Σε ένα κατάφυτο από πεύκα οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 1.377 μ2 στο Δήμο Παλαιάς Πεντέλης, με υπάρχον κτήριο της δεκαετίας του '80, ανατέθηκε από τους ιδιοκτήτες η μελέτη μια νέας διπλοκατοικίας για τη στέγαση δύο οικογενειών. 

 

Η μελέτη έχει ως πρωταρχικό στόχο το σεβασμό. Σεβασμό στο προϋπάρχον κτίριο του οικοπέδου και προφύλαξη της ιδιωτικότητας και της θέας του. Σεβασμό στο περιβάλλον με το μικρότερο δυνατό οικολογικό και οπτικό αντίκτυπο στην περιοχή. Μια αρχιτεκτονική δημιουργία θετικού ενεργειακού ισοζυγίου. Ένα κτιριακό κέλυφος αποτελούμενο από επιμέρους όγκους κατακερματισμένους στην ανθρώπινη κλίμακα, με σαφή βιοκλιματική λειτουργική και σχεδιαστική κατεύθυνση και χρώματα δανεισμένα από τη γύρω φύση.

 

 

 


Το κτήριο τοποθετείται κατά το ήμισυ εντός του εδάφους με τρόπο που δημιουργείται άμεση επαφή με τον κήπο και τη φύση και από τα δύο επίπεδα, το ισόγειο και τον 1ο όροφο, ενώ η νέα είσοδος διαμορφώνεται ως μια τεθλασμένη διαδρομή μακριά από τους ιδιωτικούς χώρους των σπιτιών που βρίσκονται στο νότο. Η φυσική μορφολογία του εδάφους δεν τροποποιήθηκε σε κανένα σημείο της σε σχέση με της αρχική της στάθμη, πλην του περιτυπώματος του κτιρίου, καθότι η ίδια η κατασκευή προσαρμόστηκε στο οικόπεδο και όχι το αντίθετο. Ο κυρίως όγκος υποχωρεί δίνοντας χώρο να «αναπνεύσει» η υπάρχουσα κατοικία ενώ διατάσσεται σε σχήμα «Γ» ακριβώς σαν αντικατοπτρισμός της διάταξης του έτερου σπιτιού.

 

Δόθηκε προσπάθεια ο λόγος της εξωτερικής επιφάνειας προς τον όγκο του κτιρίου να διατηρηθεί όσο το δυνατόν χαμηλότερος με στόχο τη μείωση των όψεων που είναι εκτεθειμένες στις εξωτερικές συνθήκες. Η κύρια αρχιτεκτονική χειρονομία είναι μια κεκλιμένη στέγη 19 μοιρών, στραμμένη προς το νότο, με στόχο την μείωση του οπτικού αντίκτυπου προς το παλιό κτίριο αλλα και τη φιλοξενία των μέσων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η στέγη μοιάζει σαν να προήλθε από το ανασήκωμα της ίδιας της γης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Project Info

«Χαμαιλέων +» βιοκλιματική διπλοκατοικία στην Παλαιά Πεντέλη
Αρχιτεκτονική μελέτη, επίβλεψη & κατασκευή: Αντώνης Γαβαλάς, Gavalas architects & associates
Στατική μελέτη: Αθανασία Τσίγκανου – Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Γιώργος Γιαννάκης – Μηχανολόγος μηχανικός Τ.Ε.
Φωτογραφίες: Αντώνης Γαβαλάς
Κόστος: € 240.000
Εμβαδόν οικοπέδου: 1.377 μ2
Συνολική επιφάνεια κύριων χώρων: 180 μ2
Μελέτη: Ιανουάριος 2011 - Σεπτέμβριος 2011
Κατασκευή: Οκτώβριος 2014 - Ιούλιος 2014

