαν να το "παίξουν" και οι τζαμπατζήδες. Πάντως ήμουνα χαρούμενος μέσα στα μαγαζιά μου. Περίμενα όλη την εβδομάδα να έρθει το Σ/Κ για να πάω στη δουλειά μου. Αυτό είναι μεγάλη τύχη για κάποιον. Και πάλι, αν όλο το πράγμα έπαυε να είναι και επιχείρηση που έπρεπε να βγάλει λεφτά, μάλλον θα το είχα κάνει πιο σκληρό ακόμη. Απλά ξέρεις φοβόμουν πως οι ισορροπίες είναι πολύ εύθραυστες και μπορούσες να χάσεις το μέτρο εύκολα. Και οι φασαρίες μου χαλούσαν τη διάθεση. Αλλά ξέρει κάτι; Ποτέ δεν το αντιμετώπιζα σαν ο μαγαζάτορας που θα επέμβω με μπράβους. Ακόμη και εκεί, με ένοιαζε διακριτικά να τα λύνω και όχι να δείχνω πως εγώ κάνω κουμάντο.

Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Μπάμπης Μουζάκης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μια φανταστική βραδιά; Νομίζω πως είναι τόσες πολλές. Μπορεί να μην είχες τίποτα και να ήταν ένα φαινομενικά νεκρό σαββατόβραδο και ξαφνικά η βραδιά να έπιανε φωτιά. Ο κόσμος το κανόνιζε αυτό και ήταν απρόβλεπτος. Πάντως αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ και που νομίζω πως ακόμη και τώρα κουβαλάω, είναι το feeling από το βράδυ με τον LTJ Bukem. Απίθανη νύχτα. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ και όλο ξεκίνησε από τον Bukem που ήταν ευδιάθετος και το μετέδωσε. Νομίζω πως όσοι ήταν στο SODA εκείνο το βράδυ θα το θυμούνται ακόμη. Παίρναν πολλά λεφτά τότε οι djs αλλά όλοι γουστάρανε το μαγαζί. Όλοι περνάγανε όμορφα και φεύγοντας θυμόντουσαν το SODA και την Αθήνα.

Το Soda το καλοκαίρι του 99 άρχισε να αλλάζει. Ο κόσμος που το πλαισίωνε και το κρατούσε ζωντανό άλλαζε. Στρεφόταν αλλού. Είχε πάψει να είναι το ανατρεπτικό μαγαζί που ήταν και άλλαζε τον χάρτη και εγώ έβλεπα πως το σκληρό του πρόσωπο έπρεπε να μαλακώσει. Η αίγλη είχε αρχίσει να χάνεται. Εγώ πίστευα πως έπρεπε να ελαφρύνουμε λίγο γιατί το τοπίο αγρίευε. Ο συνέταιρος μου ήθελε το αντίθετο. Δεν υπήρχε περίπτωση να συγκλίνουμε κάπου στη μέση. Πούλησα το μερίδιο μου και εγκατέλειψα. Τον Δεκέμβρη άνοιξα το Βοssa Νostra. Δεν κράτησε πάνω από ένα χρόνο το +SODA όταν έφυγα. Είχε χαθεί το θέμα...

Σήμερα είναι τόσο διαφορετικά τα πράγματα. Έχει αλλάξει τόσο πολύ η Αθήνα. Ο κόσμος έπαψε να διασκεδάζει με την καρδιά του και το κάνει μηχανικά. Βγαίνει για να βγει. Τότε λέγαμε πάμε εκεί γιατί θα είναι φανταστικά ή θα το κάνουμε εμείς να είναι φανταστικό. Τώρα λέμε πάμε εκεί γιατί είναι καλύτερα από αλλού, γιατί μάλλον θα έχει κόσμο και μπορεί να περάσουμε καλά. Δεν υπάρχει και κάτι καινούργιο, ένα ρεύμα ίσως που θα δώσει ένα boost στην διασκέδαση. Αυτά συνήθως έπαιζαν καθοριστικό ρόλο για να φουντώσει η νυχτερινή ζωή. Γενικά έχω στεναχωρηθεί με αυτό το πράγμα που συμβαίνει στην πόλη μας. Πάνω που είχαμε αρχίσει να αναβαθμιζόμαστε ήρθε όλο αυτό που συμβαίνει και μας γύρισε πολύ πίσω.

