Για τον Μarius - την καμηλοπάρδαλη που σκoτώθηκε στον ζωολογικό κήπο

Για τον Μarius - την καμηλοπάρδαλη που σκoτώθηκε στον ζωολογικό κήπο Facebook Twitter
16

[Aπό τον Θανάση Χαραμή]

 

Για τον Μarius - την καμηλοπάρδαλη που σκoτώθηκε στον ζωολογικό κήπο Facebook Twitter

 

 Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ PETA

 

Ο Μarius, μια 18 -μηνών καμηλοπάρδαλη, σκοτώθηκε από τους υπεύθυνους του ζωολογικού κήπου της Κοπεγχάγης και έγινε τροφή στα λιοντάρια μιας και θεωρήθηκε άχρηστος για αναπαραγωγή.

Αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη. Ζωολογικοί κήποι, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στη Βρετανία, αναπαράγουν ζώα σε αιχμαλωσία ώστε με τα μωρά τους να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών που πληρώνουν εισιτήριο. Συχνά όμως, καθώς τα μωρά μεγαλώνουν και χώρος δεν υπάρχει, εξοντώνονται.

Τα ντοκιμαντέρ άγριας ζωής έχουν κάνει κατανοητό στους ανθρώπους το γεγονός ότι ένας ζωολογικός κήπος είναι απλά μια φυλακή για ζώα. Ο θάνατος του Marius πρέπει να αφυπνίσει όποιον εξακολουθεί να τρέφει την ψευδαίσθηση ότι φυλακίζοντας ευφυή ζώα, οι ζωολογικοί κήποι εξυπηρετούν πέρα από το κέρδος και κάποιον άλλο σκοπό.

 

Οι καμηλοπαρδάλεις σπάνια πεθαίνουν από γήρας όταν βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Αν ο Μarius δεν είχε εξοντωθεί τότε απλά θα ζούσε μια σύντομη ζωή σαν ζωντανό έκθεμα, σε ένα παγωμένο για αυτόν κλίμα, χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα του.

 

Για τον Μarius - την καμηλοπάρδαλη που σκoτώθηκε στον ζωολογικό κήπο Facebook Twitter


Τα προγράμματα αναπαραγωγής δεν εξυπηρετούν κανέναν πραγματικό σκοπό διατήρησης της άγριας ζωής. Οι καμηλοπαρδάλεις και άλλα ζώα που γεννήθηκαν σε ζωολογικούς κήπους σπάνια ή και ποτέ δεν επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

 

Αντιμετωπίζονται ως μηχανές παραγωγής μωρών και τουριστικά αξιοθέατα σε προγράμματα ζωολογικών κήπων που μεταξύ τους τα ανταλλάζουν και που δίνουν την εντύπωση πως κάνουν κάτι σημαντικό.


Οι υποτιθέμενοι εκπαιδευτικοί σκοποί επίσης δεν ισχύουν. Το να δείχνεις στα παιδιά ζώα που βαριούνται, έχουν κατάθλιψη και νευρικά περιφέρονται στους περιφραγμένους χώρους τους δεν προσφέρει καμία απολύτως ενημέρωση για την άγρια ζωή. Σκεφτείτε το σαν να πηγαίνατε τα παιδιά σας σε φυλακή για να τα διδάξετε για ανθρώπινη συμπεριφορά. Τα ντοκιμαντέρ και οι ταινίες είναι πολύ πιο εκπαιδευτικά και δείχνουν πως πραγματικά είναι τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον.


Η PETA καλεί όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για τις καμηλοπαρδάλεις και όλα τα άλλα ζώα που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης σε ζωολογικούς κήπους να πάψουν να είναι συγκαταβατικοί με τέτοια θεάματα και αντί να πληρώνουν εισιτήρια σε ζωολογικούς κήπους να δίνουν τα λεφτά σε οργανισμούς και φορείς που πραγματικά ενδιαφέρονται για τα άγρια ζώα που βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

 

Για τον Μarius - την καμηλοπάρδαλη που σκoτώθηκε στον ζωολογικό κήπο Facebook Twitter

 

Χθες το βράδυ οι ακτιβιστές της Peta Γερμανίας χρησιμοποίησαν ένα προτζέκτορα για να προβάλλουν το μήνυμα δυσαρέσκειας τους στην είσοδο του ζωολογικού κήπου.