Η μελέτη έχει ως πρωταρχικό στόχο το σεβασμό. Σεβασμό στο προϋπάρχον κτίριο του οικοπέδου και προφύλαξη της ιδιωτικότητας και της θέας του. Σεβασμό στο περιβάλλον με το μικρότερο δυνατό οικολογικό και οπτικό αντίκτυπο στην περιοχή. Μια αρχιτεκτονική δημιουργία θετικού ενεργειακού ισοζυγίου. Ένα κτιριακό κέλυφος αποτελούμενο από επιμέρους όγκους κατακερματισμένους στην ανθρώπινη κλίμακα, με σαφή βιοκλιματική λειτουργική και σχεδιαστική κατεύθυνση και χρώματα δανεισμένα από τη γύρω φύση.

 

 

Άλλα Έργα

Πολυκατοικία στη Βάρκιζα.
Πολυκατοικία στη Βάρκιζα.

 

Κατοικία στη Βάρη.
Κατοικία στη Βάρη.

 

Fava Eco Residences
Fava Eco Residences

 

Markezini's Suites
Markezini's Suites

 

Markezini's Suites
Markezini's Suites

 

 

Ταυτότητα Γραφείου

Ο Αντώνης Γαβαλάς σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από όπου και αποφοίτησε αριστούχος. Μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία του Ιδρύματος ''Λίλιαν Βουδούρη'' στον τομέα του βιοκλιματικού σχεδιασμού (ΜΑ in Environment & Energy Studies) στην Architectural Association στο Λονδίνο (2002-2003).

Εργάστηκε ως Αρχιτέκτων Μηχανικός και Ενεργειακός Σύμβουλος στους Ηamilton Associates (πλέον Robin Partington & Partners και Grid Architects) στο Λονδίνο (2003-2005) ασχολούμενος κυρίως με θέματα κατοικιών και κτιρίων γραφείων. Από το 2005 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Έχει συμμετοχές με εισήγηση σε συνέδρια Βιοκλιματικού Σχεδιασμού στην Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και σε Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς. Συνεργάζεται με το Κ.Α.Π.Ε. ως εξωτερικός αξιολογητής βιοκλιματικών προτάσεων. Αρθρογραφεί στο περιοδικό Building Green. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός αποτελεί τη σημαντικότερη συνιστώσα των κτιρίων που υλοποιούνται, με πληθώρα επιτυχημένων αποπερατωμένων παραδειγμάτων. Το κάθε κτίριο πρέπει να αλληλεπιδρά, να σέβεται και να συνυπάρχει οργανικά με το περιβάλλον του. Οφείλει να είναι ένας ζωντανός οργανισμός εύκολα ελεγχόμενος από το χρήστη του, με όσο το δυνατόν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και εκπομπής ρύπων στην ατμόσφαιρα. H πρακτική εφαρμογή και ενσωμάτωση συστημάτων εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνεργασία με διαπιστευμένες εταιρείες του χώρου, σε κτίρια κατοικίας, γραφεία και ξενοδοχεία, εξασφαλίζει αφενός τη βέλτιστη ποιότητα ζωής για τους χρήστες και αφετέρου την πολύ καλή ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.

Οι επαγγελματικές δραστηριότητες του γραφείου περιλαμβάνουν μελέτες, επιβλέψεις και κατασκευές ιδιωτικών έργων όπως και μελέτες δημοσίων έργων. Απο το 1977 μέχρι σήμερα έχει κατασκευαστεί μεγάλος αριθμός ιδιωτικών έργων όπως κατοικίες στην Αθήνα, τη Σαντορίνη, τη Χίο και τη Μάνη, κτίρια γραφείων και εμπορικών καταστημάτων, συνεδριακά κέντρα και ξενοδοχεία.

Το αρχιτεκτονικό έργο του γραφείου έχει σημαντικό αριθμό συμμετοχών σε δημοσιεύσεις και εκθέσεις αρχιτεκτονικής όπως επίσης έχει διακριθεί στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ το 2010 και 2011.

www.gavalasarchitects.gr