 

Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Μπάμπης Μουζάκης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Πάλι +SODA; E όχι... Δεν με ενδιαφέρει. Μου λένε να μαζευτούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Τι είναι αυτό; Σαν +SODA Αποκριάτικο θα΄ναι. Ας μείνει μια ωραία ανάμνηση και ας μην εκφυλιστεί. Άσε που εγώ δεν ενδιαφέρομαι να μπλέξω σε κάτι τέτοιο. Δεν θέλω άλλο νύχτα. Το έκανα, το έζησα, το χόρτασα και το θυμάμαι. Τέλος το +Soda.

Έχω περάσει όμορφα. Και λεφτά έβγαλα και φίλους έκανα και βραδιές πολλές που θα θυμάμαι έζησα. Δεν μπορώ να έχω παράπονο. Αλλά, να ξέρεις, δούλευα και πολύ και ήμουν πάντα κατά πάνω. Υπήρξα γενικά εγκρατής άνθρωπος και δεν είχα απωθημένα. Στο ζύγι είμαι κερδισμένος. Νοσταλγία; Δεν ξέρω αν έτσι μπορώ να το χαρακτηρίσω. Τα σκέφτομαι πολύ ευχάριστα εκείνα τα χρόνια. Θα ήθελα να μπορούσα να τα δω κινηματογραφικά όλα αυτά. Σαν να ίπταμαι πάνω από το stage του +Soda και να παρατηρώ τον κόσμο. Δεν με ενδιαφέρει να τα ξαναζήσω αλλά απλά να το θυμάμαι σαν εικόνες, σαν μουσική και σαν συναίσθημα. Δεν με εξιτάρει να τα ξαναζήσω τώρα που είμαι 46 χρονών. Τώρα αυτό που με γεμίζει και με κάνει ευτυχισμένο είναι η κόρη μου. Ξέρεις είναι τρομαχτικό το πως μας έχει κάνει η φύση. Νομίζω μας έχει με κάποιον τρόπο προγραμματίσει να δείχνουμε τόσο πολύ αγάπη στα παιδιά μας που πραγματικά αναρωτιέμαι και εγώ ο ίδιος. Το να μεγαλώνεις ένα παιδί είναι δύσκολο και καμιά φορά είναι τόσο κουραστικό που αν ο άνθρωπος δεν είχε ρυθμιστεί να δείχνει α πριόρι την αγάπη του, δεν θα υπήρχε αυτός ο απόλυτος δεσμός, το δυνατό συναίσθημα και η ατελέιωτη αγάπη που νιώθω και εγώ για το παιδί μου.

Info

+Soda 20 Year Reunion Xmas Party (από την ομάδα του HomeBase)

Christo Z, Ms Lefki, Anna Maria X, Petros Floorfiller, Romylos

Opening set: DJ Angel, Special hosts: Ioanna & Giannis

Methodia Art MultiSpace (Κωνσταντινουπόλεως 113 & Αγίου Όρους 15, Βοτανικός)

Παρασκευή 25/12/2015, doors open: 22:30

Τιμή προπώλησης: 15 ευρώ

Τιμή εισόδου: 20 ευρώ

Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Μπάμπης Μουζάκης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Opening Night +SODA
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
To flyer από το πρώτο party στο Factory
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO
Θυμάσαι το +SODA; Ο Μπάμπης Μουζάκης ανοίγει το αρχείο του και μιλάει για το θρυλικό stage που άλλαξε την Αθηναϊκή νύχτα Facebook Twitter
Αρχείο Μπάμπη Μουζάκη/ LIFO

*Όλο το υλικό και οι φωτογραφίες ανήκουν στο προσωπικό αρχείο του Μπάμπη Μουζάκη και παραχωρήθηκαν για χρήση και προβολή αποκλειστικά από το LIFO.gr

Μουσική
33

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

30 χρόνια μετά τον θάνατό του Κερτ Κόμπειν, δημοσιεύονται για πρώτη φορά ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες του

Μουσική / 30 χρόνια μετά: Ο Κερτ, η Κόρτνεϊ και η κόρη τους σε ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες

Πριν από τριάντα χρόνια ξεκίνησε η μεταθανάτια ζωή του αυτόχειρα ροκ σταρ, κατά την οποία η φήμη, η επιρροή και το νόημα των τραγουδιών του αποκτούν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
THE LIFO TEAM
Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Απώλειες / Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Ο Ιταλός πιανίστας που καθόρισε τον μοντερνισμό, με σειρά ηχογραφήσεων έργων των Μπετόβεν και Σοπέν που σήμερα θεωρούνται κλασικές, πέθανε στα 82 του χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Μυστήριο 100 –Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

Το «Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια» εστιάζει στα παραδοσιακά δρώμενα και τις τελετουργίες στην ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
THE LIFO TEAM
Μια βραδιά με τα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου

Μουσική / Τα τραγούδια της Σωτηρίας συγκινούν ένα νέο κοινό

Μικρές ιστορίες που κυλάνε σαν νερό, μια φωνή που πατάει στη Μπέλλου χωρίς να τη μιμείται, κόσμος που δακρύζει ή κρατάει τον ρυθμό με το πόδι του. Ένας θρύλος είναι ζωντανός μπροστά μας χάρη στη Χριστίνα Μαξούρη, στη σκηνή του ΠΛΥΦΑ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Cutthroat

Μουσική / Το νοσταλγικό ραπ των Θεσσαλονικιών Cutthroat

Μια κολεκτίβα νέων καλλιτεχνών που πιστεύει πως η προώθηση της μουσικής ήταν πιο αποτελεσματική μέσω του Myspace και όταν τα CD μοιράζονταν χέρι με χέρι μόλις κυκλοφόρησε το «Perfect Blue», ένα ραπ άλμπουμ εμπνευσμένο από τα καρτούν και τα παιχνίδια των '90s και των '00s.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
CHECK 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μουσική / 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μια κουβέντα με τον Salem Rashid Skourlis, τον ιδρυτή της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας ακραίου και ambient ηλεκτρονικού ήχου, έναν Έλληνα που ζει μεταξύ Τόκιο και Μπανγκόκ και διαπρέπει στο εξωτερικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

