Μια φίλη έψαχνε την τηλεταινία που παίχτηκε το 1983 "Κυρία Κούλα" (σκην. Διαγόρας Χρονόπουλος, σενάριο Μένης Κουμανταρέας, με τη Βέρα Ζαβιτσιάνου και τον Φίλιππο Σοφιανό). Προσπάθησα να την βοηθήσω, αλλά δεν την βρήκα.

 

Έπεσα όμως σε κάτι που είναι ξανά επίκαιρο, και που λέει πολλά για το πόσο αλλάζουν -ή δεν αλλάζουν- τα ήθη αλλά και οι αντιλήψεις σχετικά με τις γυναίκες στη χώρα μας...

 

 

===

  

Στις 9 Ιανουαρίου συμπληρώθηκαν 31 χρόνια από τότε που βγήκε στις τηλεοπτικές οθόνες η "Κυρία Αρσενία", μια σειρά του Παύλου Μάτεσι, η οποία κόπηκε από τη διοίκηση της ΕΡΤ στο 6ο επεισόδιο!

Το θέμα της σειράς, που ήταν ο έρωτας μιας γυναίκας με έναν άντρα κατά πολύ νεότερό της, προκάλεσε τις αντιδράσεις της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ). Αυτό επέφερε και τη διακοπή προβολής της σειράς, το 1983.

 

 

 

 

Βλέπουμε τα μοναδικά σωζόμενα αποσπάσματα από το αρχείο της ΕΡΤ.

Η σειρά ΔΕΝ σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ.

Ωστόσο, τα πλάνα αυτά προβλήθηκαν στην εκπομπή της Ρένας Θεολογίδου "Το σήριαλ των σήριαλ" το 1991.

 

 

====

 

 

Περισσότερες, αν και παρόμοιες, πληροφορίες βρήκα στο RetroDB:

 

Trivia: Η σειρά προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της "Ένωσης Γυναικών Ελλάδος" (ΕΓΕ), η οποία ζήτησε επανειλημμένα από την ΕΡΤ την διακοπή της μετάδοσης της σειράς, υποστηρίζοντας ότι η σειρά "γελοιοποιούσε το γυναικείο κίνημα και εμφάνιζε τις γυναίκες ως αλλοπρόσαλλα, υστερικά και γελοία όντα". (Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, 8/2/1983). Από τα 12 επεισόδια που είχαν προγραμματιστεί να μεταδοθούν, τελικά προβλήθηκαν μόνο τα πρώτα 6 και η προβολή της σειράς ολοκληρώθηκε πρόωρα.
Η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη από την ΕΡΤ.
Η σειρά ΔΕΝ σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ.

 

 

Και τέλος, από την Βικιπαίδεια, για το ρόλο του Βασίλη Βασιλικού στον όλο σαματά:

 

Το θέμα της σειράς, που ήταν ο έρωτας μια χήρας με ένα νεαρό κατά πολύ μικρότερό της, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος, της οποίας η Πρόεδρος ζήτησε από το Διευθυντή της ΕΡΤ Βασίλη Βασιλικό να σταματήσει άμεσα η προβολή της σειράς αυτής.

Ο Βασιλικός, ένα βράδυ λοιπόν τηλεφώνησε στον Μάτεσι και του είπε πως η σειρά έπρεπε να διακοπεί άμεσα, όμως αυτός αρνήθηκε... Μετά την προβολή και του 6ου επεισοδίου, το βράδυ της Κυριακής 13 Φεβρουαρίου 1983, η σειρά κόπηκε και δεν την ξαναείδαμε ποτέ.

 

Και άλλη μια σκηνή

 

 

====

 

 

ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

 

1) Κάποτε έγραφαν τηλεοπτικές σειρές στη χώρα μας ο Μένης Κουμανταρέας, και ο Παύλος Μάτεσις... 

 

Θα το ξαναπώ για να το χωνέψω:

 

1) Κάποτε έγραφαν τηλεοπτικές σειρές στη χώρα μας ο Μένης Κουμανταρέας, και ο Παύλος Μάτεσις.

 

 

και

 

2) Αν αναρωτιέστε πώς η Ένωση Γυναικών είχε τόση δύναμη το 1983, ώστε επειδή δεν της άρεσε το σίριαλ του Μάτεσι να καταφέρει να το κόψει,

 

είναι επειδή πρόεδρός της ήταν η σύζυγος του πρωθυπουργού, η Μαργαρίτα Παπανδρέου. 

 

 

 

[Δεν μπορώ να φανταστώ πόσα σίριαλ των Ρήγα - Αποστόλου θα είχε απαγορεύσει η Ένωση Γυναικών αν συνέχιζε και στα '90ς να είναι Πρωθυπουργός ο Αντρέας. Απ' το Ντόλτσε Βίτα όπου η πρωταγωνίστρια ερωτευόταν έναν κατά πολύ μικρότερό της άντρα, μέχρι όλες τις υπόλοιπες σειρές τους όπου οι γυναίκες ουρλιάζουν χωρίς έλεος.]