Στις μέρες μας έχουμε γεμίσει λοφτ! Κάθε γκαρσονιέρα με βιομηχανικό σχεδιασμό, κάθε σοφίτα που έχει ανακαινιστεί και κάθε μοντέρνος ενιαίος χώρος, συνηθίζεται να παίρνει αυτή την τόσο τρέντι ονομασία. Αυτομάτως κάθε διαμερισματάκι αποκτά τη δόση χιπστέριας που απαιτείται στην εποχή και μερικά ευρώ παραπάνω στην απόδειξη του ενοικίου.

 

Ωστόσο τα lofts δεν είναι κάτι τόσο καινούργιο, δεν είναι κάτι τόσο ξένο όσο νομίζουμε, και αρχικά ο τίτλος σήμαινε κάτι άλλο. Το ελληνικό ανώι, που ακόμη και σήμερα συναντά κανείς σε πολλά νησιωτικά σπίτια, είναι η μια αρκετά παλιότερη, ελληνική βερσιόν των πρώτων lofts. To πατάρι που σαν δεύτερο επίπεδο προεξέχει μέσα σε ένα σπίτι και "γεννά" έναν νέο χρηστικό χώρο που συνήθως καταλαμβάνει η κρεβατοκάμαρα, είναι ακόμη ένα παράδειγμα που θα σας κάνει να κατανοήσετε καλύτερα την ορολογία. Δεν είναι δεύτερο όροφος, αλλά κάτι που θα μπορούσε να θυμίζει γιγαντιαίο ράφι. Ένα ράφι που θα άντεχε όμως να σηκώσει το βάρος ενός διπλού κρεβατιού, ενός γραφείου ή ενός καναπέ. Συχνά είναι ένα ολόκληρο δωμάτιο λίγο πιο κάτω από το ταβάνι.

 

Αν και αυτή η πρακτική χρονολογείται αρκετές εκατοντάδες χρόνια πριν στην αρχιτεκτονική, τις δεκαετίες του 70 και του 80 έδωσε μερικά εξαιρετικά παραδείγματα. Το σίγουρο είναι πως βλέποντας αυτές τις vintage φωτογραφίες εσωτερικών χώρων, σε αρκετές περιπτώσεις θα αναρωτηθείτε για την χρονολογία λήψης. Το αποτέλεσμα είναι τόσο μα τόσο σύγχρονο, κι όμως όλες είναι τραβηγμένες τουλάχιστον 35 χρόνια πριν.

 

Την εξαιρετική συλλογή και επιλογή παρουσίασε το Αnothermag.