20 σχόλια
Ο καθένας μας θυμάται με τον δικό του τρόπο την πραγματικά ένδοξη δεκαετία των 90'ς και το +Soda σίγουρα είναι σημείο αναφοράς στο Αθηναικό clubbing. Συνέβαλλε κατά πολύ στην μουσική διαπαίδαγώγηση του Έλληνα clubber. Θα είναι πάντα μια ωραία ανάμνηση για εμάς που το ζήσαμε και αυτό και άλλα πολλά.Προσωπικά διατηρώ πάραπολλές και δυνατές φιλίες από τότε και ευτυχώς έχω παραμείνει ακόμα στην μουσική βιομηχανία. Και το σήμερα δεν είναι τόσο άσχημο,αν αναλογιστούμε την κρίση που όλοι βιώνουμε. Και καλά events γίνονται και κοινό υπάρχει, μπερδεμένο βέβαια το τοπίο εξαιτίας των πολλών wannabe djs, prs και club owners, αλλά συμβαίνουν πράγματα. Αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους παλιούς φίλους clubbers, Peace & Love
Πρόλαβα κ εγώ το +Soda στα τελευταία του (σχετικά νέος φαρ). Πέρασα μερικές πολύ όμορφες βραδυές και ηταν πολύ καλό από την άποψη ότι είχες την αίσθηση ότι ήταν στέκι κ σημείο αναφοράς.Τώρα σχετικά με το αν έχει χαθεί αυτό το vibe.Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να ψάξεις αρκετά για να το βρεις. Υπάρχει αλλά σε πολύ μικρότερους χώρους (IT the place, Skull bar, second skin...) και με θαμώνες που τώρα έχουν παιδιά, καριέρες και οικογένειες. Πολλοί ήταν τότε σε +Soda, factory, Άλσος, battery, Love, umatic... και συνεχίζουν, οι υπόλοιποι λόγω ηλικίας κ υποχρεώσεων δεν μπορούν να βγαίνουν πια τόσο πολύ.Δυστυχώς το σκυλάδικο τα έχει καταπιεί όλα.Σχετικά με τα drugs, η αλήθεια είναι ότι γινόταν του κουμπιού το κάγκελο. Η κάβα θυμάμαι ότι ήταν πολύ μικρή, καμμιά φορά παρήγγελνες μπουκάλι κ έφευγε ο σερβιτόρος με μηχανάκι για να το αγοράσει από την κάβα.Θυμάμαι με αγάπη, αλλά δεν νοσταλγώ... τα καλύτερα έπονται!
Πολύ ρομαντικό και υπερβολικό το άρθρο ,όπως και κάποια άλλα που είχαν γραφτεί παλαιότερα για Αυτοκίνηση κλπ.Σήμερα τα πράγματα είναι σαφώς καλύτέρα,μικρότερα /ευέλικτα/προσεγμένα μέρη για όλα τα γούστα σε σχέση με τους massive χώρους της δηθενιάς και των πορτιέριδων εκείνης της εποχής με τιμές x4 των σημερινών .Αυτά, από έναν που έζησε εποχές 90s ,00s
Εντάξει ρε παιδιά, βρήκατε τώρα τα κουμπιά να κάψετε μία ολόκληρη τάση. Τωρα πίνουν τρία μπουκάλια ουίσκι και παίζουν μπουνιές.... Δεν έτρωγαν όλοι, δεν αναγκάζονταν όλοι. Πέρασα υπέροχα χρόνια με σπουδαίους djs, τρομερά πάρτι, τρομερές μουσικές. Ένα μαγαζί ορόσημο, που το θυμάμαι πάντα μελαγχολικά.
αφου οι ελληνες ειναι φλωροι πλεον και ουτε παρτυ δε ξερουν να κανουν. αντε αλλο ενα φραπε και καλα κλαρινα. αυτο αλλαξε στην αθηνα. απο παθος για μουσικη και πραγματικη διασκεδαση γινανε ολοι φλωωωωροι. ουτε ναρκωτικα ουτε αλκοολ ουτε ψυχη. ντιρλα στα κλαρινα και ψευτοτσαμπουκαδες. αγαπη και μουσικη ρεεε!
εγω παλι ως νεοτερος που δεν τα προλαβα αυτα μπορω να σας διαβεβαιωσω οτι δεν φταιει μονο οτι εσεις μεγαλωσατε & οτι εχουμε κριση... η διασκεδαση ειναι σκατα! φταιει και η μουσικη που εχει παρακμασει και δεν ακουγεται πια, φταιει και ο κοσμος που δεν ξερει να διασκεδασει (βγαζουν & τη clubοselfie και περιμενουν like) φταινε και τα μαγαζια που ειναι αλλου γι'αλλου...στο club ακους σκυλαδικα και στο ελληναδικο beatακια...
Ναι εντάξει καλά όλα αυτά και ένα δάκρυ κύλισε, για τα ναρκωτικά δεν λέει τίποτα, όλοι αυτή η σκηνή είναι χτισμένη γύρω από την κουλτούρα των χημικών. Πολλά καμένα παιδάκια. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό, απλά μου την σπάει απίστευτα σε αυτή την χώρα που κανείς δεν μιλάει για τέτοια πράγματα λες και δεν υπάρχουν ή λες και θα έρθει η δίωξη να σου χτυπήσει την πόρτα να σε δέσει επειδή θα πεις τα πράγματα πιο ολοκληρωμένα. Χωρίς κουμπιά τέτοια πάρτι με χορό μέχρι το πρωί δεν γινόντουσαν!
Στη φωτο η Αλεξανδρα μια κουκλα, οπως και η Δεσποινα, αλλα εγω καρδιοχτυπουσα για την Δωροθεα, ερωτας λεμε, ερωτας...Υγ. Η Απολλωνια νομιζω χρηζει αφιερωμα απο μονη της, please do something!
