Τέσσερις ιστορικοί παραλληλισμοί με το Game of Thrones

Τέσσερις ιστορικοί παραλληλισμοί με το Game of Thrones Facebook Twitter
4

Τέσσερις ιστορικοί παραλληλισμοί με το Game of Thrones Facebook Twitter

 

Η ιστορία του Game of Thrones έχει αναφορές και ομοιότητες από την ιστορία του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, ακόμα και από την αρχαιότητα. Ο συγγραφέας των βιβλίων, George R.R. Martin, έχει κατά καιρού αποκαλύψει την έμπνευσή του για διάφορα περιστατικά του Game of Thrones, και αρκετά έχουν συμπληρωθεί χάρη στην έρευνα των φανατικών αναγνωστών και θεατών.

 

Κάντε τη δική σας έρευνα στο Internet και μάθετε τα πάντα γύρω από τη σειρά. Στο επίσημο ελληνικό hashtag #GoTGR, στο επίσημο FB page της Nova για το Game of Thrones αλλά και στο κανάλι της Nova στο YouTube.

 

1.

Το τείχος του Αδριανού

Τέσσερις ιστορικοί παραλληλισμοί με το Game of Thrones Facebook Twitter

Το γιγαντιαίο τείχος που προστατεύει το Westeros είναι βασισμένο σε ένα πραγματικό τείχος. Όπως έχει πει ο συγγραφέας του Game of Thrones, Martin, σε μια συνέντευξη του 2000:

«Οπωσδήποτε το Τείχος προέρχεται από το τείχος του Αδριανού, το οποίο είδα κατά την επίσκεψή του στη Σκωτία. Στάθηκα στο Τείχος και προσπάθησα να φανταστώ πώς ένιωσαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες που έφτασαν εδώ από την Ιταλία ή την Αντιόχεια. Πώς ήταν να στέκεται κανείς εδώ, να κοιτάει μακριά, χωρίς να ξέρει τι μπορεί να βγει μέσα από το δάσος. Φυσικά η ουσία της φαντασίας είναι φωτεινά χρώματα και πιο μεγάλη από την πραγματική ζωή, οπότε το δικό μου Τείχος είναι μεγαλύτερο και αρκετά πιο μακρύ και πιο μαγικό. Και φυσικά, αυτό που βρίσκεται στην άλλη πλευρά πρέπει να είναι κάτι πιο περισσότερο από τους Σκωτσέζους».


2.

Ο Πόλεμος των Ρόδων

Τέσσερις ιστορικοί παραλληλισμοί με το Game of Thrones Facebook Twitter

Ο Martin έχει επίσης παραδεχτεί ότι έχει εμπνευστεί από τον Πόλεμο των Ρόδων που κράτησε μεταξύ 1455-1485. Οι οπαδοί έχουν προχωρήσει περισσότερο προσπαθώντας να βρουν άμεση σχέση μεταξύ των χαρακτήρων στα βιβλία και πραγματικών ιστορικών προσώπων και γεγονότων – ακόμα και αν ο Martin επιμένει ότι «δεν υπάρχει αντιστοιχία από συγκεκριμένο χαρακτήρα σε συγκεκριμένο ιστορικό πρόσωπο. Χρησιμοποιώ την ιστορία ως γεύση για τη φαντασία μου, για να προσθέσω υφή και αληθοφάνεια, αλλά το να ξαναγράψω απλώς την ιστορία με αλλαγμένα ονόματα δεν με συγκινεί. Προτιμώ να φανταστώ τα πάντα από την αρχή, και να τα κατευθύνω προς απρόβλεπτες και απροσδόκητες κατευθύνσεις». Για παράδειγμα, πολλοί βρίσκουν αντιστοιχία μεταξύ των Stark και των Lannister και των οίκων York και Lancaster. Ο Robert Baratheon είναι είτε ο Ερρίκος Δ' ή ο Ερρίκος Ε'.

3.

Αληθινές σφαγές

Τέσσερις ιστορικοί παραλληλισμοί με το Game of Thrones Facebook Twitter

Η κορυφαία σφαγή στον Κόκκινο Γάμο είναι εμπνευσμένη από δύο γεγονότα στην ιστορία της Σκωτίας: ο Μαύρος Δείπνος και η Σφαγή της Γλενκώ. Το 1440, το κάστρο του Εδιμβούργου έγινε ο τόπος πραγματοποίησης του Μαύρου Δείπνου, όπου εκτελέστηκαν ομαδικά ο νεαρός Γουίλιαμ Ντάγκλας, 6ος κόμης του Ντάγκλας, και οι αδελφοί του. Στο τέλος του δείπνου παρουσιάστηκε το κεφάλι ενός μαύρου ταύρου (ή αγριογούρουνου) που ήταν σύμβολο θανάτου. H σφαγή της Γλενκώ έγινε το 1642 με 38 δολοφονίες.