 

Ελλάδα
16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

9 σχόλια
http://www.ethics.gr/content/content/files/Omilia_Protopapadakis_pofyzo_solon.org_24-06-2009.pdfΤουλάχιστον ας γνωρίζουμε οτι είμαστε ανήθικοι. Ισως διορθωθούμε. Αν περιβαλλουμε με -ανθρωποκεντρικη- ηθικη την καθε μας ιδιοτελεια, δεν εχουμε σωτηρία!
Είναι πολιτισμένοι τελικά οι Ευρωπαίοι..είναι και αυτοί που πρώτοι οργανώναν σαφάρι στην Αφρική..να μην ξεχνιόμαστε.Εκτος ότι την σκοτωσαν..έπρεπε να το κάνουν μπροστά σε κοινό και μαλιστα μπροστά σε παιδια.
"Ο θάνατος του Marius πρέπει να αφυπνίσει όποιον εξακολουθεί να τρέφει την ψευδαίσθηση ότι φυλακίζοντας ευφυή ζώα, οι ζωολογικοί κήποι εξυπηρετούν πέρα από το κέρδος και κάποιον άλλο σκοπό."* + *"Σκεφτείτε το σαν να πηγαίνατε τα παιδιά σας σε φυλακή για να τα διδάξετε για ανθρώπινη συμπεριφορά."(με κεφαλαία:) ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ (και δυστυχώς ειναι πλειοψηφία) ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΜΜΕΡΙΣΤΟΥΝ (μαλλον 'να συναισθανθούν/κατανοήσουν')
Την καμηλοπαρδαλη που σκοτωσαν, οχι σκοτωθηκε. Οσο βαρυ και αν ακουγεται για τιτλο αρθρου ειναι η θλιβερη αληθεια.Ανθρωπος, το μονο ειδος που επιβαλλεται με καθε μεσο και χωρις κανενα απολυτως σκοπο στα υπολοιπα ειδη.
εγώ δεν το βρίσκω άσχετο, συμφωνώ με τον ασυμμόρφωτο,πήγα να γράψω ότι ήταν σκληρό αυτό που έγινε και έκανα πίσω γιατί σκέφτηκα ότι για άλλα σκληρότερα δεν διαμαρτύρομαι και δε λέω κουβέντα γιατί δε μου τα προβάλλουν, σαν και μένα φαντάζομαι υπάρχουν και άλλοι
θα μπορούσαν να το στείλουν στο φυσικό του περιβάλλον αλλά πως μπορείς να φωνάζεις για κάτι τέτοιο όταν υπέρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν από την πείνα, εκτός βέβαια αν υπάρχει άλλοθι το οτι αυτό είναι εκτός του οπτικού μας πεδίου
η peta θεωρεί τα ζώα ίσα με τους ανθρώπους. τί σημαίνει αυτό πρακτικά; ότι όχι μόνο έχουν δικαίωμα στη ζωή, αλλά και στην αυτοδιάθεση. Μεταφράζω σε πιό απλά ελληνικά: το να τρως κρέας είναι γι' αυτούς στην ελαφρότερη περίπτωση φόνος, αλλά ενέχει και την έννοια του κανιβαλισμού. Το να διατηρείς κατοικίδια, σημαίνει ότι διατηρείς σκλάβους. Πριν πείτε να συμφωνήσετε με οτιδήποτε λέει η peta, κοιτάξτε τον εαυτό σας στα μάτια και γυρίστε λίγο τη γλώσσα μέσα στο στόμα.
Και γιατί έχεις ΕΣΥ δικαίωμα στην αυτοδιάθεση αλλά ΟΧΙ οποιοδήποτε ζωντανό όν; Μπαίνοντας στο τριπάκι αυτό, αρχίζω να πιστεύω ότι ολοι σαν κι εσένα είναι για πειραματα από κάναν καινουργιο Μέγκελε. Ετσι θα αποκτήσετε κι εσεις κάποια χρησιμότητα για την ανθρωπότητα.
α) Είναι φόνος στην καλύτερη περίπτωση το να σκοτώνεις ενα σκύλο, να τού παιρνεις την γούνα και να την κάνεις γιακά.β) Η PETA ποτε δεν ειπε μην παίρνετε κατοικίδια, απλά ειπε μην ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ κατοικίδια. Μην διαστρεβλώνεις τις ιδέες ενιος σοβαρού οργανισμού με την αβυσαλλέα αγνοιά σου.γ) εισαι για λύπηση..