Το εζησα απο τη μερα που ανοιξε μεχρι που εκλεισε.Κρατω: Κυρα Λενα τουαλετα, θεος σχωρεστη, μ εβριζε και της εδινα πουρμπουαρ να με αφηνει να την πινωΑλεξ με τα μοντελα, ΘΕΟΣ!Γιαννη Κοντοπιδη να το παιζει σκληρος πισω απο τον ντιτζεη, ξερετε αλανια, ετσι;Το vibe, μαλλον. TO VIBE!Μετα σε club ξαναβρηκα τον εαυτο μου, χαρις στη Ναταλια που με με πηγε στο umatic, με τον Στελιο ακομα, επαθα επιφοιτητηση. Με το τελος του umatic ηρθε και το κλαμποτελος μου. Περασα καλα, χορεψα απιστευτα 1988-2005 κι ευχαριστω ολα τα παιδια που περασαμε μαζι, αξεχαστα, μαγικα στη περιοδο αυτη την συνυφασμενη με dance, electronica και πολλα κουμπι@!
Το soda υπηρξε ,την εποχη του μαζiκου clubing. Οτι μουσικη και να ακουγες , απο ebm μεχρι σκυλαδικα , υπηρχαν μεγαλα club τοτε που επαιζαν την μουσικη που ηθελες.η διασκεδαση τωρα εχει αλλαξει , οι μεγαλοι μαζικοι χωροι εχουν "πεθανει".Η συγκρισεις που γινονται με τωρα ειναι ατοπες.Το soda ηταν η σταθερη αξια και πρωτοπορο. Οντως ειχε τιμια πορτα, πλουραλισμο στα ειδη των μουσικων που ειχαν τα παρτυ, ανεκτικοτητα σε ολες τις "φυλες" και σε ολα τα "παρελκομενα".Αν και ειχε 10 χρονια στην νυχτα της Αθηνας μπορουσε να υποστηριξει τον τιτλο του underground dance stage. Ειχα παει κοσμο απο Συδνευ και Βερολινο , και λεγανε οτι ανετα μπορουσε να σταθει και εκει αυτο μαγαζι.ολα αυτα μεχρι που εφυγε απο την Ερμου.bonus : (Να μπαινει το φως απο το αιθριο και να σταζουν οι κολωνες απο τον ιδρωτα... Περασανε αυτα παιδια ανεπιστρεπτι οπως και τα νιατα μας.. Σνιφ)
ημουν εκει. εχω μια σακουλα flyers απο τότε, καθως και πολλες φωτο.η βραδια του Bukem ηταν οντως αξεχαστη.ο Ζωγοπουλος μακραν ο καλυτερος dj που περασε απο το +soda.Θυμαμαι και τις βραδιες του Πετρου Floorfiller, μεσοβδομαδα Πεμπτες, πιτα στον κοσμο...Μια βραδια , ειχα παιξει κ γω παρεα με Nigel Dawson. Στη κονσολα, ειχε και μια λαμπα που οταν ηταν πρασινη ηταν ολα οκ, και οταν ηταν κοκκινη ειχαν σκασει Τσεοι για τον ηχο που ενοχλουσε οσους μεναν απεναντι στην Οδο Θεσσαλονικης κ επρεπε να χαμηλωσεις τον Ηχο (κ γι αυτο "μεταφερθηκε" η εισοδος στην Ερμου). Για μενα, ηταν το καλυτερο club απο οσα εχω παει (μετα το Faz εννοω).κ djs με βινυλιακια, οχι τα σημερινα ξεφτυλικα με τα synch buttons.εχω σηκωσει καποια απο τα flyers κ τις φωτο, εδω:https://www.facebook.com/groups/207693705260/photos/
Αναμενόμενα τα σχόλια οτι μόνο τότε ήταν καλά και τώρα χάθηκε το feeling. Ακριβώς τα ίδια έλεγαν όσοι έκαναν κλάμπινγκ στα 70s και στα 80s σε μας όταν ήμαστε στα 90s. Ναι γεννήθηκα στα 70s και πέρασα καλά στα 90s, αλλά δε θα προτρέξω να κατηγορήσω τις νεότερες γενιές επειδή μπορεί να μην τις καταλαβαίνω.
Μπρανκαλεονε τι σχεση εχουν τα bistro -micro bars που αναφερεις με clubs οπως το plus soda αλλη φιλοσοφια του club και αλλο τα μπαρακια με radio edit τυπου φιλοσοφια
Αξέχαστα χρόνια καλύτερα απο ποτέ τότε διασκεδαζαμε πραγματικά τώρα όλοι με ένα ποτό στο χέρι και κοιτάμε γύρο γύρο η το κωλο της χορευτριας τότε διασκεδαζαμε με την μουσική...
Ναι,ακριβώς αυτό έλεγαν και τότε οι μεγαλύτεροι,."Με ένα ποτό στο χέρι στέκεστε σαν χάνοι,εμείς το 1821 με το που ακούγαμε κλαρίνο ανεβαίναμε στα τραπέζια".
Θεε μου πιο παρτυ να πρωτοθυμηθω deep dish .masters at work .frankie knuckles .full intention.francois kevorkian ,sandy rivera .sasha .paul oakenfold ,quiver ,john digweed ,roger s ,angel moraes .joe clausell david morales .carl cox και τοσα αλλα .μπαμπη σε ευχαριστω που πιστεψες σε εμενα και μου εδωσες την ευκαιρια να μοιραστω την μουσικη που αγαπω με τον κοσμο .αλλα και να ερθω σε επαφη με πολλους dj's μοναδικη εμπειρια δεν θα την ξεχασω ποτε ,γιωργος χανια
Λοιπον, και γω της ίδιας εποχής ειμαι: και το Faz χτίσαμε, και +Soda, και Αεροδρόμιο, και Factory, και Graffiti κλπ. Αλλα μη κάνετε το λάθος να λέτε οτι ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ περναγαμε καλα. Μεγαλώσαμε, άλλαξε και η νύχτα και πολυ χαίρομαι για ολα αυτά τα bistro-micro bars που εχει η Αθηνα που εμείς δεν είχαμε. Και μια χαρα περνάει το πιτσιρίκι τωρα, μια χαρα. Απλώς ειναι διαφορετικά, ουτε χειρότερα, ουτε καλύτερα.