Για κάποιους όμως ο Κόκκινος Γάμος έχει αναφορές σε ένα ιστορικό γεγονός της αρχαίας Ιαπωνίας, από το Kojiki, ένα κείμενο που είναι και ιστορικό και μυθολογικό, που περιγράφει την άνοδο του πρώτου ηγέτη της Ιαπωνίας, του Αυτοκράτορα Jimmu. O Jimmu εδραίωσε την εξουσία του με τη δολοφονία όλων των πολιτικών αντιπάλων του κατά τη διάρκεια μιας γιορτής. Όπως και στον Κόκκινο Γάμο, η έναρξη της σφαγής έγινε με ένα τραγούδι, που τραγούδησε ο ίδιος ο Jimmu.


4.

Ομοιότητες της Daenerys με την Ελισάβετ Α' της Αγγλίας

Και οι δύο ήταν οι τελευταίες της Δυναστείας τους:

Η Daenerys θεωρείται η «τελευταία των Targaryen»
Η Βασίλισσα Ελισάβετ Α' ήταν ο τελευταίος μονάρχης των Τυδώρ (αλλά όχι η τελευταία που γεννήθηκε Τυδώρ).


Και οι δυο είχαν μητέρες που πέθαναν όταν αυτές ήταν παιδιά

Η μητέρα της Ελισάβετ, Anne Boleyn, εκτελέστηκε από τον πατέρα της, κατηγορούμενη για αιμομιξία και μοιχεία.

Και οι δύο φέρουν τα διάσημα χαρακτηριστικά του Οίκου τους

Η Daenerys έχει τα 'ασημένια μαλλιά' και τα βιολετί μάτια, χαρακτηριστικά για τα οποία φημίζεται η οικογένεια των Targaryen.
H Ελισάβετ είχε τα ξανθοκόκκινα μαλλιά του πατέρα της, για τα οποία ήταν γνωστός, και χαρακτηριστικά της Δυναστείας των Τυδώρ.

Η περιγραφή και των δύο ήταν "μικροκαμωμένη και ιδιαίτερα όμορφη"

Η Daenerys έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές ως "η ωραιότερη γυναίκα του κόσμου".
Η Ελισάβετ ήταν διάσημη για την ομορφιά της όταν ήταν νέα. Με την πάροδο του χρόνου και όσο η ομορφιά της άρχισε να φθίνει, οι περιγραφές για την εμφάνισή της άρχισαν να κατασκευάζονται και να διαδίδονται με προσοχή. Σύμφωνα με την προπαγάνδα της εποχής, ήταν η ενσάρκωση του Ιδεώδους της αναγεννησιακής ομορφιάς.


Κάντε τους δικού σας παραλληλισμούς παρακολουθώντας ξανά όλα τα συναρπαστικά επεισόδια της σεζόν, μέσω του εξελιγμένο αποκωδικοποιητή εγγραφής NovaBox+ που παρέχουν τα κανάλια Novacinema. Γιατί μπορεί και αυτός ο κύκλος να ολοκληρώθηκε αφήνοντας μας με αγωνία για την μεγάλη του επιστροφή, αλλά οι συζητήσεις γύρω από τη σειρά δεν σταματούν ποτέ.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Αν διαβάσετε το ιστορικό μυθιστόρημα "Θεοφανώ Η εστεμμένη φόνισσα " το οποίο αναφέρεται στην όμορφη και αδίστακτη Αναστασώ, κόρη του κάπελα, που έγινε Θεοφανώ, σύζυγος του αυτοκράτορα, στα μέσα του δέκατου αιώνα (κι ηταν η μητέρα του Βασίλειου του Βουλγαροκτόνου) θα εκπλαγειτε απο τις ομοιότητες με τους χαρακτήρες και με τις καταστάσεις! Ο έμπιστος του αυτοκράτορα ήταν ο ευνούχος Ιωσήφ Βρίγγας,Η ξέφρενη ζωή, η αδιάκοπη κραιπάλη και οι καταχρήσεις, είχαν άσχημη κατάληξη για το Ρωμανό, τον αυτοκράτορα και σύζυγό της οποίος, το 963, πέθανε σε ηλικία μόλις 26 ετών.Οι αιτίες του θανάτου από κάποιους αποδόθηκαν στον έκλυτο βίο, ωστόσο ο Λέων Διάκονος έγραψε ότι «οι περισσότεροι υποψιάζονται ότι το δηλητήριο του το έδωσαν από τον γυναικωνίτη», φωτογραφίζοντας τη Θεοφανώ.